Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Acsalag végül Farádhoz csatlakozik

A helyi szakemberek egyelőre maradhatnak a községházákon.

Az előzetes tervekkel ellentétben Farád mellett Rábatamási is önkormányzati hivatali központ lett, ám az eddig kimaradt Acsalag végül előbbihez csatlakozik. Rábatamásihoz pedig Jobaháza és Magyarkeresztúr társult. A települések együttmű- ködése a hivatali szak- emberektől függ.

A közigazgatási rendszer átalakításának lehetőségeit már hónapokkal ezelőtt tárgyalták, mérlegelték a kistelepülések polgármesterei. A közös önkormányzati hivatalok kialakítása már decemberben is többször okozott fejtörést a településvezetők számára, ám még napjainkban is vannak fehér foltok e téren. Elég csak a Szárföld–Himod–Babót hármasra gondolni, amelyek kimaradtak egyelőre a társulásokból. A Csornai járásban még Acsalag volt a hezitálók között, ám napjainkra megszületett a döntés: a község a farádi hivatalhoz csatlakozik.

Szalai Zoltán: ˝A napokban Acsalag is csatlakozik Farádhoz.˝
Szalai Zoltán: ˝A napokban Acsalag is csatlakozik Farádhoz.˝


Faráddal kapcsolatban el kell mondani, a december eleji tervek szerint a Csorna szomszédságában lévő község lett volna a székhelye a környékbeli falvak önkormányzatainak, ám az alkalmazottak foglalkoztatása – így a helyi munkaerő kérdése – felülírta a terveket.

Így Farád végül Sopronnémetivel, és a minapi döntés nyomán Acsalaggal alakított közös önkormányzati hivatalt. Ahogy Szalai Zoltán polgármester megjegyezte, e hármas már körjegyzőségi szinten is együttműködött, most – a napokban a testületek által megszavazva – marad ez a hármas felállás. A farádi vezető elmondta, a hivatali személyzet mindhárom településen marad, így vélhetően a községbeliek nem vesznek észre semmit az átalakításból. A három település összlakossága meghaladja a 2700 főt, ami bőven elég a közös hivatal működtetéséhez (legalább 2000 lakos kell ehhez).

Az előzetes tervekben Farádhoz még a Rábatamásival szomszédos falvak is csatlakoztak volna, de éppen a napokban jegyezték be a Rábatamási, mint vezető, Magyarkeresztúr, Jobaháza hármas közös hivatalt.
Spiteller László rábatamási polgármester a Kisalföld kérdésére elmondta, itt is a hivatali szakemberek kérdése volt a döntő, hármasuk hivatalaiban egyelőre maradtak a munkatársak.

Spiteller László: ˝Máig segítünk az iskolának.˝
Spiteller László: ˝Máig segítünk az iskolának.˝

– A napokban zárult a közös hivatal jegyzői állására kiírt pályázat, melyre négy jelentkező van. Az új jegyző beiktatása után döntünk a létszámok elosztásáról – mondta a rábatamási polgármester. Hozzátette, a közös hivatal Rábatamásiban maradt, ám iskolájuk állami kézbe került.

– Ki kell emelnem, hogy a helyiek, így az iskola sem nagyon érzékelte a változást, a mai napig segít a községháza az oktatási intézmény ügyes-bajos dolgainak megoldásában – mondta a tamási vezető. Hozzátette: a lakosság legfeljebb a közeljövőben lecserélendő községházi tábláról érzékelheti a változást, az ügyintézés terén biztosan nem.

Olvasóink írták

  • 1. kukszi 2013. január 22. 20:14
    „Nagyon helyes,hogy Farád és Acsalag ismét egymásra talált.
    A korábbi körjegyzőségük megszűnésének szerintem a jegyző személye volt az oka,aki már nincs látó közelben.
    Acsalagi és Farádi emberek kölcsönösen elfogadják egymást és a jó viszonyukat folyamatosan tartják.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jövőt tervezik a helytörténészek

Mozgalmas évet tudhatnak maguk mögött a rábaközi helytörténészek. A 2011-ben alakult Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata számos rendezvényt szervezett és idén sem akarnak tétlenkedni. Tovább olvasom