Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Agrártalálkozó kérdőjelekkel

Agrártalálkozóra hívta a környék gazdáit Papp József csornai polgármester.
Pásztohy András
Agrártalálkozóra hívta a környék gazdáit Papp József csornai polgármester. A szombati, bősárkányi rendezvény vendége Pásztohy András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára volt. A politikus a kormány száz lépés programjának agrárfejezetét ismertette a megjelent több mint száz gazdával. Az úgynevezett hét lépés program kitér a mezőgazdaságból élők létbiztonságának javításától az állattenyésztés és növénytermesztés rekonstrukciójáig. Az államtitkár beszélt az EU-s intézményhálózat magyarországi bevezetéséről is.

Minőség, szervezettség, biztonság

Lapunknak hangsúlyozta: a hazai termelőket megvédenék a kereskedelmi láncok árletörő kezdeményezéseitől. Ennek – ahogy mondta – a gazdák részéről három pillére van: minőségi termelés, szervezettség és az élelmiszer-biztonság javítása. A témával kapcsolatban megjegyezte, a különféle nagyáruházi ellenőrzések csak tünetileg kezelik ezt a problémát. Az államtitkár úgy véli, egy – a kereskedelmi láncoknak létrehozott – etikai kódex segítheti a kistermelők érdekeinek védelmét a multikkal szemben. Véleménye szerint azonban a piac önszabályzó képessége és az említett intézkedések egy idő után eltüntetik a beszerzési ár alatti árusítást és a hasonló, termelőellenes intézkedéseket.

Katasztrofális helyzetű régió

Pásztohy András szerint a magyar mezőgazdaságnak sokat ártott a politika. A kormány tervei szerint hatékonyabb piacvédelemmel segítenék a hazai termelők piacra jutását.
A politikus után a gazdák képviselői egészen más húrokat pengettek. Döbrössy Csaba, a bősárkányi szövetkezet elnöke szomorúan jegyezte meg, a sertéstenyésztés után lassan a tejtermelésről is leállnak a lehetetlen piaci viszonyok miatt. A környék tejpiaci helyzetét Bóna János rábapordányi elnök is szinte katasztrofálisnak ítélte, akárcsak a Rábaköz főútjait, melyek szerinte már kimutatható gazdasági hátrányt okoznak. Szalánczy Zsolt TÉSZ-elnök szerint a kormánynak könnyíteni kellene az idénymunkások munkavállalási körülményeit, itt a magas járulékos költségekre célzott. A környéken felvásárló Hipp Kft. ügyvezetője, Bódi Csaba a biotermelésben látja a mezőgazdaságból élők kitörési lehetőségeit.

Akár EU-s támogatással is

Az államtitkár válaszában kitért a húsipar helyzetére is. Mint mondta, az ágazat termelői tulajdonba adása nem került le a napirendről, a kormány vizsgálja a lehetőségeket. Bár, mint megjegyezte, ez nem lesz fájdalommentes, hiszen hosszú távon csak a minőségi vágóhidak maradhatnak életképesek. Ezek esetleges termelői tulajdonba adásának lehetőségeit – akár EU-s támogatással is – el tudja képzelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Létszámleépítés, de hogyan?

Nem kizárt, hogy megszűnik a Szilsárkány–Sopronnémeti–Bogyoszló–Potyond körjegyzőség, ha a felek nem tudnak megállapodni a közösen elhatározott és írásba foglalt létszámcsökkentés mikéntjéről. Tovább olvasom