Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Ahol még él az emberség

Hatvannégy éve Rábakecöl határában lezuhant és felrobbant egy B–24-es amerikai liberátor.
A közös emlékműnél.
Kattintson a képre >>
Hatvanegy éve, 1944 augusztusában Rábakecöl határában lezuhant és felrobbant egy B–24-es amerikai liberátor. Utasai – köztük Irving C. Woods – életüket vesztették. A Kisalföld is beszámolt arról, hogy ötvennégy évvel a tragédia után, 1998-ban Rábakecölbe látogatott a meghalt katona testvéröccse, Joe Woods és felesége, Kathleene. A hét évvel ezelőtti látogatás csupán a kezdet volt, hisz a napokban ismét Rábakecölbe érkezett a házaspár.

A mostani vizit hangulatában is más volt, mint a korábbi, mivel ez alkalommal már ismerősként köszöntötték egymást házigazdák és vendégek. Woodsék első útja a plébániára, azután a helyi iskolába vezetett, ahol néhány pedagóguskollégája társaságában Budainé Pozsgai Mária igazgató, valamint Pandur Fanni és Varga Bence diák köszöntötte a vendégeket. Pk pedig apró emléktárgyakkal kedveskedtek az iskola tanulóinak, majd megtekintették a számítástechnika-termet és a nyelvi labort. Azt pedig már Tuba Pál polgármestertől tudjuk, hogy az első látogatás után Woodsék nyújtottak anyagi támogatást e két terem kialakításához.

Az iskolából a temetőbe vezetett a vendégek útja, ahol lerótták kegyeletüket annál a síremléknél, amit a Rábakecölben lezuhant amerikai pilóták, a második világháborúban hősi halált halt magyar és német katonák, továbbá az ismeretlen helyen eltemetett rábakecöli hősök emlékére állítottak: ugyancsak az amerikai házaspár segítségével.
A sírkertben találkoztak Pákai Jánosnéval, Tuba Ferencné-

vel és Tuba Vilmával is, akik az emlékhelyet gondozzák. (A negyedik segítő, Vass Lászlóné nem tudott részt venni a találkozón.) Ezt követően ismét beszélgettek a szemtanúkkal, végül újólag felkeresték az 1944-es tragédia helyszínét.

Tuba Pál polgármester elmondta: újabb látogatásra is meghívta a Woods házaspárt a népek közötti barátság jegyében.

Sokat jelent az ádesanyának fia méltó temetése

Érdeklődésünkre Joe Woods először hét évvel ezelőtti rábaközi benyomásairól beszélt a Kisalföldnek.

– Előzőleg nem tudtuk, hogy mit várhatunk az első látogatástól. Azért jöttünk el, hogy megnézzük azt a helyet, ahol a bátyám meghalt. Az itteni emberek kedvessége rendkívül jólesett. Mindent elmondtak, amit a tragédiáról tudtak. S ha nincs az a szomorú esemény, sohasem jutottunk volna el ide. Sőt, elolvastuk a Kisalföldben az akkori látogatásunkról megjelent tudósítást, amely jól tükrözte érzéseinket.

– Édesanyjuk – aki most 102 éves és egész életében óriási teherként nehezedett rá a katona fia halála – hogyan fogadta önöket 1998-as hazatértükkor?

– A családot csak arról értesítették, hogy a bátyánk meghalt. A részleteket csak akkor ismertük meg, amikor itt az emberek elmondták. Meggyőződhettünk arról is, hogy a falubeliek katolikus szertartás szerint eltemették az elesetteket, s a sírt gondozták még azután is, hogy a tetemeket exhumálták. Ez édesanyánk számára, aki hívő katolikus, nagyon sokat jelentett.

– Most milyen céllal látogattak ismét a Rábaközbe?

– Amikor először itt jártunk, senkit sem ismertünk. Akkor találkoztunk, beszélgettünk az emberekkel, megkóstoltuk a kitűnő magyar ételeket, borokat. Most azért jöttünk vissza, mert szerettük volna látni, mi változott a faluban.

Az elmúlt hét évben sokszor gondoltunk az itteniekre, szerettük volna tudni, mit ért el azóta Rábakecöl, milyen gondok foglalkoztatják az itt élőket. Most szebbnek látom a települést. Úgy tűnik, az ország is sokat fejlődött 1998 óta.

– Hány év telik el a következő látogatásig?

– Ezt nem tudom megmondani, de hogy idősebbek lettünk, szívesen látogatjuk a barátokat, ismerősöket, azokat a helyeket, ahol emberséget tapasztalunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem épülnek nagyobb társasházak

A négy évvel ezelőtti dömpinghez képest erősen visszaesett a lakásépítés a Rábaközben, pedig a megyei ágazat az egyik legjobb mutatókat produkálta az országban. A szakemberek szerint a befektetési szándékkal lakást vásárlók elfogytak és egyre kisebb a fizetőképes kereslet. Jelenleg a devizahitelek a népszerűbbek, melyek azonban nagy veszélyt rejtenek. Tovább olvasom