Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Adományozó támogatná a községi fejlesztést

Három nagyobb beruházás előtt áll idén az acsalagi önkormányzat. Közülük az egyik, az artézi kút vízelvezetésének megoldása váratlan feladat, ami miatt átütemezik a temető kerítésének javítását.
Temetőkerítést akartak építeni, de az artézi kút vízelvezetését kell megoldaniuk az acsalagiaknak. Ráadásul az is kiderült, hogy a sírkertnek csak fele az önkormányzaté. Az ingatlan-nyilvántartás szerint a másik fele az egyházé. A község vezetése nagyon várja közben
LEADER-pályázatuk elbírálását.

Az artézi kút vízelvezetését akarják megoldani Acsalagon. Horváth Edina, ahogy a helyiek többsége is, kedveli a kút vizét.
Az artézi kút vízelvezetését akarják megoldani Acsalagon. Horváth Edina, ahogy a helyiek többsége is, kedveli a kút vizét.

– Az idei feladatok között elsőként a temető kerítésének javítását jelölte meg a képviselő-testület – tájékoztatott a részletekről Szilágyi Andrásné polgármester. – Szép terveink voltak, kovácsoltvas megoldással. Sokan panaszkodtak ugyanis a faluban, hogy a sírokat a kerítés résein bejutó kutyák rongálják meg. Készültünk tehát a beruházásra, de váratlan teendőnk akadt. Télen ugyanis annyira tönkrement az artézi kút beton vízelvezető árka, hogy újat kell kiépítenünk. A víz ugyanis beszivároghat az út alá és tönkreteheti a burkolatot. Ezt sürgősen el kell végeznünk. Kértünk ajánlatokat, mindenképpen jó, de mégis olcsó megoldást szeretnénk választani. A javítás mintegy százötven méteres szakaszt érint. Ha ez elkészül, jöhet a temetőkerítés, ám szolidabb tervekkel.
Miközben utóbbi beruházásra készült az önkormányzat, kiderült, hogy a temető nem egészen községi tulajdonban van. Fele ugyanis az egyházé. A közös azért kellemetlen most, mert így a falu rosszabb esélyekkel indulhatna egy esetleges pályázaton.

Szilágyi Andrásné polgármester
Szilágyi Andrásné polgármester

– Szeretnénk rendezni a közös tulajdont. Az lenne a szerencsés, ha az egyház átruházná az önkormányzatra a részét. Ez gyakorlatilag azért lenne jó, mert tisztázott tulajdonviszonyokkal könnyebb lenne forrást találnunk akár a kerítés felújításához is. Nem beszélve az esetleges később, fejlesztési lehetőségekről – jegyezte meg Szilágyi Andrásné. A közeljövő egyéb tervei között megemlítette: az önkormányzat LEADER-támogatással közösségi teret alakítana ki az egykori iskola udvarán. Sportöltözőt, kiszolgálóhelyiségeket, nyitott pavilont. Hatmillió forintot igényelt az önkormányzat.

Szilágyi Andrásné titokzatosan megjegyezte: ha nyernek a pályázaton, egyéb adományt is kapnak a fejlesztéshez. Többet nem mondott el, csak annyit, hogy egy magánszemély ajánlotta fel nagyon jelentős anyagi támogatását. „Amikor kiderül, hogy sikerül-e megvalósítanunk a közösségi teret, a nagylelkű adomány részleteiről is beszámolok" – fogalmazott az acsalagi polgármester.

Olvasóink írták

 • 1. kukszi 2012. május 16. 07:15
  „Szerencsére a Csorna környéki községekben,vannak elképzelések,fejlesztések, így Acsalagon is.
  Az előre lépés záloga a polgármester személye,ha a pm. aktív megy előbbre az ügy.
  Ha a pm. konok, csökönyös akkor nem történik más csak leépülés, gyűlölködés,sajnos erre is van példa térségünkben.

  Érdekes lenne megnézni, az egy lakosra jutó fejlesztést a környéken, olyan érzésem van Csorna az utolsó lenne ?????
  _vajon miért ????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöld lábnyomok az iskolában

Közel négymillió forint támogatást nyert az általános iskola a zöld életmódra nevelésre. Bár egész… Tovább olvasom