Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Áfonyaszüret Kovácséknál

Harminc évvel ezelőtt még alig ismerték, ma viszont egyre népszerűbb az áfonya. Egy rábacsanaki kertben 280 bokorról szüretelik a napokban is a gyümölcsöt Kovács Lászlóék.

A csornai Kovács László harminc esztendeje termel áfonyát. 1986-ban telepítették édesapjával az első töveket rábacsanaki kertjükben. Kezdetben az alig ismert gyümölcsöt budapesti szállodák konyhái vásárolták meg, ma már szinte a bokorról megveszik a falubeliek.
Őstermelőként dolgoznak Kovácsék, az öttagú család ellátja az ültetvényt. Szezonmunkában, azaz a szedéskor foglalkoztatnak kisegítőket.

– Édesapámmal a nyolcvanas évek közepén olyan növényt kerestünk, ami kevésbé népszerű, mégis piaca lehet. Szóba jött akkoriban a szeder és a homoktövis is, végül az áfonya mellett döntöttünk. Termesztési technológiája azonban szinte titkos volt, magánszemély nem is foglalkozott vele annak idején. Mi is kerülő utakon, Porpáczy Aladár segítségével jutottunk hozzá kétszáznyolcvan tőhöz. 1986 áprilisában telepítettük a rábacsanaki kertben. A harmadik-negyedik évben már termett és megkerestük a nagy, fővárosi hoteleket. A Hilton, a Fórum, az Intercontinentál lettek a vevőink. Jellemző azonban, hogy a híres séfek sem ismerték még túlzottan. Volt szálloda, ahol csak két kilót vettek meg. Egyébként még a Balatonnál sem keresték egyáltalán – mutatta be a kezdeteket Kovács László.

Harminc éve Kovács Lászlóék kerülő utakon, Porpáczy Aladár segítségével jutottak hozzá kétszáznyolcvan tőhöz. Fotó: CS. K. A.
Harminc éve Kovács Lászlóék kerülő utakon, Porpáczy Aladár segítségével jutottak hozzá kétszáznyolcvan tőhöz. Fotó: CS. K. A.


Amikor a szállodaipar válságba került, az áfonya nem Budapesten, hanem Sopronban talált fogyasztóra, de akkor is szinte kizárólag az osztrákok vásárolták meg. Kovács László tapasztalata szerint az utóbbi években vált igazán népszerűvé a hazai fogyasztók körében is.

– Az áfonyának nagyon jó élettani hatásai vannak. Talán ennek is köszönhető, hogy ma már szinte a bokorról megveszik. Régi, visszajáró vásárlóink vannak, de a kereskedők is egyre inkább érdeklődnek. Elsősorban a friss fogyasztás a jellemző, a feldolgozás kevésbé. Boltokban néha találkozom áfonyatermékként hirdetett dolgokkal. Aztán elolvasva a címkét kiderül, hogy csak öt, jó esetben huszonöt százalékban tartalmazza a gyümölcsöt. Ilyet én nem adnék ki a kezemből, ezért nem is gondoltunk a feldolgozásra – fogalmazott Kovács László.

A jövőről szólva elmondta: három gyermekük van. Ha valamelyiküknek lesz kedve átvenni a gazdaságot, nyilván segítenek majd neki az esetleges fejlesztésben. Addig is szinten tartják, ápolják az ültetvényt. „Ezt a méretet a főállásunk mellett, a családdal tudjuk gondozni. Hogy aztán később szóba kerül-e a bővítés, majd a gyerekek döntik el" – tette hozzá Kovács László. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyelik a port, bokáig járnak a sárban Kónyban

Szilárd burkolatért küzdenek két kónyi utca lakói, de nincs rá pénze a településnek. Tovább olvasom