Kisalföld logö

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | -1°C

A Voki tartozása viszont egyre nő

Közérdekű adattal való visszaélés gyanúja miatt vádat emelt a Győri Városi Ügyészség Nagy Ottó László, a Vocational Academy Alapítvány egyik alapítója, vezetője ellen. Az alapítvánnyal kapcsolatban a pápai rendőrök is nyomoznak.
Közérdekű adattal való visszaélés gyanúja miatt vádat emelt a Győri Városi Ügyészség Nagy Ottó László, a Vocational Academy Alapítvány egyik alapítója, vezetője ellen. A vádemelés tényét lapunknak megerősítette dr. Takács Róbert, a városi ügyészség vezető ügyésze is. A feljelentő pedagógus és társai a kétéves, jogerős bírósági döntés ellenére sem kaptak még bért.

– A feljelentésemet követő nyomozás lezárultával emeltek vádat Nagy Ottó ellen – mondta Árvay Péter sopronkövesdi tanár. Hangsúlyozta, feljelentését azzal a céllal tette, hogy az alapítvány anyagi helyzetével tisztában legyen ő és pedagógustársai.

– Meguntam, hogy jogerős bírósági végzés után sem látunk semmit a munkabérünkből, ezért több helyről is kikértem az eredetileg nyilvános működésű alapítvány anyagait, melyből pénzügyi működésükről, helyzetükről tájékozódhattam volna – folytatta Árvay Péter. A kért anyagokat a megyei főjegyzői hivatal és az államkincstár kiadta, a Vocational Academy Alapítvány azonban a mai napig nem, pedig erre törvény kötelezné. Árvay Péter véleménye szerint a magyar hatóságok nem állnak teljes mellszélességgel mögéjük azért, hogy a jogerős bírósági határozatoknak – két év után – végre foganatjuk legyen.

Nem ez az egyetlen eljárás azonban a Vocational Academy Alapítvánnyal kapcsolatban. Váradi Piroska, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője lapunknak elmondta, a pápai rendőrség – egyelőre ismeretlen tettes ellen – nyomoz. Az eljárást a marcaltői iskolával kapcsolatban folytatják hűtlen kezelés miatt.

A Vocational Academy Alapítvány már 2005 januárjában megjelent a Rábaközben, amikor a kapuvári Széchenyi-iskolában az elnök előadást tartott az alapítványi oktatás jövőjéről. Akkoriban Nagy Ottó a Kisalföldnek kijelentette, az alapszintű oktatási feladatokat is vállaló alapítvány több mint három és fél milliárdos vagyona elegendő biztosítékot nyújt a hosszú távú működésre. Hangsúlyozta azonban: az alapfeltételek megléte csak az iskolák indulásakor lényeges, hiszen a további fejlesztések anyagi hátterére pályázatokat nyújtanak be. Ehhez még több mint kétszázmillió forintos – amúgy kötelezően visszaforgatandó – eredményük is hozzájárul (Kisalföld, 2007. május 10.).

Azonban még az év decemberében megjelentek az első híradások arról, hogy például a rábapordányi iskolában a Voki nem fizet három hónapja a pedagógusoknak (Kisalföld, 2007. december 12.). Az iskolák működtetésére jellemző, hogy a következő évben a vági iskolában a szolgáltató – a közüzemi díjak nem fizetése miatt – leszerelte a gázórát (Kisalföld, 2008. március 6.). Ugyanaz év áprilisában a gyermekeik jövőjéért aggódó szülők egyszerűen kivették felsős gyermekeiket az osli iskolából a tanítás elégtelen volta miatt (Kisalföld, 2008. április 8.). A Voki által üzemeltetett ciráki varrodában ugyanebben a hónapban elküldték a varrónőket. A működtetés gondjai miatt 2008 áprilisában a fővárosi Oktatási Hivatal a legnagyobb tételre, egymillió forintra büntette az alapítványt és kötelezte a hiányosságok pótlására. Ugyanazon évben a Vocational Academy Alapítvány közli, hogy a rábaközi iskoláit teljesen, más vidéki intézményeit jórészt bezárja (Kisalföld, 2008. május 15.).

Ahogy akkoriban több helyi vezető fogalmazott, a Voki „ámokfutása" bezárt iskolákat, kifizetetlen közüzemi számlákat és ki nem fizetett pedagógusbéreket hagyott maga után. Ezek egyike a vitnyédi Kerényi Károlynéé, aki évek óta harcol két éve jogerősen megítélt béréért. – Nálunk húsz dolgozója volt a Voki intézményeinek (iskola, óvoda), ám ebből egyelőre ketten kaptak az elmaradt munkabérükből – jelentette ki a pedagógus. Két kollégája még inkasszóval le tudta emelni a Voki számláiról a pénzt, ám több társuk hoppon maradt. Kerényinének a bíróság két éve jogerősen megítélte háromhavi munkabérét és az elmaradt végkielégítést, ami akkoriban két és fél millió forintra rúgott. – A Voki tartozása napjainkra eléri a hárommillió forintot és egyre inkább úgy látom, hogy esélyünk sincs ennek behajtására – mondta az egykori óvónő. Hangsúlyozta: ügyvédjétől tudja, hogy az adósok listáján az egyik Magyarországon is fiókhálózatot üzemeltető bank került a napokban az első helyre, megelőzve több mint száz egykori dolgozót. – A felszámoló már semmi biztatót nem tud mondani, a Voki tartozása viszont egyre nő, több olyan pedagógus is jelentkezett, aki ez idáig bízott más lehetőségben is – jelentette ki Kerényiné. Ahogy ügyvédje elmondta, esetleg a Vocational Academy még meglévő ingatlanjainak eladásából kaphatnának pénzt. Információink szerint például a Voki egykori kapuvári iskolájának épületére is közel félszáz bejegyzés van, melyek értéke megközelíti a százmillió forintot. Az épületet egykor ennek feléért vette meg az alapítvány.

Nagy Ottó véleményére is kíváncsiak lettünk volna, de nem értük el.
A vádemelés tényét megerősítette dr. Takács Róbert, a városi ügyészség vezető ügyésze. A feljelentő pedagógus és társai a kétéves, jogerős bírósági döntés ellenére sem kaptak még bért.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. Julianusz 2010. szeptember 09. 08:34
  „Hát így közös erővel lehet véka alat tartani a "barnát" /mint előttem szóló/!!!!! Polgármesternek indul aki minden pályázat és projekt aktív támogatója részese volt, képviselőnek indul aki a fej, és aki még érintett, aztán 4 évre le van zárva az ügy, mert biztosan lessz olyan jól megtámogatott fontos ember, aki elévülésig fiókba zárja az ügyet:):):)”
 • 20. vienna 2010. szeptember 08. 21:39
  „Nagy Ottó László nem bír elnyugodni a fenekén.
  Továbbra is keverni szeretné a barnát.
  Bár az ilyeneknek megszokhattuk hogy nincs bőr a képén.
  Téten képviselőnek indul, a lakosság pedig - jó téti szokás szerint - meg is szavazza az alját.”
 • 19. Julianusz 2010. szeptember 01. 09:08
  „Talán előkerülnek a pályázatok is, amik utánkövetése soha nem történt meg, így fiktívségére sem derült fény soha. Legjobb üzlet a tanfolyamok voltak. A pályázat nyert, a pénz (Tétiesen) lejött, "ha már lehívták" meghirdették, beiskoláztak, fele harmada jelentkezett, a többi név a helyi hivatalokból, 1-2-3 előadás megtartva, halasztva, néhány előadó bére felejtve, tanfolyam vége, kb felének tanúsítvány, bár nem végzett el semmit, de a pén az "lejött"”
 • 18. KovacsGabor 2010. augusztus 29. 08:56
  „Sajnos, ebben az iskolában semmi nem fog változni. Létrehoztak egy új alapítványt, amely "tiszta lappal " indult. Ennek ellenére a tanárokat nem fizették egész évben rendesen. 2-3 havi fizetés-elmaradással hogy lehetne tanítani? Aki tehette, az rég elment innen. Gyerek alig van. A felsőben külsősökkel akarnak tanítani. Tavaly sem volt a nyolcadikosoknak fizika órája fél éven keresztül...
  Az iskola nem akarja kimondani, hogy Győrben megszűnteti az általánost, majd szépen elfogynak a gyerekek, és akkor már nem lesz suli...,
  30 alatti általános iskolai létszámmal nem lehet iskolát működtetni.
  Összevont osztályok lesznek ősztől.

  Nagyon sajnálom a győri Vokit, mert ez egy nagyon jó iskola lehetne. Kis osztálylétszámok, angoltanítás minden nap, de ezzel a gazdasági hátérrel halálra van ítélve az egész.
  Ráadásul arról még nem is beszéltünk, hogy az alapítványi hozzájárulást ( vagyis tandíjat ) nagyon sokan nem fizetik rendesen, és ez ellen a suli nem sok mindent tesz.
  A gyerekem osztályában is voltak ilyen gyerekek, simán megkapták a bizonyítványt...

  Nekünk szerencsénk volt, kijártuk itt az iskolát, de szerintem nem lehet úgy élni,hogy az ember állandóan azt lesi, hogy meddig tart... :(”
 • 17. janika 2010. augusztus 28. 06:15
  „2. hozzászólás igazszó 2010.08.26. 23:05

  Valóban a legfontosabb kérdés lenne, és rendezni is, de magyarországon a szegénység nagyon sok hivatalnak jó üzlet! Lehet pénzt szerezni, pályázni, aztán fiktiv iratokat gyártani, fiktiv célcsoporttal, és megvannak összeköttetések számlákat szerezni, és akiknek segíteni kellene kellene, azt sem tudják, hogy csak fiktiv névként beírják célcsoportba, hogy a pénzt felvehessék az Önkormányzatok, és önmkormányzati intézmények!!!!Maffiózoké a jövö, csiszolt apparátussal dolgoznak, és senki nem lellenőrzi a pénzfelhasználást sem, hisz soknak kell leosztani ezekből a pénzekből...bizonyára vannak érdekeltségeik az ellenőrző szerveknek is! Egy önkormányzatnál egy polgármester, egy jegyző mindent megtehet!
  ÉBRESZTŐ!
  No hol is dől a lé?”
 • 16. Nooormális? 2010. augusztus 28. 00:33
  „enzso!

  Jobb lenne ha ehhez a témához inkább nem szólnál!
  Apukád is sokat segített ennek az "uraságnak", hogy r....nyi iskolát taccsra tegye.”
 • 15. enzso 2010. augusztus 26. 21:45
  „Sajnos mizuka igazad van Nagy Ottó uraság hátsója alatt még mindig ott van a sok milliós értékű bmw-e ezt hogyan teheti meg???”
 • 14. Julianusz 2010. augusztus 26. 21:09
  „Nagyon sokan simítják ezt az ügyet, mert sokan voltak a holdudvarban! Nem ez volt az első feljelentés, amit ez a bizonyos tanár tett. Csak Mszp- időkben az ilyen ügyeket az asztalfiókba rakták, aztán elévültek. Én csak Tét viszonylatában látom, de itt 20 ember biztosan nyakig benne van a " NAGYOK" közül.”
 • 13. mizuka 2010. augusztus 26. 20:40
  „Nekem csak az furcsa hogy a milliós autók még mindig a segük alatt vannak a lénykájának is, aki ugyan olyan Bunkó !!!!hazug mint az apja.A kisembert már rég nem ennyi hazugságért csalásért joval kevesebbért felelösségre vontak volna, ezeknek mindent lehet .Majd valami milliárdost palira vesznek és minden adóságot kifizettetnek.Mese mese azt értik”
 • 12. janika 2010. augusztus 26. 13:54
  „A jó pap is holtáig tanul! A kritikákból is lehet. Vannak, akik abból is tanulnak. Persze aki, azt hiszi magáról, hogy neki szól a kritika hát az itt ki is mutatna a foga fehérét!”
 • 11. qeu 2010. augusztus 25. 21:02
  „A hitelező bank a Raifeisen, ha csak nem váltotta valaki ki a hitelét, mert mindenkit felkerestek aki elérhető volt a piacon.
  Érdekes volt ahogy adta, hisz belső infók szerint úgy biztosította a hitelt, hogy annak fedezetét gyakorlatilag szintén a Bank adta, úgynevezett szakképzési támogatás fomájában. Ezt azonban a zűrök után visszavonta, innentől nem tudott fizetni semmit.
  Ennek az emberkének már 10 éve l...nia kellene.”
 • 10. Nooormális? 2010. augusztus 25. 20:02
  „janika!
  Változtass nicket!
  A Fajankót javasolnám. A vezetéknevet nem írom le, (magad is kitalálhatod) mert a radírpók ugyis kitörli.(sértő) Még jó, annak is szánnám. :)”
 • 9. nemjani 2010. augusztus 25. 20:00
  „Janika!
  Semmi kifogásom a véleményszabadság ellen, nem is szokásom fikázni a véleményezőt. Vagy olvastál már tőlem ilyesmit? De akkor az vélemény legyen és ne csak odavakkantás, mindig, mindenhol és minden áron. Azon az áron is, hogy idővel nem vesznek komolyan, sőt más jelzőkkel is illetnek?! Azt viszont már kérdeztem volt tőled, hogy kell ez neked? Vagy hozzak idézeteket tőled az elmúlt pár hónap terméséből? Idézzem a félmondataidat, amiket csak te érzel odaillőnek és "véleménynek", esetleg szellemesnek? Én meg csak fikáznék, mert nincs véleményem a valóságról? Általában nem ez a vélemény rólam.
  Talán te próbálj meg kiszabadulni saját világodból, és kicsit meghúzni magadat. Névtelenül vagdalkodni, jópofáskodni, odamondogatni nem nagy kunszt. De még abban is vannak fokozatok. A te esetedben kompenzációra tippelek. Valami nagyon hiányzik, vagy hiányzott az életedből. Erről gondolkodj el, kérlek. Az lesz az első lépés.”
 • 8. janika 2010. augusztus 25. 18:51
  „Mi a véleményemben az ami nem fedi a valóságot? Ez itt az elektronikus sajtó és nem a mesevilágról szól! Ha valakinek nincs véleménye a hírekről csak azokat tudja fikázni akinek van. Ha idétlen is egyesek szemében az csak a jelent és a saját fantáziáját minősíti.”
 • 7. nemjani 2010. augusztus 25. 18:03
  „3.
  Kedves Janika!
  Sokan kivánták már, hogy menj a francba, ne itt éld ki magad, minden időben az idétlen hozzászólásaiddal. Mindig, mindenre szinte elsőként és csipőből reagálsz, ha van értelme, ha nem (álatában semmi), annak ellenére, hogy már mindenki csak legyint, aki a nickedet meglátja.
  Nem biztos, hogy 13.00 órakor a Hir-TV-t kéne kukkolnod. De ha nincs olyankor jobb dolgod, akkor megértelek. Ez is egyfajta elfoglaltság. Meg terápia.
  Kellemes tévézést és fórumozást! (Mi meg addig dolgozunk és ha van értelme, hát hozzászólunk.)”
 • 6. OJ 2010. augusztus 25. 17:22
  „Az ilyeneket régen egyszerüen hazaárulóknak hívták és nyilvános kivégzés volt a büntetésük.
  És mi van a 100 évre 1 Ft-ért kiadott épületekkel?
  Csorna esetében hány évig kampányoltak a Voki mellett befolyásos üzletember(ek) önkormányzati vezető beosztású emberek. Mennyi millió normatív támogatástól megfosztva a várost. Most meg képviselőjelöltekként vigyorognak szórólapokon.
  Miért nem tanul ez a nép?”
 • 5. pancser 2010. augusztus 25. 17:10
  „Legalább Violettát meghallgathatták volna, két évet kért még, aztán lesz eredmény mondta.”
 • 4. Julianusz 2010. augusztus 25. 17:06
  „A téti rendőrségnek is lenne mit nyomozni! De lehet hogy ők tudják is a lényeget.”
 • 3. janika 2010. augusztus 25. 16:53
  „Milliárdokat törlesztene az egyházi iskoláknak az államtitkár
  Hír TV - ?3 óra ezelőtt?
  Az elmúlt években milliárdokat vontak el az egyházi iskoláktól, az összeget pedig fokozatosan törlesztené a jelenlegi kormány - mondta el Hoffmann Rózsa közoktatási államtitkár. A tervek szerint az önkormányzatok ötven helyett a fenntartásuk alá ...
  Hoffmann: az új kormány orvosolja az egyházi intézményeket ..

  Át kell lépni a csuhásokhoz ott dől a lé!”
 • 2. unokatestvérem 2010. augusztus 25. 14:24
  „és mi lesz az elmaradt bérekkel?”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pápa-Csorna: új menetrend, elégedett utasok

A helyiek ugyan találtak hibákat a szeptembertől élesedő menetrendben, de az előző tervezethez képest – ahogy mondják – ez is nagy eredmény. Tovább olvasom