Kisalföld logö

2017. 01. 20. péntek - Fábián, Sebestyén -9°C | 1°C Még több cikk.

A zebra sem nyújt teljes védelmet

Fokozottan ellenőrzik a rendőrök a jövőben, hogy a gyalogosok is betartják-e a közlekedési szabályokat.

A Rábaközben az elmúlt hónapban négy gyalogost ütöttek el közutakon. Egy baleset tragédiával végződött, kettő súlyos, egy könnyű sérüléssel járt. Több esetben egyértelműen a gyalogosok hibája, figyelmetlensége vagy éppen felelőtlensége állapítható meg. Éppen ezért a Csornai Rendőrkapitányság fokozott ellenőrzésbe kezd.

Böröcz Péter alezredes, a kapitányság közlekedésrendészeti alosztályvezetője felhívta a figyelmet: általában a járművek az erősebbek.

Négy balesetben is gyalogost ütöttek el a közelmúltban. A rendőrség felvétele
Négy balesetben is gyalogost ütöttek el a közelmúltban. A rendőrség felvétele

– A gyalogosan közlekedőkre ugyanúgy vonatkoznak KRESZ-előírások, mint a járművezetőkre – mondta elöljáróban az alezredes.

– Ezeket azonban gyakran hagyják figyelmen kívül és emiatt történnek súlyos balesetek. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a zebra sem nyújt teljes védelmet. A szabály leírja, csak akkor szabad lelépni, ha az átkelés veszélytelenségéről meggyőződött a gyalogos. A lakott területen kívül, út mentén haladókra is egyértelmű előírások vonatkoznak. Mindig az út bal oldalán, a forgalommal szemben kell gyalogolni. Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között láthatósági mellény viselése kötelező. A lakott területen kívül elütött gyalogosok közül egy sem viselt mellényt, pedig sokat segített volna.

Böröcz Péter alezredes
Böröcz Péter alezredes

A gyakori szabálytalanságok közül Böröcz Péter kiemelte: Csornán, a belvárosban körültekintés nélkül lépnek az úttestre a gyalogosok, nem használják az átkelőket. Nagyon veszélyes helyzeteket teremt, amikor parkoló autók közül lépnek ki.

– A további baleseteket megelőzendő fokozottan ellenőrizzük a gyalogos közlekedést – jegyezte meg Böröcz alezredes.

Olvasóink írták

 • 3. Goldman 2013. október 06. 08:38
  „2. orion1: ha túléli akkor elviekben igen
  Viszont szeretném hozzátenni, hogy van ahol a gyalogosnak jóval alaposabban körül kell néznie, mielőtt a gyalogátkelőhelyen átszeretne haladni.
  Ilyen a múzeum előtti zebra. A Polgármesteri hivatal felől a múzeum felé haladva nem csak a sövény okoz problémát, hanem a gyalogátkelőhelyet jelző tábla is.
  A másik irányból megközelítve egyértelműen a parkoló autók és szabad jelzésen átszáguldó autósok okoznak fejtörést.
  Az utóbbi esetben - ahogy egy kismama panaszkodott - már a zebra közepén tolta a babakocsit amikor elszáguldott mellette egy autós hölgyemény aki közben kiszólt, hogy bocsi.
  Hasonló eset már velem is előfordult ott és - érdekes- az is nő volt.”
 • 2. orion1 2013. október 05. 10:04
  „Tehát egy gyalogosnak elsőbbsége van a gyalogátkelőn, de ha lelép egy kocsi elé féktávolságon belül (ami nem adta meg neki az elsőbbséget), akkor a gyalogost is megbüntetik, amiért nem kellő körültekintéssel lépett le az útra???”
 • 1. Fedayn 2013. október 05. 09:31
  „Főleg az 50 éven túli és idősebb korosztályok hölgy tagjaira férne rá egy kis továbbképzés, mert például Kapuváron időnként botrányos az idősebb hölgyek közlekedési morálja gyalogosként és kerékpárosként!Pl: beszélgetés a zebra közepén...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyosak a kapuvári lányok

Nemrég a fővárosban rendezték a II. Stefánia Országos Mazsorett Fesztivált. Tovább olvasom