Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

A zsilipeket kellene rendbe tenni

Víz alatt áll az acsalagi határ nagy része. A gazdák panaszkodnak, hogy a Répás-csatornából folyik a víz.
Földjeiket, termésüket féltik az acsalagi gazdák. Azt mondják, nem belvíz, hanem árvíz teszi tönkre a vetések jó részét a falu határában. Szerintük megoldás lenne, ha a település melletti Répás-csatorna zsilipkapuit rendbe tenné a vízügy. Meggyőződésük ugyanis, hogy emiatt önti el birtokaikat a Bodács-ér és a 15-ös árok.

Az acsalagi gazdákkal traktorokkal, terepjárókkal indulunk határszemlére, a Betyár-tagon kezdünk. A tábla mintegy fele vízben áll, közepén hattyúk úszkálnak. A víz alá bukva szemezgetik a vetést. „Pedig ez nem az élőhely-rekonstrukció" – jegyzi meg az egyik termelő. A Répás-csatorna mellett indulunk tovább, a gazdák azt mutatják, hogy szinte valamennyi zsilipnél hiányoznak a kapuk. A víz szabadon áramlik az árkokba és miután azok felteltek, a földekre. A farádi Hanyban például egy egész táblát elöntött, de az acsalagi oldalon sem kedvezőbb a helyzet.

– A búza, a repce már földben van, illetve most éppen vízben, ázik, ki is öli a víz. A sörárpát február végén vetni kellene és hamarosan a napraforgó ideje is itt lesz, de nem tudunk rámenni a földekre – sorolják a gazdák, milyen gondokat okoz az ár. – És ez valóban árvíz, nem belvíz.
A helyiek szerint a megoldás egyszerű lenne: a Répás-csatorna zsilipjeit kellene rendbe tenni vagy a belőle kiinduló árkokat, ereket elzárni. Másik lehetőségként a Szegedi-csatorna szivattyúzását említik, azt mondják, akkor is kevesebb víz lenne a határban. Időközben a 15-ös csatorna mentén folytatjuk az utat, néhol nem is látni, hol van a meder és hol kezdődnek a földek, hiszen egybefüggő víz van mindenütt. A járműveknek meggyűlik a bajuk az úttal, de veszik az akadályt. A Bodács-ér melletti Kovács-birtokhoz kerülünk, ahol a rétet elöntötte már a csatorna. Földsziget alatt ugyanaz a látvány fogad bennünket, a víz – medréből kilépve – a földeken, legelőkön a Hanyig ér.

A gazdák arról beszélnek, hogy Acsalagon minden vizes esztendőben ilyen helyzet alakul ki, de legutóbb nyolc évvel ezelőtt volt hasonló. „A faluban mindig volt víz, hiszen olyan helyen fekszik, de ami a Bodács-érből meg a többi csatornából kifolyik, nem belvíz" – állítják.
Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságon megtudtuk: Acsalag térségében két zsilip van, az egyik az önkormányzat, a másik a Kapuvári Vízgazdálkodási Társulat kezelésében. A társulat igazgatója, Papp László érdeklődésünkre elmondta: múlt héten pénteken érkezett bejelentés a községből a zsilip „engedéséről". Ott a szervezet munkatársai földdugóval zárták el a víz útját, egyéb panaszról nincs tudomásuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábaközi belvíz: napi bosszúságok

Az esőzés és a havazás miatt már országszerte közel százezer hektár földterületet borít belvíz.… Tovább olvasom