Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

A Wass Albert-emlékmű megosztja a közvéleményt

Kapuvár - A vezetőváltáson átesett városszépítők újragondolják szoborállítási terveiket. A tervezett Wass Albert-emlékmű megosztja a város közvéleményét.
A Kapuvári Városszépítő Egyesület idén tavasszal esett át egy vezető(ség)váltáson. Az előző vezetés – részben finanszírozási okokra hivatkozva – lemondott, helyét fiatalabb gárda vette át. Magyar Attila, az egyesület új elnöke hangsúlyozta, a folytonosság elvét követik, hiszen a vezetőség több tagja is a régiek közül került ki. – Az új vezetőség jobban ki tudja használni a pályázatok adta lehetőségeket, többek közt azért is, mert más civil szervezetek tapasztalt tagjait is körünkben köszönhetjük – mondta Magyar Attila.

Hangsúlyozta: az eddigi programokat – többek közt a „Szép kert, szép környezet"-et – megtartják, ám vannak újabb céljaik is. Ezek között kiemelkedő a helyi értékek bemutatása, megőrzése, tematikus táborok, rendezvények szervezése, ám lényeges az egyesület forrásszerzőképesség-növelése is. – Fontos lenne, hogy az eddigi, többször milliós nagyságrendű önkormányzati támogatásokat pályázati és szponzori pénzekkel váltsuk fel – mondta az új elnök.

Az idei évet az átmenet évének tekintik, a futó programokat több pályázat megírása követi. Ez idáig már több sikeres ötletük valósult meg, melyeken közel félmillió forintot nyertek.

Az egyik Hany Istók-terv: Legkorábban 2010-ben valósulhat meg a Hany Istók-szobor. Fotó: Turbók Attila
Az egyik Hany Istók-terv: Legkorábban 2010-ben valósulhat meg a Hany Istók-szobor. Fotó: Turbók Attila

Nagy hangsúlyt fektetnek a Hany Istók-témakör feldolgozására, melyhez szervesen kapcsolódik a szoborállítás ügye is. – Széles civil összefogásra és komplex programokra van szükség ahhoz, hogy ezt a Kapuvárhoz köthető mondakört teljes mértékben feldolgozzuk és a turizmus témakörei közé emeljük – jelentette ki Magyar Attila. A köztéri szobor állítása ennek egyik eleme lesz. Úgy látja, legkorábban 2010-ben valósulhat meg a Hany Istók-szobor, melyhez várják a helybéliek véleményét is. Magyar Attila annyit még hozzátett, minden civil szervezet kezdeményezhet köztériszobor-állítást a városban, utalva itt a számos véleményt generáló, tervezett Wass Albert-szoborra.

A Kisalföld is megkérdezett néhány helybélit a Wass-szobor állításának tervéről.

Szakács Imre vállalkozó elmondta, minden olyan köztéri szobor felállítását támogatja, mellyel gyarapodik Kapuvár. Úgy véli, az emlékművek témája másodrangú kérdés, hiszen nem tetszhet minden szobor mindenkinek. Bertók Kálmán nyugdíjas történelemtanár hangsúlyozta, aki annyit tett Erdélyben és főleg az Egyesült Államokban a magyarságért, mint Wass Albert, annak az a legkevesebb, hogy a város szobrot állít. Az ötletet mindenképpen támogatja. Némileg más véleményen van Sipőcz László kultúrmenedzser, aki szerint a Wass-szobor elsősorban politikai kérdés. Véleménye szerint az író munkássága nem üti meg azt a mértéket, amit népszerűsége feltételezne. „Kapuvárhoz semmi kötődése nincs, vannak olyanok, akik itt születtek és szobruk erősíthetné a lokálpatriotizmust" – tette hozzá. A nyugdíjas Hegedüs Jánosné elmondta, hallott az íróról és a szoborállításról is, s úgy véli, egy újabb emlékművel csak gazdagodik szeretett városa. Az író körüli vitát nem minősítette. Szalay Antal gyártulajdonos hasonló véleményt fogalmazott meg. Mint mondta, egy szobor felállítását megfontoltan kell megszervezni. Olyant kell témájául választani, aki példamutató a kapuváriak számára.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. obi 2008. szeptember 03. 01:13
  „Libertine!

  Milyen érzés bozótharcosként küzdeni? Amúgy meg nincs annál arcpirítóbb dolog, ha valaki egy román bírói végzésre hivatkozva háborús bűnösnek titulál egy magyar írót-magyar létére! A románoknak (a maguk szemszögéből érthető módon) érdekükben áll, hogy egy Wass Albertet ott feketítsenek be, ahol csak tudnak. De hogy egy magyar ember egy az egyben átvegye a román hazudozást, az egyszerűen számomra felfoghatatlan!”
 • 24. Kapuvári II. 2008. szeptember 01. 11:58
  „Térjünk vissza Madáchhoz és Széchenyihez! Amig őket idézgetjük, nem lehet baj. Egy vita nem arról szól, hogy ki tudja a másikat messzebbre elküldeni, vagy megsérteni, hanem érvekről, vélemyényekről, ill. ezek ütköztetéséről. Fejjáték, nem pedig emocionális.
  Üdv”
 • 23. Libertine 2008. szeptember 01. 09:22
  „Valaki: Gyurcsány elmehet a... látom képtelen vagy felfogni, hogy egy Wass-szobor megítélése nem Orbán- vagy Fletó -"rajongás" kérdése. Jobb-vagy baloldaliként nem kötelező kártékony politikusok (pl. Orbán, Gyurcsány) iránt szimpátiával viseltetni még akkor sem, ha az adott oldallal szimpatizálsz. A Kapuvárral kapcsolatos kérdésedre pedig csak azt tudom válaszolni: szánalmas... Ha ilyen stílusban akarsz vitázni, akkor én is megkérdezhetném pl. hogy képes vagy-e a leírtakat értelmezni stb...”
 • 22. Valaki 2008. szeptember 01. 08:21
  „21. Libertine

  Ne akarj gyurcsányibb lenni gyurcsánynál! Amúgy tudod merre van Kapuvár? :))”
 • 21. Libertine 2008. augusztus 28. 13:42
  „Kapuvári: remélem a többi helybeli nem ennyire sötét, mint te, fogadjunk, hogy Győzike és Rákosi tekintetében sokkal naprakészebb vagy nálam. Hiszen a szektavezéred is bolseviki...”
 • 20. Kapuari II. 2008. augusztus 28. 09:43
  „Ha másra nem is, de egy valamire jó ez a szoborállitósdi: egyfajta szellemi műhely kezd kialakulni itt a fórum tájékán (akinek nem inge, ne vegye magára). Itt már olvashatunk Wass mellett, Madáchot, Széchenyit és értelmes érveket. Soha rosszabb szinvonalat!”
 • 19. RELATIAS 2008. augusztus 28. 09:06
  „Kapuváriaknak - Széchenyi István szavaival -
  "Azokért élünk akiket szeretünk, azokért akik iagznak tartanak:
  a jövönek élünk a szépért a jóért, amit tehetünk."”
 • 18. gango 2008. augusztus 27. 21:52
  „Én 2 szer néztem meg a Koltai Gábor által készített Adjátok vissza a hegyeimet c.filmet, amely Wass Albertről szól.Soha előtte nem olvastam tőle semmilyen művet.Azóta viszont többet is.
  Mindenkinek ajánlom a filmet a figyelmébe,mert általa sokkal jobban megismerhető Wass, és persze a műveit is, hisz leginkább a könyvei verses kötetei adhatnak arról objektív képet,hogy ki is volt Ő.”
 • 17. Kapuvári 2008. augusztus 27. 19:08
  „Libertine!

  Ha annyira haragszol Wass Albertre - akitől nyilván egy sort sem olvastál - akkor állítass szobros Győzikének - ő is él még - vagy Rákosi Mátyásnak, ezek valók neked, meg a haveroknak.”
 • 16. Libertine 2008. augusztus 27. 15:36
  „szadesz: felőlem lehet Wass-szobor, ha a jobbosok összedobják rá a pénzt; de rendkívül szerencsétlennek tartom, hogy ideológiai harc miatt akar a polgi és elvbarátai egy abszolút eltérően megítélt, Kapuvárhoz semmivel sem kötődő írónak szobrot állítani, miközben erre számtalan más, érdemesebb lenne. Persze ők nem "divatos" jobbos írók.”
 • 15. wass 2008. augusztus 27. 14:42
  „"Az emberiség legnagyobb átka az elfogultság, mert az elfogultság megvakítja a látást, s gonosz irányba téríti a tömegeket. Csak megértés alapján lehet emberi közösséget megtartani, legyen az a közösség család, nemzet vagy ország. Az egymás iránt való türelem és megértés a társadalom legfontosabb kelléke. Ahol ez kivész az elfogultság miatt, ott minden összeomlik."”
 • 14. Btibi 2008. augusztus 27. 13:30
  „"Szabadon bűn és erény közt
  Választhatni, mily nagy eszme,
  S tudni mégis, hogy felettünk
  Pajzsul áll Isten kegyelme.
  Tégy bátran hát, és ne bánd, ha
  A tömeg hálátlan is lesz,
  Mert ne azt tekintse célul,
  Önbecsét csak, ki nagyot tesz,
  Szégyenelve tenni másképp;
  És e szégyen öntudatja
  A hitványat földre szegzi,
  A dicsőet felragadja, -
  Ámde útad felségében
  Ne vakítson el a képzet,
  Hogy, amit téssz, azt az Isten
  Dicsőségére te végzed,
  És ő éppen rád szorulna,
  Mint végzése eszközére:
  Sőt te nyertél tőle díszt, ha
  Engedi, hogy tégy helyette."”
 • 13. Putyilov 2008. augusztus 27. 13:20
  „Azért az tuti,hogy egy holocaust emlékmű miatt nem lenne ekkora felháborodás.
  Kinek ártott Wass Albert? Nagyon jó írásai vannak.
  Lehet ,hogy Kertészt többen ismerik,de Wass Albert a magyarságról írt,nem a zsidók szenvedéseiről.
  Szenvedett ezen a földön már elég magyar,talán róluk is meg kellene emlékezni.

  "...- Tiszteld a te Uradat, Istenedet és Rajta kívül más isteneid ne legyenek -
  oktatta tanítványait -, minden bajodnak Ő az orvosa és minden harcodban az Ő
  pajzsa védelmez és az Ő ereje győzedelmeskedik benned!
  - Az Úr erejében, szeretetében és védelmében sohase kételkedj. Minden erőd
  Tőle való és minden cselekedeted Őt kell szolgálja.
  -Tiszteld őseidet, mert rajtok keresztül nyertél életet és örököltél Istent és
  hazát.
  - Légy hűséges hazádhoz és nemzetedhez, mert csak a hűségeseket védelmezi
  az Úr.
  - Szeress minden magyart, akárcsak önmagadat, és légy jóindulattal másokkal
  szemben is.
  - Légy becsületes, tisztességes és igaz, mert csak így nyered el az Úr
  szeretetét.
  - Soha el ne feledd, egy pillanatra sem, hogy saját képére alkotott az Úr.
  Ameddig Őt tükrözöd tettedben és gondolataidban, az Ő ereje lakozik benned. Ha
  elhagyod Őt, Ő is elhagy téged..."

  Egy igazi háborús bűnös szavai,ugye?”
 • 12. Btibi 2008. augusztus 27. 13:16
  „No, akkor egyértelmű a dolog: aTibi szerint Wass támogatottsága 95%. Most már csak elő a perkával!”
 • 11. yeahhh 2008. augusztus 27. 13:00
  „nem lenne hülyeség létrehozni egy szobrok állítására gyűjtő alapot vagy társaságot amely minden szoborállítási elképzelést támogatna ugyan, de szigorúan olyan arányban, ahogy a befizetők által adott összegek eloszlanak.

  akinek tetszene egy elképzelés, akkor arra befizetne. ha több is, akkor többfele címkézve fizetne. ha egyik se, akkor meg vegye szépen tudomásul, hogy a véleménye nem olyan nagyon sokat számít, hiszen nem tett semmit sem, csak a száját jártatta.

  szadesz: korrekt
  Btibi: jogosan kemény :)”
 • 10. Btibi 2008. augusztus 27. 12:59
  „Nekem meg bejött Tamási Áron is, meg Nyirő József is, meg Dsida Jenő is, meg Reményik, meg Áprily, Kányádi, Szilágyi Domokos, Farkas Árpád, meg a többi erdélyi iró, költő. Még sincs szobruk a városban. Koós Károlyról nem beszélve. Hány szobrot is akarunk Kapuváron?”
 • 9. szadesz 2008. augusztus 27. 12:42
  „Nekem bejön Wass Albert. A fene vigye el, már megint fasiszta vagyok!
  Egyébként azért érdemes lenne utána járni, hogy mennyire volt ő háborús bűnös. Azért nagy roMániában akadt példa arra, hogy egyes perekben nem az igazság derült ki...
  Ha valaki Libertine, fogadja el, hogy Wass-szobor lesz, és gyűjtsün a Nobel-díjas írónak egy másik szoborra”
 • 8. Btibi 2008. augusztus 27. 12:00
  „Kedves aTibi!

  Az a "tartózkodó" "élőlény" akkor furulyázta a Székely himnuszt az Ivik nevű vendéglőben (ha jól emlékszem) a vörös zászlók árnyékában, amikor Te még apád gatyájában jártál.”
 • 7. Kv 2008. augusztus 27. 10:40
  „Kedves aTibi!

  Meg kell Neked mondanom, hogy Wass könyvei tényleg nem ütik meg azt a mértéket, amitől a jobb(?) oldal annyira el van szállva. Az meg elég szemellenző, hogy mindegy mit ír, csak magyar legyen. A keresztrejtvény is magyarul van, mégsem nevezném irodalomnak.”
 • 6. Kv 2008. augusztus 27. 10:36
  „Hogy lehet az unalmas, amiről ennyi hozzászólás van (utalva a régebbi cikkre is)? Sajnos annyi az úgynevezett áskálódó, hogy csak az ilyen és ehhez hasonló témáknak van létjogosultsága. Azt azért mondanám, hogy természetesen lenne fontosabb téma is, de azok ebben az országban senkit nem érdekelnek.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntés társulásról, biztosról

Csorna - Óvodafenntartó társulás létrehozásáról és a kórházi önkormányzati biztos megbízásának… Tovább olvasom