Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Áder János hazatért - Letették a csornai napelemgyár alapkövét - fotók

Áder János kiemelte: a csornai üzem olyan egyedi technológiával gyártja majd a napelemeket, amelyet jelenleg csak Japánban alkalmaznak.

Áder János köztársasági elnök, a város szülötte, díszpolgára az eseményen kiemelte: az üzemben évente annyi napelem készülhet, amennyi 300 ezer ember éves energiaigényét fedezheti.

Szólt arról is, hogy a megújuló energiaforrásoknak, így a napenergiának is kiemelkedő szerepe van azon károk enyhítésében, amelyeket az ember tevékenysége okozott a Földön.

"Ezt a versenyt gyermekeink, unokáink érdekében meg kell nyernünk, ez a beruházás ebben segít minket" - mondta az államfő. Áder János úgy fogalmazott: "mindaz, ami itt épül, közös siker lesz globális egymásra utaltságunkban, és ugyanakkor magyar büszkeség is".

Megemlítette, hogy miközben az elmúlt két évtizedben a világ szén-dioxid-kibocsátása 30 százalékkal nőtt, Magyarországé az elmúlt negyedszázad során ugyanekkora mértékben csökkent.

Alapkőletétel - Áder János Csornán. Fotó: H. Baranyai Edina


Kiemelte: a csornai üzem olyan egyedi technológiával gyártja majd a napelemeket, amelyet jelenleg csak Japánban alkalmaznak.

Haidegger Ákos, a csornai beruházást végrehajtó EcoSolifer Kft. ügyvezető igazgatója az eseményen elmondta: az új gyárban vékonyréteg-napelemeket fognak előállítani, amelyeknek a hatásfoka 30 százalékkal nagyobb, mint a jelenleg forgalomban lévőké.

A megújulóenergia-szektor leggyorsabban fejlődő része a napelemgyártás, az új üzem pedig olyan munkahelyeket hoz létre, amelyek jelentős hozzáadott értéket teremtenek majd, és egyes területeken kizárólag magyarországi alapanyagokat használnak - emelte ki.

Hozzátette: a két ütemben 14,5 milliárd forintos beruházással megvalósuló gyár termelésének zömét exportálják majd, elsősorban európai, közép-ázsiai és dél-amerikai piacokra.

Üzenetben köszöntötte az egybegyűlteket Gyopáros Alpár (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, azt hangsúlyozva: a térség sikeréhez Csorna és a többi rábaközi település együttműködésére van szükség, ehhez pedig arra, hogy Csorna munkahelyeket tudjon adni a környék lakosságának.

Két napja közölte sajtótájékoztatón Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, hogy egymilliárd forinttal támogatja a kormány a csornai napelemgyár megépülését.

A településen várhatóan 2015 második felében kezdődik meg a termelés. A csaknem 15 milliárd forint összértékű beruházással 212 új munkahely jön lére.

Előzmények:


Egymilliárd forinttal támogatja a kormány a csornai napelemgyár megépülését - jelentette be Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten.

Az új üzemben, amelynek ünnepélyes alapkőletétele szombaton lesz a Győr-Moson-Sopron megyei településen, várhatóan 2015 második felében indul meg a termelés. A csaknem 15 milliárd forint összértékű beruházással 212 új munkahely jön létre.

"A csornai beruházás azért is jelentős, mert teljesen importfüggetlen, vagyis a felhasznált anyagokat Magyarországon fogják előállítani, ezzel is növelve az üzem közvetett munkahely-teremtő hatását" - emelte ki Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón.

A napelemgyár építése összhangban van a magyar kormánynak azon gazdaságstratégiai célkitűzéseivel, hogy Magyarország termelési központ legyen, és hogy minél több kutatás-fejlesztési és innovációs kapacitást hozzunk Magyarországra - mondta az államtitkár. Ebbe a stratégiába illeszkedik, hogy a magyar kormány a következő hétéves európai uniós költségvetési ciklusban kétszer annyit, nagyjából 700 milliárd forintot fog kutatás-fejlesztésre és az innováció támogatására fordítani, mint az előző hétéves időszakban - tette hozzá.

Kifejtette: az energiahatékonyság a versenyképesség szempontjából is elsőrangú kérdés. Minél hatékonyabban tudjuk előállítani és felhasználni az energiát, annál erősebbek leszünk - mutatott rá.

Emlékeztetett, hogy egy európai uniós előírás szerint 2020-ra a Magyarországon felhasznált teljes energiamennyiség legalább 13 százalékának megújuló energiából kell származnia. Magyarország azonban még ennél is komolyabb vállalást tett, azt, hogy 14,65 százalékra növeli a megújuló energiák arányát.

Haidegger Ákos, a csornai beruházást végrehajtó EcoSolifer cég ügyvezető igazgatója elmondta: az új gyárban olyan korszerű technológiát fognak alkalmazni, amilyet jelenleg a világon csak egy helyen, Japánban használnak. Úgynevezett vékonyréteg-napelemeket fognak előállítani, amelyeknek a hatásfoka 30 százalékkal nagyobb, mint a jelenleg forgalomban lévő napelemeké. Az első időszakban elsősorban exportra fog termelni az üzem, miután a világ összes napelemes rendszerének 57 százalékát Ázsiában telepítik. A napelemipar két legnagyobb piaca Kína és Japán.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó kapcsolat Csorna és a kormány között

˝A tapasztalat és a fiatalos lendület jellemzi a Fidesz–KDNP csornai önkormányzati… Tovább olvasom