Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

A Vocational Academy vidéken „tagiskolázik

Szeptembertől az osli iskolát is a Vocational Academy Alapítvány (VAA) mqködteti. A szervezet ezzel már három falusi intézményt vesz át szeptembertől. A VAA e tagiskolai rendszerben az alapnormatíván túl sok kiegészítő támogatást is megkap. Ráadásul a pályázati pénzekre is sokkal nagyobb esélyük van így.
Egyeztetések, szülői értekezletek után az osli képviselő-testület úgy döntött, hogy idén szeptembertől a győri Vocational Academy Alapítvány mqködtesse a falu iskoláját. Fodor József polgármester szerint ez az egyetlen esélyük arra, hogy továbbra is helyben tanulhassanak a községbeli gyerekek.

Ne álljon üresen az iskola

– Minden lehetséges megoldást megvizsgáltunk, több szülői értekezletet tartottunk, míg az alapítvány mellett döntöttünk – indokolta a lépést Fodor József. – Abban biztosak voltunk, hogy önállóan nem tudjuk fenntartani az iskolát a gyereklétszám miatt. Szó volt róla, hogy a szomszédos községekkel együttmqködve sikerülhet emelni a létszámot, ezért benyújtottuk a továbbmqködési engedélykérelmünket az Országos Közoktatási és Értékelési Vizsgaközponthoz. Sajnos, ez az elképzelés sem jött össze, így vissza is vontuk a kérelmet. Lehetőség lenne az is, hogy a kapuvári Széchenyi-iskola tagintézményeként mqködjön az iskola, ekkor viszont a felső tagozatot veszítjük el. Számunkra a legelfogadhatóbb megoldást tehát az alapítvány kínálta. A Vocational Academy vállalja, hogy szeptembertől átveszi az iskolát a pedagógusokkal együtt. Tízéves szerződést kötünk, eszerint jelképes összegért, 1 forintért bérlik az épületet, aminek fenntartása, a bér- és rezsiköltségek az alapítványt terhelik. A támogatási összegeket, normatívákat is a szervezet kapja.
Fodor József hozzátette: a gyerekek semmit nem éreznek meg a változásból, sőt, a következő tanévtől angol nyelvet is tanulhatnak.
– Nemrégiben újítottuk fel az iskola épületét, korszerqsítettük az oktatást. Elkészült a falu új tornaterme, melyet elsősorban a diákoknak, a fiataloknak építettünk. Mindenképpen az volt a célunk, hogy ne álljon üresen az iskola, hiszen más hasznosításra esélyünk sincs. Nekünk a gyerekek érdeke az első. A szülői fórumokon részt vevők is megértették ezt és elfogadták a döntést. Azt hiszem, megnyugtató a falubelieknek ez a helyzet, hiszen legfőbb célunkat elértük, az osli gyerekek helyben végezhetik a nyolc osztályt.

Vágon, Cirákon és Veszprém megyében

A Vocational Academy egyre nagyobb „teret hódít" a Rábaközben. Az osli iskolán kívül szeptembertől a vági és a ciráki tanodát is a szervezet mqködteti szeptembertől. Veszprém megyében a marcaltői, a nagyacsádi, a malomsoki, a várkeszői önkormányzatokkal is megegyeztek. Tárgyalnak még Vitnyéddel és Rábapordánnyal. Nagy Ottó, az alapítvány elnöke a Kisalföldnek elmondta: gyerekközpontú képzésben részesülnek tanulóik. Az iskolaátvételek nem járnak pedagóguselbocsátással.
– Legfontosabb változás az lesz az általunk átvett intézményekben, hogy más szemlélettel találkoznak a gyerekek, a szülők és a tanárok – tájékoztatott Nagy Ottó. – A kollégákat A munka törvénykönyve szerint foglalkoztatjuk napi nyolc órában, nincs téli, tavaszi, őszi szünet. Számukra rendszeresen kötelező nemzetközi továbbképzéseket tartunk. A diákok és szülők szempontjából legfontosabb változás, hogy mindig együtt, hármasban döntjük el, hogy mi a legjobb a gyereknek. Szülői értekezletet például nem tartunk a gyerekek nélkül. A tanárok egész nap velük vannak, elérhetőek. Segítenek a lemaradásban lévőknek, de a tehetségeseknek is. A gyerekeknek igyekszünk azt megtanítani, amire szükségük van.
Nagy Ottó elmondta: valamennyi önkormányzattal úgy egyeztek meg, hogy tandíj nem lesz az alapítványi iskolákban.

A tagiskolai rendszerben

van a megoldás kulcsa


Az elnöknek felvetettük: ha a községi önkormányzatok nem tudják fenntartani iskoláikat, az alapítvány hogyan képes erre?
– Ezt nem csak mi tudnánk megvalósítani – reagált Nagy Ottó. – Képes lenne erre például egy kistérségi társulás egy nonprofit szervezet létrehozásával. Tapasztalatom szerint azonban a baj az, hogy egy-egy kistérségben két tagtelepülés sem tud megegyezni egymással, nemhogy tizenkilenc vagy éppen negyvenegy. Az egyéni érdekeken kellene felülemelkedni és csak a gyerekekre gondolni. Ha ennek szellemében döntenének, jót tennének a pedagógusokkal, a szülőkkel, a településekkel. Nekünk az a jó ebben, hogy amint összefogással, tagiskolai rendszerben mqködtetjük az iskolákat, egyszerre nemcsak az alapnormatívát, hanem sok kiegészítő támogatást is megkapunk. Ráadásul a fejlesztésekre kiírt pályázatokon is sokkal nagyobb esélyünk van így.

Költözik a Vocational-iskola

A Vocational Academy alapítványi iskola Csornán kinőtte eddigi, bérelt otthonát. Saját ingatlant vásárolt a szervezet. A Laky Döme utcában, a helyi téesz irodaházát vette meg. Nagy Ottó, az alapítvány elnöke a vételárról nem kívánt nyilatkozni. Az épületet az alapítvány részben átalakíttatja, a jelenlegi bérlők még egy évig maradhatnak az ingatlanban. „Legfontosabb, hogy az iskola nyolc osztálya egy épületben lesz, sőt, lehetőségünk van kilenc-tíz osztály elhelyezésére is" – tette hozzá az alapítvány elnöke. Az iskolások szeptembertől már az új helyszínen tanulhatnak.

Beíratás a két tannyelvqben

A kapuvári Vocational Academy Kéttannyelvq Általános Iskola helyi tagozatán az első osztályosok beíratására április 3-án, kedden délután egy és hat óra között, április 4-én, szerdán reggel nyolc és délután egy óra között lesz lehetőség. A szülőket a Mátyás király utca 25. szám alatt, a volt házhelyi iskola épületében várják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összevonják az általános iskolákat

A közbiztonságról és többek között az emelkedő temetői díjakról tárgyaltak a kapuvári képviselők. A város összevonja általános iskoláit és indul az önhikis pályázaton. Az új városi rendőrkapitányság április 21-én nyílik meg. Tovább olvasom