Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Agyagba álmodott múlt

Több mint harminc éve készít szobrokat Horváth Róbert. A csornai alkotó legutóbb egy népviseletes kendős női fejszoborral lepte meg a közösséget, amely a városi múzeum egyik tárlójában látható.
Horváth Róbert a Tündértó című szobrát Timaffy László rábaközi gyűjtése ihlette.
Horváth Róbert, 1951, Csorna, szobrász. Szavaiból kiderül: erre a Révai új lexikonában megjelent mondatra a legbüszkébb a Rábaköz fővárosában élő alkotó, aki több mint három évtizede „álmodja agyagba a múlt lelkében őrzött darabjait". Szobrain, plasztikáin bibliai alakok, történelmi személyiségek és a megtartó közösség jellegzetes arcai, a hajdanvolt viseletes rábaköziek jelennek meg.

– Mindig érdekelt a néprajz. Több olyan alkotásom van, amelyikről egy-egy viseletes figura köszön vissza. Nemrég egy csornai kendős női fejet készítettem a múzeumnak. Szép helyre, a volt préposti kápolnába, az aranyfonalas kendők közé került. Most „születik" a párja, egy kalapos-mellényes rábaközi legény.

„ V. Szalontay Judit, a múzeum igazgatója felkért, hogy jövőre, a Mária-év alkalmából az Istenanyáról is formázzak egy szobrot."
– Arra gondoltam, az itteni viseletbe öltöztetem, ám végül úgy döntöttem, hitelesebb lesz, ha a Jézus korabeli észak-afrikai népek fejviseletével, lepelszerű kendőben örökítem meg az anyai fájdalom jelképét, Szűz Máriát.

Horváth Róbert három szobrát a közelmúltban – más csornai alkotókkal közös kiállításon – a németországi Sinzingben mutatták be. Ezeken a műveken is ott a szülőföld „érintése", hiszen a Tündértó és a Hazajáró lélek című szobrát Timaffy László rábaközi gyűjtése ihlette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogságból szabadító barátság

A Rába mentén élők ragaszkodnak a folyóhoz és hallani sem akarnak arról, hogy vizének egy részét a… Tovább olvasom