Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Adósságkezelés rászorulóknak

Csornán a családi kapcsolatok megromlása, a családon belüli erőszak terjedése miatt egy év alatt megduplázódott a védelem alá helyezett gyermekek száma.
Csornán egyre többen veszik igénybe a népjóléti szolgálat önálló szakmai egységeinek – gondozási központ, családsegítő szolgálat, gyermekjóléti szolgálat – szolgáltatásait. Beszédes adat, hogy amíg idén szeptember közepéig ezerhatszázharmincnégyen keresték fel a szolgálatot, addig tavaly egész évben „mindössze" ezerháromszázhuszonkilencen kértek segítséget.

Kovácsné Varga Ildikó, a népjóléti szolgálat vezetője szerint például ez idő tájt a gondozási központ feladatkörébe tartozó házi segítségnyújtást tizennyolcan, a kombinált házi segítségnyújtást és étkeztetést ötvenen veszik igénybe. Ezek a szolgáltatások térítéskötelesek, a díjat a nyugdíj összegétől függően határozzák meg. A házi segítségnyújtás legmagasabb óradíja kétszáz forint, a normál ebédért maximum háromszázat, a diétásért háromszáztizenöt forintot kell fizetni.

A szintén önálló szakmai egységként működő családsegítő szolgálat négy munkatársa harminchat családot gondoz folyamatosan.
– Újdonság, hogy bevezettük az adósságkezelést, miután egyik családgondozónk elvégezte a szükséges továbbképzést – közölte Kovácsné Varga Ildikó. – Ennek lényege, hogy adósságkezelési szolgáltatásban részesülhet az, aki a lakhatással kapcsolatos kiadásait nem tudja fizetni és adóssága rendezése érdekében együttműködést vállal az önkormányzat és a családsegítő tanácsadójával.

Fő cél az adósságtól való megszabadulás és új tartozás keletkezésének elkerülése. Említhetem többek között a közüzemidíj-tartozást, a közösköltség- vagy lakbérhátralékot, illetve a lakás célú kölcsön hátralékát. Arról az önkormányzat szociális bizottsága dönt, hogy ki kerülhet be a rendszerbe. Emellett bevezettük a pszichiátriai szolgálatot, folyamatos a jogi tanácsadás és tervezzük a kismamaklub létrehozását.

A gyermekjóléti szolgálatnál ötvennyolc kiskorút vettek alapellátásba, huszonnyolcan védelem alatt állnak. Ez duplája az elmúlt évinek.
Ennek oka elsősorban a családi kapcsolatok megromlása, illetve a családon belüli erőszak. Ugyanakkor Csornán jól működik a gyermekvédelmi szolgálat, az úgynevezett jelzőrendszer szakemberei évente hat alkalommal tekintik át az aktuális teendőket.

Kovácsné Varga lldikó intézményvezetői megbízatása 2005. január végén lejár. Mint mondta: újabb ötéves ciklusban is vállalná a feladatot, ezért biztos, hogy benyújtja pályázatát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több a juh- és a kecskesajt

Az ország legjobb tejfeldolgozói vetélkedtek termékeikkel tegnap Vitnyéden. A hetedik sajtversenyre… Tovább olvasom