Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 8°C Még több cikk.

Acsalag: A helytörténészek ˝aranybányája˝

Bendes Józsefre emlékeztek a hétvégén Acsalagon, születésének 110. évfordulóján. Jóska bácsi szülőfalujának lelkes krónikása volt. Visszaemlékezéseit, jegyzeteit szívesen használták a kutatók.
Bendes József hat elemit végzett parasztemberként is nyitott szemmel járt a világban. Kilencven évet élt, őseitől gyűjtött emlékei a XIX. századi paraszti világba is elkalauzolták beszélgetőtársait. Igénye volt az olvasásra és a művelődésre is.

A megemlékezésen megkoszorúzták Bendes József sírját az acsalagi temetőben.
A megemlékezésen megkoszorúzták Bendes József sírját az acsalagi temetőben.

A háború idején a nyilasoktól mentette meg szülőfaluja régi iratait. Időskorában dr. Nagy Miklós segítségével papírra vetette Acsalag néprajzát, történetét és gazdálkodásának emlékeit. Több füzetet írt tele emlékeivel. A hétvégén mutatták be a nyomtatásban is megjelenő Önéletrajzát. A rendezvényen az őt ismerők mind hangsúlyozták: életvidám, nyílt szívű, barátságos, sugárzó egyéniség volt. A helyi önkormányzat és a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata közös rendezvényén Szilágyi Andrásné polgármester köszöntője után Szalay Balázs, a helytörténet-kutatók vezetője fogalmazta meg: minden faluban lehetne egy Bendes Józsefhez hasonló paraszti önéletrajzíró, illetve olyan munkatársa, mint dr. Nagy Miklós, akik időt, erőt és pénzt sem kímélve szívügyüknek tekintik a szülőfalu érté-
keinek megmentését.

Bendes József márványtáblára festett portréja.
Bendes József márványtáblára festett portréja.


Később Nagy Miklós átadta Szilágyi Andrásnénak Bendes József kinyomtatott önéletrajzát és egy márványtáblát, melyen megörökítette a falu krónikását.
Bendes József önéletrajza érdekes adalékokkal szolgál Acsalag és környéke, illetve a XX. század történetéhez. Az érdeklődők megrendelhetik ezt a helyi polgármesteri hivatalban, ahol várják a lappangó Bendes-kéziratokat is.

Olvasóink írták

  • 1. amivarosunk 2012. október 18. 06:10
    „A rendezvényről készült képek letölthetők a www.duoinfomovar.hu weboldalról.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvári fürdő: babaúszás partra vetve

Hét év után a múlt héten megszűnt a babaúszás Kapuváron, miután a Flóra fürdő tulajdonosa szerint a… Tovább olvasom