Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Acsalag pénzügyi stabilitása a tét

Acsalag polgármestere szerint az önkormányzat számára egyre nagyobb feladat az idősekről való gondoskodás.
Jéger Mihály, Acsalag polgármestere két és fél ciklus után a tavaly októberi helyhatósági választáson – három jelölt közül – ismét bizalmat kapott a helyi szavazók többségétől. A fél ciklus abból adódik, hogy először időközi választáson 1996 decemberében vette át a falu irányítását. A képviselő-testület öt tagja közül hárman – közöttük egy hölgy – most kezdték az önkormányzati munkát.

– Azért vállaltam a jelöltséget, mert volt olyan célom, amit az elmúlt négy év során nem sikerült megvalósítanom – mondta Jéger Mihály. – Emellett pedig éreztem a lakosság bizalmát, hiszen sokan kérték, hogy folytassam a munkát. Legfőbb feladatnak azt tartom, hogy ismét helyreállítsuk az önkormányzat pénzügyi stabilitását. Arra ugyanis még nem volt példa – ami most megtörtént –, hogy folyószámlahitelt kellett volna felvenni, sőt, úgy tűnik, fejlesztési hitelfelvételre is sort kell keríteni.
A polgármester a további tervek között említette, hogy szeretnék megtartani a település rendjét, gondoskodni akarnak a szociálisan rászorulókról.

– Egyre nyomasztóbb feladat az idősekről való gondoskodás – vélekedett a település vezetője. – Eddig is szociális segélyekkel segítettük át őket a nehéz helyzeteken, ám ha megkapják az idei első közüzemi számlákat, vélhetően a támogatások iránti igény még erősebben jelentkezik. Ezért arra lenne szükség, hogy a kistelepülések emelt összeget kapjanak az állami költségvetésből a szociális jellegű feladatok ellátására. Csodának tartom, hogy harminc-harmincötezer forint nyugdíjból miként tudják fenntartani magukat az idős emberek. Elszomorító ez a helyzet.
Jéger Mihály szerint segítendő a koros embereket, létrehozzák az idősek klubját, megszervezik a házi gondozást és tervezik a falugondnoki szolgálat felállítását – annál is inkább, mivel a falu négyszázkilencvenöt lakója közül százharminc 65 év feletti. Tervezik egy sportpálya kialakítását is, miután tavaly decemberben megalakult a helyi sportegyesület.

Úgy tűnik, megoldódtak az iskolával kapcsolatos gondok Acsalagon, mivel az alsó tagozat az elmúlt év szeptembere óta a kónyi iskola tagintézményeként működik. A felsősök többsége Csornán a Katolikus Közoktatási Központban tanul.

– Gondot okoz viszont a napközis ellátás finanszírozása – jegyezte meg a polgármester. – Erre a célra hárommillió forintot kell költeni évente az állami támogatáson kívül. Ugyancsak kedvezőtlen számunkra a gyereklétszám folyamatos csökkenése. Jelenleg az óvodába tizenkilenc, az iskolába huszonhárom gyerek jár. Tavaly mindkét intézményben többen voltak.

Régóta fontolgatják a településen egy új faluház felépítését, melyben helyet kapna a községháza és a háziorvosi rendelő. Eddig a pénzhiány szabott gátat a megvalósításnak. A kultúrház külső felújítása, a nyílászárók cseréje nemrég fejeződött be, miként az utak és járdák rendbetétele is néhány kisebb szakasz kivételével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az iskolák többsége folytatja a képzést

Az elmúlt években a falvak általános iskoláinak jelentős részében bevezették a művészeti oktatást. Az esetek nagy részében – kimondva, kimondatlanul – az adott intézmény anyagi helyzetének javítása is meghúzódott a döntés hátterében. Adódik a kérdés: vajon a csökkenő állami normatíva mellett is fenntartják a művészeti oktatást? Összeállításunkban erre kerestünk választ. Tovább olvasom