Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Adorján atyára emlékezve

Csorna - Életének 81., szerzetességének 62., papságának 56. évében meghalt Tancsics Jenő Adorján premontrei kanonok, perjel, aranymisés áldozópap, püspöki tanácsos, nyugalmazott plébános.
Adorján atya nehéz időkben vállalta a lelkipásztori hivatást. Akkor, amikor dúlt az egyház- és vallásellenesség az országban, s amikor a hatalom ellenségnek tartotta a papokat. Ő mégis szilárdan kitartott elhatározása mellett: „Fel sem vetődött bennem annak idején, hogy más pályára lépjek. Én mindig pap akartam lenni, pedig még az édesanyám is azt mondta, amikor feloszlatták a rendet, hogy menjek el tanárnak" – mesélte egy néhány évvel ezelőtti beszélgetésünk alkalmával.

Hivatása gyakorlását 1951 szeptemberében, az apró hanyi faluban, Földszigeten kezdte. Azt is tőle tudom, hogy első állomáshelyén földes szobában lakott, albérletben. Petróleumlámpával világított és 436 forint fizetést kapott. Mindemellett úgynevezett sorkoszton élt, ami azt jelentette, hogy mindennap más család adta az élelmet. Hét évet töltött Földszigeten, majd Mosonmagyaróvár, Tatabánya, Csorna, Szil, Magyarkeresztúr, Dör, aztán 1982-ben ismét Csorna következett. Természetesen Adorján atya élénken érdeklődött a világ dolgai iránt és nem rejtette véka alá – nemegyszer negatív – véleményét. Sokan egyebek mellett épp e bátor szókimondásáért tisztelték, s persze olyanok is akadtak, akik nem értettek vele egyet néhány kérdésben. Úgy vélekedett, hogy a szocializmusnak nevezett rendszer mély nyomot hagyott az emberekben. Örömmel tapasztalta, hogy a rendszerváltás idején jelentősen megnövekedett a szentmisékre járók száma. Azt viszont szomorúan, hogy időközben ugyancsak alábbhagyott a kezdeti lelkesedés. Eme észrevételeit gyakran a hívekkel is megosztotta, miközben azzal is tisztában volt, hogy a visszaesésről nem azok tehetnek, akik rendszeresen ott vannak a templomban. „Meggyőződésem, hogy nem vallástalanok az emberek manapság, hanem közömbösek" – fejtegette egyszer. Ezért mindig arra törekedett, hogy gyarapodjon a vallásukat gyakorlók tábora és a hit meghatározó legyen az emberek életében. A cél érdekében például évekig hitoktatóként tevékenykedett az általános iskolákban és látogatta a csornai Margit Kórház betegeit, akik között sok-sok tanulságos történettel gazdagodott.

Adorján atya 2001 áprilisában mondta el aranymiséjét. Boldogan újságolta akkoriban, hogy a jubileum alkalmából a Szentatya pápai áldást küldött részére. Meglepődve, de annál nagyobb örömmel fogadta 2005 őszén a megyei önkormányzat kitüntetését. „Egyáltalán nem számítottam rá, de jólesett, hogy gondoltak rám" – jegyezte meg az elismerés kapcsán.

Tancsics Jenő Adorján, a csornai premontrei prépostság egyik ismert, meghatározó személyisége visszaadta lelkét Teremtőjének. A csornaiak mellett vélhetően mindazok a településeken élő hívek is sokáig emlékeznek rá, ahol lelkipásztorként szolgált. Temetése augusztus 17-én, pénteken délelőtt fél tizenkettőkor lesz Csornán, a Szent Antal-temető premontrei sírkertjében. Előtte tíz órakor engesztelő szentmise lesz a premontrei templomban.

Adorján atya, nyugodjék békében.

Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset Bősárkány mellett

Halálos baleset történt hétfőn kora este a 86-os főúton, Bősárkány közelében. Az áldozat egy csornai… Tovább olvasom