Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Adósságban a városok

Csorna–Kapuvár - A helyi önkormányzatok következő évre vonatkozó költségvetési koncepcióját a polgármester november 30-ig köteles benyújtani a képviselő-testületnek. Csorna és Kapuvár elöljárói eszerint jártak el.
Csornán – a működés biztosításán túl – elsődleges feladat az önkormányzat fizetőképességének fenntartása, az adósságok teljesítése.

Alapvető a kötelező feladatok ellátása az elérhető költségcsökkentési lehetőségek maximális kihasználása mellett. Az önkormányzati határozat szerint a nem kötelező feladatok nem veszélyeztethetik a kötelezők ellátását. A fejlesztések tervezésénél kiemelt figyelmet kell fordítani a megnyíló európai uniós pályázati lehetőségek minél magasabb szintű kihasználására.

A Margit Kórház stabilizációja érdekében meg kell találni az önkormányzati feladatvállalás optimális, a költségvetés egyensúlyát nem veszélyeztető szintjét. A tervezésnél kiemelt hangsúlyt kell helyezni a működési-felhalmozási mérleg egyensúlyára. Fejlesztést megkezdeni csak akkor szabad, ha a források biztosan rendelkezésre állnak.

Előtérben a Széchenyi-iskola felújítása

Az EU-s pályázatok eredményének ismeretében a támogatási szerződések megkötésének időpontjáig ki kell dolgozni a saját források és a támogatás megelőlegezésének módját annak érdekében, hogy az önkormányzat működőképességét a megvalósuló fejlesztések a legkisebb mértékben se veszélyeztessék. Továbbra is az egyik fő fejlesztési cél a Széchenyi-iskola épületének felújítása, amit a központi óvoda belső átalakításával, komfortosításával egy pályázatban összevontan kívánnak benyújtani a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program keretében. Kiemelt cél marad vállalkozók telepítése az ipari parkba.

A belvárosi rehabilitáció

A város fejlődése szempontjából fontos a termálfürdő fejlesztése. Ezért folytatják az együttműködést a lehetséges partnerekkel és közreműködnek az általuk tervezett projekt megvalósítását elősegítő pályázat benyújtásában. Sikeres pályázat esetén az ideihez hasonló útfelújítási programot terveznek. A város csapadékvíz-elvezetési gondjainak enyhítésére is pályáznak. Ugyancsak tervezés alatt áll a belvárosi rehabilitációt célzó pályázat.

„Erőgyűjtés után kis nyújtózkodás"

Kapuvár egy éve megválasztott testülete 2007-et az „erőgyűjtés" évének nevezte, addig a jövő évi koncepció az „út a jövőbe" mottóval és az „addig nyújtózkodj, míg a takaród ér" szlogennel indul.
Az írásos anyagban olvasható: a 2007-es költségvetés teljesítése során bebizonyosodott, hiába a takarékosság, ez csak arra elég, hogy a működésre felvett hitelek nagyságát csökkentse a város vezetése. A 337 milliós intézményi ráfordítást még a helyi adóbevételek sem fedezik. Ugyanakkor a jövő évi koncepció is tartalmazza azt a kitételt, hogy a lakosság és a vállalkozók terhei lényegesen nem növelhetők a továbbiakban. Tehát a működési hiányt is úgy kellene csökkenteni, hogy jövőre kevesebb vagy szinten tartott állami szerepvállalással számolnak. Ezért az intézmények működésének racionalizálását folytatni kell. A koncepció kitér az önhikipályázatok szükségességére is, ám ezek feltételei jövőre várhatóan ismét szigorodnak.

Önrész külső forrásokkal

Így a város kismértékű fejlesztéseket is tervez, mivel „a lakosság elvárható igényeinek teljesítésére is kiemelt figyelmet kell fordítani". Bár a koncepció tartalmaz például városközponti rehabilitációt és néhány út felújítását is, az előbbihez pályázati pénzeket, utóbbihoz lakossági szerepvállalást is vár a költségvetés. Előírt feladat lesz az ipari park területén kialakított öt hektár betelepítése a megfelelő befektetővel. A város várhatóan legnagyobb feladata az angiológiai rehabilitációs központ és a kiemelt járóbeteg-ellátó centrum pályázati önrészének előteremtése lesz. Ugyancsak külső pénzeket várnak a gyógyturizmus fejlesztésére, itt azonban a már többségi önkormányzati tulajdonnal megalakult a Consult-Kapuvár Ingatlanfejlesztő és Forgalmazó Kft., melynek feladata lesz a fejlesztés koordinálása.

A jövő évi költségvetési koncepció hangsúlyozottan kezeli a kommunikáció kérdését, hiszen „a várost el kell adni". A tervezetben szó van még a városüzemeltetés korszerűsítéséről és az önkormányzat által nyújtott kedvezmények felülvizsgálásáról is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél évtizede fakadtak először dalra

Páli - Fél évtizede fakadtak dalra Páliban az érett férfihan-
gok, s azóta is rendszeresen… Tovább olvasom