Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Acsalag új községházát szeretne

Acsalagon  a falu vezetőit újabb és újabb fejlesztési elképzeléseket fogalmaztak meg.
Acsalag
Acsalag mozgalmas időszakot tudhat maga mögött: január elsejével megszűnt a korábban Faráddal létrehozott körjegyzőség, ezért a Hanság mentiek július elsejétől Barbaccsal kötöttek a reményeik szerint az előzőnél tartósabb „házasságot". Teherként nehezedett a falu vezetőire a többcélú kistérségi társuláshoz való csatlakozás kérdése. Végül a képviselők – féltve az általános iskolát – a kívül maradás mellett döntöttek.

Természetesen az említett gondok nem gátolták a folyamatban lévő ügyek intézését. Ám miként Jéger Mihály polgármester elmondta, nem minden alakult úgy, ahogy tervezték. Például az iskolaépület felújítása, korszerűsítése, teleház kialakítása céljából 38 millió forint támogatásra benyújtott

Phare-pályázat ugyanúgy sikertelen volt, mint a járdák rendbetételére beadott SAPARD-pályázat, valamint a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium megcélzott projektje parképítés támogatására. Ennek ellenére a járdafelújítás nem marad el, hisz a megyei területfejlesztési tanács pályázatán 4,5 millió forintot szereztek. Erre a feladatra 8,5 milliót költenek két év alatt. Ebből az összegből 1380 folyóméter járda épül a Rákóczi utcában, a Fő utca nyugati felén és a Kis utca egyik oldalán. A Rákóczi utcai gyalogút azonban az időjárás miatt várhatóan csak jövőre készül el.

Ellenben tart a település rendezési tervének készítése. Ez a munka 3 millió forintba kerül, amelyhez 1,2 millió támogatást kapnak, a többit az önkormányzat állja.

Teleházat nem, viszont egy internetes szobát sikerült kialakítaniuk a volt postahivatal helyén. Erre szintén 1,2 millió forintot nyertek. A két számítógép nyújtotta lehetőséggel élnek is a falubeliek, főleg a fiatalok. Az iskolai kézilabdapályát 1,6 millió forintért állították helyre, az önkormányzati hozzájárulás csaknem egymilliós volt.
– Sajnos a csatornázással nem jutottunk előbbre, hisz ismét eredménytelenül pályáztunk – mondta Jéger Mihály. – A beruházásról továbbra sem mondunk le.

Hisz környezetvédelmi, de más szempontok alapján sem nélkülözhetjük a szennyvízelvezetést. De ehhez is állami segítség szükséges. Továbbra is szeretnénk az orvosi rendelőt és a polgármesteri hivatalt egy új épületben elhelyezni. Erre a célra kiválóan megfelelne a jelenlegi orvosi rendelő melletti terület. A mostani községháza értékesítésével a saját erő előteremthető lenne az építkezéshez, de nyilván a pályázati pénzt itt sem nélkülözhetjük. Azt fontosnak tartom, hogy a beruházással nem az önkormányzat részére kívánunk jobb körülményeket teremteni, hanem a falu lakóit akarjuk méltó körülmények között fogadni, ha ügyeiket intézik a hivatalban.

Jéger Mihály megemlítette azt is, hogy bár a Farád–Acsalag körjegyzőség megszűnt, a két község együttműködésének lezárásáról a mai napig sem készült dokumentum. Acsalag vezetője szerint a végét járja a Farád gesztorságával működő családsegítő szolgálat is, ezért nekik is új megoldást kell keresniük.

Végezetül Jéger Mihály szomorúan beszélt arról, hogy ötszáz alá esett a falu lélekszáma, ilyen kevesen még nem éltek a községben, ahol kilencvenen vannak a hetven év felettiek.

– Az, hogy Acsalagon a lakosság számához képest ennyi idős ember él, örvendetes. Az már nem, hogy kevés fiatal, s engem ez aggaszt igazából. Ennek ellenére bizakodó vagyok a kistelepülések jövőjét illetően – mondta a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétszázalékos vízdíjemelés?

A Pannon-Víz rt. Kapuváron ismertette a jövő évi víz- és szennyvízdíjak tervezetét. A lakossági árak nettó 135 forintról 144 , a szennyvíz ára nettó 330-ról 249-re emelkedhet. A várható víz- és szennyvízdíjak kapcsán elhangzott: jövőre a lakossági és közületi fogyasztást külön számolják. Tovább olvasom