Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Aggasztó hírek a termálról

Csornán minden, a termálfürdővel kapcsolatos hírre felkapják a fejüket az emberek. Mostanában különösen, hisz nem éppen kedvező hírek keltek szárnyra a létesítménnyel kapcsolatban.
Csornán évek óta visszatérő kérdés ilyentájt, hogy megnyílik-e a helyi termálfürdő. Nincs ez másként idén sem, ám ezúttal a csornaiak aggódnak is, mert úgy tudják, hogy nagy a baj: eldugult a termálkút. Víz nélkül pedig hát kissé furcsa lenne fürdőt nyitni. Aki ismeri a körülményeket, tudja, hogy a fürdő az önkormányzat tulajdona, a termálkút a mezőgazdasági szövetkezeté, az üzemeltető meg évek óta a Pannon-Víz rt. Tehát ennek a „hármasnak" kell egyezségre jutnia évről évre a gondtalanul lubickolás érdekében. Papp József polgármester az elmúlt hetekben már bejelentette, hogy tárgyalnak az üzemeltetővel és a létesítmény június elejétől a fürödni vágyók rendelkezésére áll. De mivel más településeken már megnyíltak a fürdők, a csornaiak figyelme és érdeklődése egyre fokozottabban a helyi termálra irányul, s ki-ki a vérmérséklete szerint értékeli a helyzetet.
– A Pannon-Víz rt. nem zárkózik el attól, hogy idén is üzemeltesse a csornai termálfürdőt – tájékoztatta lapunkat a cég PR-vezetője. Szabady János arról is szólt, hogy jelenleg folynak a tárgyalások a csornai önkormányzat és a társaság között, aztán ha a feltételek biztosítottak lesznek, nem marad el a nyitás. Ilyen feltétel többek között, hogy az önkormányzat olyan állapotban adja át a létesítményt az üzemeltetőnek, ahogy azt tavaly az idény végén átvette. Legyen elegendő termálvíz és a tisztiorvosi szolgálat is megadja a szükséges engedélyeket.

Lesz-e víz?

Mint időközben megtudtuk, helytálló a csornaiak információja: a termálkút teljesítménye jócskán csökkent és a jelenlegi állapotában aligha lenne képes feltölteni a medencéket. Na de lesz-e víz? Süveges Imre, a tulajdonos csornai mezőgazdasági szövetkezet elnöke elmondta, hogy a termálkút valóban karbantartásra szorul. A munkát megrendelték és a kivitelező cég az ígéret szerint május 20-án vonul a helyszínre és kezdi meg a munkát, amely jó esetben egy hétig tart. Így amennyiben minden az elképzelések szerint alakul, nem lesz akadálya, hogy a tervezett időpontban fogadhassa vendégeit a termálfürdő.

Nyitás június 7-én?

Természetesen a nyitás előtt más teendők is lesznek a fürdő területén. Déri István, a Pannon-Víz rt. csornai üzemmérnökségének vezetője közölte, hogy az elmúlt évben jelentősebb munkákat végeztek, például burkolatokat javítottak, felújították a WC-ket. Ezeket most felülvizsgálják és a garancia keretében kijavítják az esetleg tapasztalt hibákat. Felszámolják a fagykárokat, elvégzik a tisztasági meszelést, az általános takarítást, összeszerelik a vízvezetékrendszereket, nyomás- és üzemképességi próbát tartanak. Végrehajtják a gépészeti és villamos berendezések érintésvédelmi, szabványossági, munkavédelmi felülvizsgálatát. Ezt követi a feltöltés, majd a vízforgató egységek próbája. A negatív eredménnyel záruló vízvizsgálat és helyszíni bejárás után következhet a nyitás. Déri István szerint jelenleg erre a június 7-i időpont tűnik reálisnak.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitartanak a Honfoglalási park mellett

Viharosra, személyeskedéstől és politikai vitáktól sem mentesre sikerült a kapuvári… Tovább olvasom