Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Ábrahám József emlékezete - Hétfőn búcsúztatják az igazgatót

Elhunyt Ábrahám József.
 A kapuvári gimnázium egykori igazgatója 1932-ben Budapesten született, iparoscsaládba. Gyermekkorát Petőházán élte, itt járta ki az elemi iskola négy osztályát. Középiskolai éveit a soproni Széchenyi István Gimnáziumban töltötte. Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett matematika–fizika szakos középiskolai tanári diplomát 1956-ban.

1956 novemberében kezdte meg tanári munkáját az akkor néhány éve alapított Kapuvári Gimnáziumban (későbbi nevén a Felsőbüki Nagy Pál Gimnáziumban), s nyugdíjazásáig, 1996-ig itt gyakorolta.

 Az „alapító atyák", a „glóriások" nemzedékéhez tartozott, akik a semmiből hoztak létre egy komoly eredmények felmutatására képes intézményt. Legendás, meghatározó tanárként kiemelkedő szerepe volt az 1970-es években a fizika tagozat elindításában. Szakmai munkáját 1972-ben „Kiváló tanár" kitüntetéssel ismerték el. 1977-ben a gimnázium igazgatóhelyettese, 1991-ben az intézmény igazgatója lett. Igazgatóként az ő nevéhez fűződik a nyolc évfolyamos gimnáziumi tagozat elindítása.

A gimnázium hajómodellező szakkörében is oroszlánrészt vállalt. Számos országos bajnokságot nyert, illetve értékes helyezéseket szerzett Európa- és világbajnokságokon.

A rendszerváltoztatáskor aktívan bekapcsolódott a helyi közéletbe, az MDF alapszervezetének vezetőjeként közéleti szerepet is vállalt.

Tanári, iskolavezetői és közéleti tevékenységéért nyugdíjazásakor Kapuvár „Pro Urbe" díjjal ismerte el.
Tanítványai, munkatársai fájó szeretettel vesznek tőle búcsút.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemond Szabó András, Árpás polgármestere

Ha az egészsége engedi, a következő választásokig még a polgármesteri székben marad - gondolta… Tovább olvasom