Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Adottak a várossá válás feltételei

A két világháború között Beled volt a Dél-Rábaköz kereskedelmi központja. A hetvenes években újra elért, majd a rendszerváltással megszűnő szerepkör visszaszerzéséért az önkormányzat emelni kívánja a lakossági szolgáltatások színvonalát, és városi rangra pályázik.
A második világháború előtt Beled erős gazdasági hatalommal bírt a Dél-Rábaközben, melyet kereskedőházai és az itt rendezett vásárok is ékesen bizonyítottak. Régiós vezető szerepét a hetvenes években szerezte vissza az itt megtelepült ipari üzemeknek köszönhetően. A rendszerváltáskor a gazdasági helyzet romlása, valamint a munkalehetőségek csökkenése visszavetette Beled régiós szerepkörét, melyet az önkormányzat napjainkban próbál megújítani.

Tompáné Balogh Mária polgármester szerint a kilencvenes évek elején a település nem használta ki a fejlesztési lehetőségeket, inkább a kiszámíthatóságban bízva a szinten tartást célozta meg. „Talán a vállalkozó szellem hiányzott" – tette hozzá a polgármester. Most, mint mondja, az egyik legégetőbb feladat a munkahelyteremtés.

A gazdasági feltételek mellett természetesen a falu központjának és infrastruktúrájának fejlesztése is elengedhetetlen. A pályázataik sorsa még kérdéses, ám a kastély és iskola felújítását mindenképpen végrehajtják, legfeljebb részekre bontják a munkálatokat. Az út- és járdahálózat felújítása lassú, de folyamatos.
Szeretnék a helyben elérhető szolgáltatások körét is bővíteni. Ezek egy részét Kapuvártól vennék át, mintegy kiegészítve annak működését.
„Mostanában sajnos Kapuvárnak megvan a maga problémája, nem várhatjuk el, hogy a belediekkel többet foglalkozzanak, így pár dolgot szeretnénk idetelepíteni."

A községben már működik kirendeltségként munkaügyi iroda, és dolgozik falugazdász is. A környék huszonnyolc településén tevékenykedő Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatnak Beleden van az irodája, de itt található a rendőrség térségi központja is. Terveikben szerepel egy okmányiroda megnyitása. Tompáné Balogh Mária szerint a szolgáltatások Beledre telepítése előnyösebb a helyieknek, hiszen rövidebb utazási és várakozási idővel számolhatnak. Ugyanezen oknál fogva gondolták egy helyi készenléti orvosi ügyelet felállítását. Felmerült, hogy Répcelakhoz csatlakoznának, miután ott egy kisebb mentőállomás is található. A község iskolájában több mint háromszáz gyerek tanul, akiknek egy része a környékbeli településekről jár ide.

A régiós szerep erősítésének másik terepe az idén először megrendezendő Pünkösdi Vásár, amit a falunappal együtt szerveznek. Tompáné elmondta: a körjegyzőség tagjai, a környékbeli települések támogatják régiós elképzelései- ket, olyanok is, akik statisztikailag nem tartoznak a vonzáskörzetbe, de érdekeik ide kötnék őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A perpatvar alapozáskor kezdődött

Bogyoszló száz marha miatt áldatlan szomszédviszálytól hangos. A húsz férőhelyesre tervezett istálló… Tovább olvasom