Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Adóssággal küzd, de nyert is a csornai Margit Kórház

Csorna - 26 millió forintot nyert a csornai Margit Kórház az egészségügyi minisztérium pályázatán. A struktúraátalakítást segítő támogatásból korszerűsítik az osztályokat. A felújításban számíthatnak a helyi vállalkozók felajánlásaira is, akik társadalmi munkával segítenek az adóssággal küzdő kórháznak.
A struktúraátalakítást segítő, szakminisztériumi pályázaton 26 millió forintot nyert a csornai Margit kórház. A pénz jól jön az intézménynek, annak ellenére is, hogy eredetileg 47,8 millió forintra nyújtották be igényüket. Az összegből és a rendelkezésre álló saját forrásokból az osztályokat korszerűsítik.

Dr. Krizmanich Mária igazgató főorvos a Kisalföldnek elmondta: még saját erőből alakították ki a gasztroenterológiai rehabilitációs osztályt. A személyi és tárgyi feltételek biztosítottak, a betegeket színvonalas körülmények között fogadhatják.

– Második lépésként az ápolási osztály épületét újítjuk fel – tette hozzá az igazgató főorvos. – Szeretnénk az idős betegek számára minél jobb, megfelelő színvonalat biztosítani. A munkák idejére a betegeket más kórtermekben, a krónikus osztályokon helyeztük el. Folyamatban vannak az ablakcserék és egyéb belső munkák.

– Az intézmény nagyon nehéz anyagi helyzetben van. Éppen ezért minden segítség sokat jelent nekünk. Nemcsak az anyagi támogatásokra gondolok, hanem más felajánlásokra is. Helyi vállalkozók jelezték például, hogy társadalmi munkában vesznek részt a felújításban. Egy festő vállalkozó az ingyenes meszelést ajánlotta fel, egy másik pedig a kórház zöldterületeinek karbantartását. Ez azért is fontos, mivel a létszámleépítések után a műszaki karbantartó részlegünkön kevés munkatársunk maradt.

Dr. Krizmanich Mária megjegyezte: az önkormányzat közhasznú dolgozói is dolgozhatnak az intézményben, ők a tereprendezésbe segítenek.

– Nemcsak pénzzel, hanem jó szándékkal, felajánlásokkal is tudnak nekünk segíteni – folytatta az intézményvezető. – A kórház dolgozói is minden lehetőséget megragadnak, hogy gondjainkat enyhítsék. Gyógyszerforgalmazó cégekkel, beszállítókkal tárgyalnak kollégáim, pénzt gyűjtenek.

A csornai Margit kórház jelenlegi adósságállománya 270 millió forint. Az áprilisi „reformok" óta 70–80 millióval nőtt a tartozás. Az adósság emelkedését szigorú készletgazdálkodással, létszámstoppal próbálják megállítani. Törekednek rá, hogy az egészségbiztosító által nem finanszírozott kezeléseket minél többen vegyék igénybe, így növelve az intézmény bevételét. Ilyen és népszerű például az elektromágneses kezelés, amit mozgásszervi és cukorbetegséggel küszködők vehetnek igénybe.

Cs. Kovács Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint hatszázan ünnepeltek

Rábacsécsény - Izgalmas programokat rendeztek kicsiknek és nagyoknak a rábacsécsényi falunapon a… Tovább olvasom