Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Acsalag több tízmilliós terveket dédelget

Acsalag fejlődni akar. Az önkormányzat vezetői több tízmillió forintot szeretnének elkölteni az előbbre lépés érdekében. Természetesen az elképzelések megvalósításához elengedhetetlenek lesznek a sikeres pályázatok.
Jéger Mihály polgármester Jéger Mihály polgármester
Jelentős fejlesztésekről határoztak Acsalagon. Úgy is fogalmazhatunk, hogy hozzáláttak a választási ígéretek megvalósításához.
– Ez az esztendő jobbára a feladatok előkészítésének ideje – jelentette ki Jéger Mihály, a település polgármestere. – Eddig 1,3 millió forintért járdafelújítást végeztünk, ugyanakkor több pályázatot is elkészítettünk. Például a Phare-program keretében 38 millió forintra pályázunk. Ebből a pénzből egy volt három tantermes iskolaépületet akarunk felújítani, ahol tornaszobát s a lakosság minden rétege számára teleházat kívánunk kialakítani. Egy terem pedig vegyes rendeltetésű lenne, ahol a civil szervezetek találhatnának otthonra.

A polgármester szólt a másik tervről is. Eszerint 30–35 millió forintos beruházással új polgármesteri hivatalt építenének, s a létesítményben helyet kapna az orvosi rendelő is. Erre a célra már ki is választották a község centrumában lévő területet.

– A lépésre a jelenlegi körülmények késztetnek bennünket, hisz a mostani hivatal nem felel meg a követelményeknek, mivel közös tulajdonban lévő valamikori lakóházban kapott korábban helyet. Az orvosi rendelő pedig egy régi gazdasági épületben van. Ezért azt gondolom, időszerű lenne ez a beruházás is – jegyezte meg a falu vezetője. – A pályázatot jövőre adjuk be, és úgy tűnik, a saját erőt elő tudjuk teremteni. A majdani új épület mögé játszóteret tervezünk szintén pályázati pénzből, amely összesen 3,7 millió forintba kerül. A pályázatot már benyújtottuk a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumhoz.
„ Elkészült járdafelújítási programunk, az első ütemre december végéig ugyancsak pályázunk. Valamennyi járdánkat aszfaltozzuk, s ahol szükséges, újat építünk."

A szennyvízcsatornáról Acsalagon sem tettek le. A polgármester reméli, hogy csupán idő kérdése, és ez a térség is nyerő lesz a pályázatokon.
– Nagy hiba volt, hogy 1995-ben az önkormányzatoknak nem sikerült megegyezniük a szennyvíztisztító helyéről. Ha ez nem így történik, már nem lenne gond – vélekedett Jéger Mihály, aki szerint a falun átvezető állami út is megérett az aszfaltozásra. Annál is inkább, mivel egyre nagyobb a forgalma. Az önkormányzati elöljáró úgy vélte, rendkívül praktikus lenne Acsalag, Csorna és Földsziget számára egyaránt, ha az úgynevezett Pálmajori utat rendbe lehetne tenni. Ez turisztikai szempontból sem lenne közömbös, sőt, a 86-os főút is mentesülne a mezőgazdasági gépek forgalmától.

Ami még kellene...

A nagyszabású tervek megvalósításával azonban még koránt sincs vége a szükségszerűen elvégzendő feladatsornak Acsalagon. El kell készíteni a rendezési tervet és szükség lenne a csapadékvíz-elvezető rendszer kialakítására is. Első lépésként a terveket kellene elkészíteni, ám anyagiak híján erről egyelőre le kell mondani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizonytalan feltétel

Sikeres évet zárt a Hanság–Fertőmenti termelői értékesítő szövetkezet. Amellett, hogy az… Tovább olvasom