Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Adományok a 280 éves templomért

A hívek és az önkormányzat támogatásával szépül meg a 280 éves rábaszentmihályi katolikus templom.
Rábaszentmihályon idén ünneplik a templom fennállásának 280. évfordulóját. A jubileum alkalmából vasárnap délelőtt 11 órakor ünnepi szentmisét mutat be Németh Gyula pápai prelátus, püspöki irodaigazgató.
– E jeles évfordulót szeretnénk emlékezetessé tenni azáltal is, hogy templomunk főhomlokzatát és a tornyot felújítjuk – mondta el lapunknak Szarka Gábor plébános. – Az anyagiak megteremtésétől a szükséges dokumentációk megszerzéséig hosszú idő telt el. Néha a viharfelhők is megjelentek a templom fejújításának tervezése fölött, de mindez nem tántorított el minket kitűzött célunktól. Sajnos időközben egy valódi vihar is megrongálta a torony szegélyének bádoglemezét, így még inkább eltökéltük tervünk megvalósítását.

A költségekhez az önkormányzat is hozzájárult 300 ezer forinttal. A hívek körében gyűjtést szerveztek, a befolyt összeg 1 millió 259 ezer forint. Több családtól 100 ezer forint felajánlás is érkezett. Mindezek mellett több tárgyi adományra is volt példa. Egy család a hosszú évek óta hiányzó örökmécsest vásárolta meg, egy másik új oltárterítő-garnitúrát ajándékozott, megint másoktól új szőnyeget kapott templom. A felújítás összköltsége 3,1 millió forint.

– Bízunk benne, hogy október végére megszépül templomunk tornya. Köszönet illeti mindazokat, akik anyagilag támogatták terveink megvalósítását – fűzte hozzá a plébános.

Szarka Gábor szerint az első rábaszentmihályi katolikus plébános, Cser Imre 1724-ben kezdte szervezni egyházközségét. Kezdeményezésére előbb fából készítettek istenházát, majd 1726-ban felépítették a ma is álló templomot. Mint nagy térítőről emlékeznek meg róla a plébánia történetében. Az 1698-as egyház-látogatási jegyzőkönyv szerint a falu lélekszáma 194. Ebből 9 család katolikus, egy református, a többi evangélikus.

Az ötven évvel későbbi – 1748-as – egyházlátogatási jegyzőkönyv alapján 293 katolikus, 55 luteránus lakott a faluban. A településen nagy volt a katolizálás ereje. A két vallás közötti harc élességére vall, hogy a templom oltárképén – amely a XVIII. század vége felé készült – Szent Mihály arkangyal lábai alatt Lucifer és Luther Márton fekszik legyőzve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Vilmos parkot választották

A fürdő mellett hotel építését is tervezi a Vilmos parkban az a német cég, amely korábban a… Tovább olvasom