Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

A virágosítástól a látványtóig

Ötvenezer forinttól akár néhány millióig is költenek közterületeik szépítésére a rábaközi kistelepülések.

A virágosítás szinte minden településen rendszeres, ám van olyan község is, ahol látványtóval csalogatják a látogatókat.

Szinte minden rábaközi kistelepülés juttat forrásokat a költségvetésből köztereik, közterületeik szépítésére. A büdzsé teherbíró képességének függvényében általában évi ötvenezertől néhány százezer forintig biztosítanak erre a célra forrásokat, ám van olyan település, ahol több millió forintból látványtavat alakítanak ki.

– Az utóbbi néhány évben folyamatosan csinosítjuk községünket, amit a szép településeket elbíráló megyei versenyek többszöri dobogós helye is bizonyít – mondta el lapunknak Bognár Sándor, Sopronnémeti polgármestere. Egy idei ötletük nyomán azoknak a lakosoknak, akik vállalják házuk és környezetük virágosítását, a községháza vásárolja meg a növényeket. A megnövelt virágosítandó területre közel kétezer tő virágot ültettek ki. – Csak a virágosításra 200–250 ezer forintot költünk évente, többek közt tavaly a faluközpontot csinosítgattuk 7,3 millió forintot költve a szépítkezésre – mondta a polgármester. Hozzátette: vannak még elképzeléseik, amihez pár millió forintra lenne szükségük. Nemrég alakult meg a Sopronnémeti Jövőjéért Egyesület, melynek egyik legfontosabb feladata a település csinosítása. Még ezen a nyáron befejezik a hivatal és környékének csinosítását is, melyre több mint egymilliót fizet ki a községháza.

Bognár Sándor: Számos alkalommal díjazták Sopronnémeti csinosítását.
Bognár Sándor: Számos alkalommal díjazták Sopronnémeti csinosítását.


A település csinosítására napjainkban készítik a terveket Barbacson. Ahogy Giczi András polgármester elmondta: az egységes települési arculat kidolgozását végzik. Amíg a terv készül, már egy látványtó létesítésével és környékének szépítésével is előbbre léptek a település csinosításában. A helyi horgászegyesülettel közösen készített tóra közel hárommillió forintot fordítottak.

A temető, a faluközpont és a családi házak előtti területek virágosítására évente ötvenezer forintot költenek Potyondon. Molnár Vilmos polgármester elmondta: a falu csinosításából a lakosság is nagyban kiveszi a részét.

Évi 300 ezer forintos ráfordítással csinosítják Bogyoszlót. Varga Tamás polgármester szerint a legnagyobb feladat a zöldterületek gondozása, emellett a település központjának virágosítását is elvégzik.

Olvasóink írták

  • 1. kackac 2011. május 30. 21:08
    „Két mondaton belül 4 csinosítás.
    Két bekezdésben meg tíz. :)
    Hatalmas a szókincsed, T. Attila.
    kackac”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermeknapi kavalkád Kapuváron - Galéria

Remek hangulatú gyermeknap volt szombaton Kapuváron. Nézze meg fotós összeállításunkat! Tovább olvasom