Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

A zajokat hallva gázfegyverért nyúlt a szárföldi férfi

Hívatlan látogató járt kedd éjjel Szárföldön a Fő utca egyik családi házánál.
A „civilben" vagyonőr tulajdonost – aki nem először került veszélyes, „éles" helyzetbe – a zajok ébresztették fel. Elsőként gázfegyverét vette elő, ám az ismeretlen fejbe vágta egy éles tárggyal. A rendőrség nyomoz.

– Hajnal fél egy körül arra ébredtem, hogy valami zaj van a házban – kezdte a kedd éjjel történtek elbeszélését a szárföldi Fürtön Attila. A harminckilenc éves férfi feleségével egy Fő utcai családi házban él. Elmondása szerint a hálószobában aludtak, amikor a férfi egy huppanó hangra felébredt. Először a macskára gyanakodott – mesélte –, ám a házi kedvenc a háló egyik foteljében békésen aludta álmát.

– Vagyonőrként dolgozom, az éjjeliszekrényben engedéllyel tartok egy gázriasztófegyvert. Ezt vettem magamhoz elsőként, mielőtt a sötét lakásban kiléptem volna a szobából – mondta Fürtön Attila. A folyosóra érve, a konyhában már egyértelmű volt számára, hogy idegen jár a lakásban. Aztán a szomszéd szobából zajt hallott. Erre „Állj!" felkiáltással jelezte a kutató látogatónak, hogy felfedezték. A ház tulajdonosa szerint ekkor a hívatlan vendég kiugrott a szobából és egy ismeretlen, éles tárggyal Fürtön Attilára sújtott.

Fürtön Attila
Fürtön Attila


– Az ütéstől félig eszméletlenül húztam meg a fegyver ravaszát, ám az – vélhetően hibás gázlőszer miatt – nem sült el. Annyit még láttam, hogy a behatoló a bejárati ajtón át elmenekült, a kutya idegességéből ítélve a kert felé – idézte fel megpróbáltatásait a tulajdonos.

Fürtön Attila lapunknak elárulta, még fegyverrel a kezében is félt kicsit a sötétben az ismeretlen veszedelemmel szemben.

– Nem ez volt az első éles helyzetem – mesélte később a Kisalföldnek a több mint másfél éve a vagyonőrszakmában dolgozó férfi. Egy alkalommal Kapuváron épületőrzési feladatokat látott el, amikor az épülő iroda környékén tolvajok tűntek fel. Fürtön Attila tetten érte az épp lopáson ügyködőket, ám egyikük szembeszállt az őrrel. A szárföldi férfi ekkor az úgynevezett tonfát (a rendőri gumibothoz hasonló, ám nehezebb eszköz) használta az erőszakos tolvaj ellen és annak kezén maradandó nyomot hagyott. A tolvajt később a rendőrség e sérülés alapján kapta el, Fürtön Attila intézkedését jogosnak minősítve.

Kedd éjjel Szárföldön, a behatolóval történt „ütközést" követően Fürtön Attila felesége a hálóból kilépve felkapcsolta a ház összes lámpáját és telefonáltak a kapuvári rendőrségre.

– Szinte még tartottuk a telefont, amikor az első rendőrautó a ház elé ért, majd pár percre rá a következő gépkocsik is – mondta Fürtön Attila. A rendőrök azonnal megkezdték a keresést és értesítették a mentőket, akik a szárföldi férfit a győri kórházba szállították.

– A helyszíni szemle megtörtént, az ügyben nyomozást rendeltünk el – mondta el érdeklődésünkre Varga Krisztián őrnagy, a Kapuvári Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. makirézi 2011. október 28. 18:47
  „Na hozzám bejöhet 2-akkora kutya fogadja hogy a fene eszi meg a betörőjét,1 kutya a lakásba 1 kutya - az udvaron én meg éberen alszom ezért úgy fejbeteszem hogy csak na!!”
 • 22. Putyilov 2011. október 28. 02:53
  „A vagyonőr,aki saját magát sem tudja megvédeni.
  Amúgy én többre becsülöm a single action pisztolyokat,nekem van időm felhúzni a kakast.
  Viszont pont emiatt pontosabbak is. Bár egy gázpisztolynál ez nem kitétel.
  Ha viszont "elcsetten" a lőszer,fel kell húzni újra a csúzlit,de ennek gyors végrehajtásához gyakorlat kell. Ezért nem engedném a gázfegyver szabad tartását,mert sokan kezelni sem tudják,saját magukra nagyobb veszélyt jelent.
  Anyádafatelepen! Nézz utána,mennyibe kerül pl. egy Umarex Walther P88,ami megbízható eszköz, és nézz utána,mennyibe kerül egy Röhm Rg sorozat tagja.Az Umarex a töredékébe kerül a Röhm-nek. Viszont megbízható.
  Mondom én,aki rendelkezik hatósági fegyvervizsgával és tudom is őket kezelni.”
 • 21. pappe 2011. október 27. 20:23
  „19-hez csak annyit, hogy nem mindegyik öntöltő DA (double action) is egyben. Sőt. A képen szereplő Zoraki 914-ről például ezt írja egy fegyverszakértő: "A teljesen spiáter fődarabok okán persze a kis pisztoly annyira nem könnyű, töltve 700 gramm körül mozog, de kis mérete szinte csábít a rejtett viselésre. Azonban a tűzkészen viselhetoség buta hiánya miatt sajnos ez is leginkább csak egy "soklövetű játszópisztoly"”
 • 20. vonalkód 2011. október 27. 19:45
  „Szerintem csak unatkozott , mivel éjjel nem volt más dolga :)”
 • 19. Vanderer 2011. október 27. 18:59
  „Anyánk a telepről.A félautomaták is double izék ám.Tudtad?Ha van patrone a csőben akkor nem kell felhúzni csak meghúzni a ravaszt és BUMMM !Ez az állapot a csőre töltés,fesztelenítés után adott.Készenléti fegyverhez ajánlatos.”
 • 18. kuller 2011. október 27. 18:24
  „Szárföldön betörnek, Kapuváron Autó alkatrészeket lopnak, az év rendőrének háza elől! Kérdem én hol van a tisztelt szerv ha igazi baj van!? persze ha a 85-ös mellett kell szivatni a népet, megbüntetni minden arra járót, vagy kávézgatni kell a benzinkúton akkor helyt állnak a fiúk! Legközelebb kapok egy helyszíni bírságot majd megkérdezem hogy ebből a pénzből hány igazi bűnözőt fognak elkapni?!”
 • 17. anyádafatelepen 2011. október 27. 17:19
  „Az meg már egy régesrégi alaptétel, hogy mint sok helyen elmondják, önvédelemre csakis double action forgópisztolyt. Sokkal megbízhatóbb és tartósabb mint ezek a félautomata vackok. Nem mellesleg olcsóbb is.
  Ha azt vett volna a szekus haverunk mert tudna olvasni (de mért tudna, pedig elvileg ez is a szakmájába vág) akkor 90% eséllyel nem sül be. Ha mégis besül rákattint még 5-öt, olyan nincs hogy mind a 6 lőszer döglött legyen. Nem véletlen tart jópár országban ahol némileg emberibbek a törvények a rendvédelmis is az automata szolgálati mellett egy kis 2,5 "csövű .38-ast is tartalék fegyverként. Az tuti hogy trágyából kikaparva is működni fog.”
 • 16. szabo1936 2011. október 27. 16:50
  „Amikor ujra irtak az alkotmanyt akor bele irhatak volna az engedely nelkuli fegyvertartast a hazakban es a lakasokban es a hasznalatat az elet es a maganvagyon vedelmere,gaz-pisztoly egyet er egy budos fingal!”
 • 15. anyádafatelepen 2011. október 27. 16:47
  „7. Sárkányfűárus 2011.10.27. 12:53
  öreg az max arra jó hogy megpaprikázd vele a íztelen levesedet, máskülönben azzal magadra is kb ugyanakkora veszélyt jelent mint a támadóra. Kb olyan mintha gránátot dobnál 2 méterre magad elé hogy leterítsd a támadót, aztán mindketten felfordultok tőle.
  ha véletlen sikerült volna a fickónak elsütnie azt a xart ott a szobán belül kapott volna a képéből rendesen ő is. Beteríti az egész szoba légterét, ha szembe fúj a szél szabad ég alatt akkor is kb annyi mint xarnak a pofon, te kapod a javát vagy elfújja a fenébe.
  A szlovákokhoz kimész, mert az tényleg egy jogállam ahol megvédheted magadat, azt veszel egy kicsi .22-es kaliberű csúzlit aztán otthon azt tartasz amit akarsz, ha már használni kell régen rossz, utólag meg nyugodtan mondhatod hogy a támadó ejtette el, és azzal sebesítetted meg.
  Próbáljon meg tanúskodni egy betörő ellened, mikor még van 2 másik családtag aki bizonyítja hogy hát igen azt ő ejtette el, és nálunk ugyan nincs éleslőfegyver.”
 • 14. bojtár 2011. október 27. 16:31
  „6. Deejay 2011.10.27. 12:49
  tévedsz gumilövedékes fegyverhez sem kell”
 • 13. tonybacsi 2011. október 27. 15:41
  „Élesiteni a gáz pisztolyt.”
 • 12. Alexander48 2011. október 27. 15:33
  „Sajnos ilyen hívatlan látogatók nem csak Szárföldön járnak. Koroncón gépkocsi feltörésekről suttognak az emberek, de hivatalos hírforrásból nem hallani semmit. Vajon mit kellene tenni a romló közbiztonság megakadályozására? Példás szigorral kellene büntetni az ilyen búnözést is.”
 • 11. árnyék 2011. október 27. 15:12
  „Meg fogtok Ti lepődni a vizsgálat végén. Persze, ha nyilvánosságra kerül!XDDDD”
 • 10. marianna1211 2011. október 27. 14:41
  „Kutya hátul az udvarban, nyilván láncon. Na nálunk ez nem így van. Először a blökin kellett volna neki túljutnia. Nem biztos, hogy sikerült volna neki.”
 • 9. tonybacsi 2011. október 27. 13:38
  „#8,
  ok kőszi”
 • 8. Tizot 2011. október 27. 12:56
  „Tonybacsi!

  Mire jó a gázpisztoly?Olvasd el a cikket és nézd meg a videot:

  http://www.gazpisztoly.hu/gazpisztoly/gazpisztoly-teszt.239.php”
 • 7. Sárkányfűárus 2011. október 27. 12:53
  „3. tonybacsi 2011.10.27. 12:03
  a gázpisztoly mire jo?

  Leginkább önvédelemre....”
 • 6. Deejay 2011. október 27. 12:49
  „Ha a saját lakásodban tartasz falidisznek gázpisztolyt ahhoz nem kell viselési engedély,minden máshoz igen.És egy vagyonőr nem mindig a vitrinben tartja a gázfegyvert...”
 • 5. pappe 2011. október 27. 12:42
  „Lövés előtt vajon csőretöltötte és kibiztosította?”
 • 4. tonybacsi 2011. október 27. 12:34
  „tartásához,nem,de árusitásához,igen!”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis-Rába híd, Kapuvár: műszaki átadás - Galéria

Hamarosan megindulhat a forgalom a hídon, miután szerdán megtörtént a műszaki átadás. Tovább olvasom