Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Acsalag: Ki küldte későn a szükséges iratokat?

Acsalag–Kóny - A tervekkel ellentétben szeptember elsejétől – legalább egy évig – mégsem lett a csornai II. Rákóczi Ferenc Katolikus Közoktatási Központ tagintézménye az acsalagi iskola alsó tagozata. Az okot másként látja a két érintett polgármester.
„Szeptembertől a csornai II. Rákóczi Ferenc Katolikus Közoktatási Központ tagintézményeként működik az acsalagi általános iskola alsó tagozata" – írtuk Jéger Mihály polgármester nyilatkozata alapján lapunk 2007. július 11-i számában. Meglepetésre azonban – legalábbis egyelőre – minden marad a régiben: az acsalagi alsó tagozat továbbra is a kónyi általános iskola tagintézményeként működik. A változásról a két település polgármesterét kérdeztük.

– Aláírtuk a megállapodást a püspök úrral, s úgy tűnt, hogy minden a legnagyobb rendben van, amikor váratlan akadályba ütköztünk – mondta Jéger Mihály. – Sajnos a kónyi önkormányzat a július 5-i jogvesztő határidőig nem mondta le a normatíva iskolánkra eső részét az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumnál. Emiatt a II. Rákóczi nem igényelhette a gyerekeink után járó összeget. Ezért kényszerhelyzetbe kerültünk, s úgy határoztunk, hogy további egy évig Kónynál maradunk. Így alsó tagozatunk 2008. szeptember elsejétől lehet a katolikus közoktatási központ tagintézménye.

Kóny polgármestere, Aller Imre másképp látja a történéseket.

– Amikor 2006-ban az acsalagi iskola léte forgott kockán, Kóny önkormányzata segítséget nyújtott ahhoz, hogy a faluban megmaradjon az iskola. Tehát nem anyagi hasznot reméltünk, hanem segíteni akartunk – kezdte a polgármester. – Acsalag azért nem lehetett a csornai katolikus iskola tagintézménye, mert a normatívamódosítási kérelmet nem tudtuk benyújtani, mivel Acsalag nem bocsátotta rendelkezésünkre időben a törvényben előírt dokumentumokat. Még az egyházmegyével kötött megállapodást sem küldték meg. A Magyar Államkincstár levélben tájékoztatott bennünket, hogy az elutasítás oka a szükséges – és Acsalag által nem biztosított – dokumentumok hiánya. Sőt, a határidő lejárta után benyújtott kérelem mellől is hiányzott az egyházmegyével kötött közoktatási megállapodás. A kialakult helyzetben Kóny önkormányzata továbbra is bizonyította segítő szándékát és az acsalagi alsó továbbra is a mi iskolánk tagintézményeként működhet – zárta nyilatkozatát Aller Imre.

Haszonits József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolaotthonos oktatás a katolikus iskolában Kapuváron

Kapuvár - A kapuvári katolikus iskolában idén vezették be az úgynevezett iskolaotthonos oktatási… Tovább olvasom