Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

Acsalag és Barbacs iskolája tagintézményként

Csorna - Szeptembertől a csornai II. Rákóczi Ferenc Katolikus Közoktatási Központ tagintézményeként működik az acsalagi általános iskola alsó tagozata. Ugyancsak a Rákóczihoz csatlakoznak a barbacsi alsósok is.

Lapunkban már beszámoltunk róla (Kisalföld, 2007. május 12.), hogy az acsalagi önkormányzati képviselők egyik fele ellenzi, másik fele támogatja az általános iskola bezárását. Ám a hattagú képviselőtestületnek mostanra sikerült egyhangúlag határoznia az intézmény jövőjéről.

Ha így tudunk segíteni a nehéz helyzetbe került iskolákon, akkor ezt tesszük.
Fehér Lászlóné, a Rákóczi-iskola igazgatója
– Több képviselő-testületi ülésen foglalkoztunk az iskola helyzetével, de a vélemények megoszlása miatt egy ideig nem sikerült érdemi döntést hozni – mondta Jéger Mihály polgármester. – De mindenképpen szerettünk volna megoldást találni, ezért tárgyalást kezdtünk a csornai II. Rákóczi Ferenc Katolikus Közoktatási Központ igazgatójával és az egyházmegye képviselőjével. Azt kértük, hogy az alsó tagozatot fogadják be tagiskolaként és tanulhassanak Acsalagon a gyerekek. Örömünkre kérésünk meghallgatásra talált, így megoldódik ez a régóta vajúdó ügy. Mivel a felső tagozatosok több mint kétharmada is a katolikus iskolába jár, erről szintén megállapodást kötünk az intézmény vezetőivel. Ugyanakkor a Bősárkánnyal e tárgyban korábban létrejött szerződést felbontjuk.

Jéger Mihály közölte: szeptembertől az alsósok egy tanulócsoportban tanulnak az acsalagi tagiskolában, ahol étkeztetés és tanulószobai ellátás nem lesz, s az eddigi három helyett két pedagógus látja el a feladatot.

– Két képviselőtársammal együtt praktikusabbnak tartanánk – s ezt a szakemberek véleménye is alátámasztotta –, ha az alsósok is Csornán, az anyaiskolában tanulhatnának. Megítélésünk szerint ugyanis ilyen formában – az első négy osztály összevonásával – a gyerekek nem készíthetők fel úgy, hogy az ötödik osztályba zökkenőmentesen be tudjanak illeszkedni – tette hozzá a polgármester, aki jelezte, hogy létre kívánják hozni a falugondnoki szolgálatot, sőt, sikeresen pályáztak egy kisbusz vásárlására. Ezért a gyerekek utaztatását meg tudnák oldani, akár szeptember elejétől is.

A tanévkezdéssel a barbacsi iskola alsó tagozata is a csornai II. Rákóczi tagintézménye lesz. Giczi András polgármestertől megtudtuk, hogy a szülők döntése értelmében a felsősök többsége is a Rákócziba tart, de vannak, akik a szintén csornai Széchenyiben folytatják tanulmányaikat. A településvezető hozzátette, hogy várhatóan jövő év januárjától a barbacsi óvoda is a katolikus közoktatási központ tagintézménye lehet.

Fehér Lászlóné, a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Közoktatási Központ igazgatója elmondta: szeretettel fogadják az iskola új diákjait, akik – reményei szerint – ugyanolyan könnyen beilleszkednek, mint ahogy korábban a többiek. Eddig mintegy hatvan tanuló járt tizenhat környékbeli településről, szeptembertől pedig tovább emelkedik a létszámuk.

Haszonits József

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eddig tizennégy telken tizenkét ház áll

Veszkény - Veszkényben jelenleg háromszáz munkahely van, tizennégy építési telket vásároltak meg fiatalok és további tizennégy házhely kialakításán dolgozik az önkormányzat.
Tovább olvasom