Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Adventköszöntő ünnep Csornán

Dr. Horváth Lóránt Ödön premontrei apát, csornai prépost, prelátus mondott adventköszöntőt.
A Csornai Múzeum, a Premontrei Prépostság és a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének helyi szervezete szombaton délután tartotta a hagyományos adventköszöntő rendezvényét. A program a múzeum kazettás termében kezdődött, ahol V. Szalontay Judit, az intézmény igazgatója üdvözölte a jelenlévőket.

Megosztott világban

Dr. Horváth Lóránt Ödön premontrei apát, csornai prépost, prelátus mondott adventköszöntőt. A múzeumnak helyet adó prépostság vezetője beszédében egyebek között elmondta: tudjuk, tapasztaljuk, hogy mennyire megosztott, sokszor együttélésre, együtt munkálkodásra képtelen világban, korban, országban élünk. Hozzátette: ennek legfájdalmasabb példája a válások nagy száma, melynek áldozata a gyermek, aki nem tudja megérteni, hogy miért nem szeretik egymást azok, akiket ő egyformán szeret és ragaszkodik mindkét szülőjéhez.

A várakozás ideje

Dr. Horváth Lóránt Ödön a továbbiakban szólt a társadalom politikai megosztottságáról, a pártok ellenségeskedéséről, a fővárosi utcai harcokról, a gazdagok és szegények közti egyre nagyobb különbségről, arról a szakadékról, amelybe – miként fogalmazott –, ha így folytatódik, beleesik maga az ország is a gazdasági és morális válság miatt.
Beszélt az adventről, az előkészítő időről, a várakozásról s a Megváltó születéséről. Végezetül említést tett a prépostság azon értékeiről, amelyek eltűntek a korábbi évtizedekben, így többek között a díszterem freskói, a zománcozott kályhák. És azokról, is amelyek megmaradtak – például a kazettás teremben látható prépostportrék, kelyhek, miseruhák. A beszédet követően meggyújtotta az adventi gyertyát.

Könyvbemutató

V. Szalontay Judit múzeumigazgató is a premontrei prépostok tevékenységét méltatta. Pt pedig a Csornai Múzeumért Alapítvány kuratóriuma részéről Horváth László köszöntötte abból az alkalomból, hogy a napokban vette át Budapesten a rangos kitüntetést, az Ikvai Nándor-díjat. A rendezvény befejező szakában a rendház dísztermében dr. Hetény János kanonok mutatta be a „Gyönyörű nagy vonzalom" – A Karancs-hegyi kistáj Mária-kultuszt ihlető szerepe című könyvét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Konzorciumot alakítanának ki

A kapuvári távfűtés rendezése az új szolgáltató(k) színrelépésével is folytatódik. Az egyik oldalon a Greenergy által üzemeltetett lakossági távhő (amihez még két intézmény fűtése társul), a másik oldalon a Ras-Hő Kft. által tulajdonolt és üzemeltetett, egykori „Prometheus-kör" áll. Ez utóbbinál azonban tulajdonosváltás történt az eredeti cégnév megtartásával. Tovább olvasom