Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

A vezetők lemondását követelik

Több támogatást kérnek és a kisebbségi önkormányzat vezetőinek lemondását követelik azok a csornai romák, akik egy helyi fórumon mondták el véleményüket. A kisebbségi elnök viszont kijelentette, hogy marad.
Mintegy nyolcvan roma vett részt azon a forró hangulatú, indulatos fórumon a minap, amit Lakatos József csornai kisebbségi önkormányzati képviselő szervezett, elmondása szerint a romák kérésére.

A rendezvényen – bár a jelenlévők állították, hogy meghívták – nem vett részt Bamberger Tibor, a kisebbségi önkormányzat elnöke és Bogdán József elnökhelyettes. Az egybegyűltek kinyilvánították: nem kérnek a Bamberger Tibor által ígért ünnepi szaloncukorból és habcsókból. Azt viszont követelik, hogy a kisebbségi önkormányzat elnöke és elnökhelyettese haladéktalanul mondjon le, mert nem segítenek a romáknak. A vita persze nem előzmények nélküli (Kisalföld, 2002. november 27. és 28.).

Lakatos Elemér szerint a rászoruló cigány családokat támogatni kellene, de nem egy kis karácsonyi ajándékkal, hanem egész évben. Több munkahelyet kellene keresni, s olykor az elnök meglátogathatná a roma családokat.

„ Nem mi választottuk"

Karika Péterné kijelentette, hogy a kisebbségi önkormányzat irodája állandóan zárva van.
– Ha Bambergert az utcán leállítjuk, hogy segítsen, akkor azt ajánlja, forduljunk Lakatos Józsefhez – magyarázta Karikáné. – De miért menjünk Lakatoshoz, amikor nem ő az elnök? Milyen roma elnök az, aki azt kiabálja, hogy nem foglalkozik velünk? A szaloncukrot és a habkarikát nem fogadjuk el. Alamizsna nem kell. Másutt adnak vásárlási utalványt, tüzelőt, segítik a cigány családokat. Csornán miért nem? Ezért követeljük Bamberger Tibor lemondását, adja át a helyét olyan embernek, aki segít és akit mi választottunk, mert őrá nem mi voksoltunk, hanem a magyarok.

Karika József elmondta: a választás után arra kérték Bamberger Tibort, hogy mondjon le. Lakatos József viszont azt javasolta, hogy adjanak neki még egy esélyt.

– Mi megadtuk az esélyt, eltelt az egy év, és megint csak akkor keres meg bennünket, amikor egy kis alamizsnát akar adni. Szegények vagyunk, de habcsókot mi is tudunk venni. Lakatos József igen sok cigánynak segített, mert ha másképpen nem ment, akkor közbenjárt az érdekünkben Győrben Pádár Lászlónál.

– A romák azt követelik, hogy az elnök és az alelnök mondjon le – közölte Lakatos József. – Tavaly óta semmi sem változott, az iroda most is zárva. Bejelentem a polgármester úrnak, hogy a csornai cigányság kilencvennyolc százaléka nem vesz részt a városi karácsonyi ünnepségen, mert nem kíváncsi Bamberger alamizsnájára.
Bamberger Tibor kisebbségi elnök megkeresésünkre elmondta: a fórum napján Budapesten „A roma gyerekek és fiatalok az ezredfordulón" konferencián vett részt.

„ Ne erőlködjenek..."

– A legutóbbi testületi ülésünkön örömünkre megjelent Lakatos József is – először, amióta megalakult az önkormányzatunk – és javasolta, hogy adjunk fenyőfát és szaloncukrot a roma családoknak – kezdte az elnök. – Ezzel mi egyetértettünk, két nap múlva pedig hallom, hogy megint ellenünk hangolja a csornai romákat.

Jó, ha tudja, hogy hiába tart fórumokat, én egyszer sem megyek el ilyen rendezvényre, mivel a nagy kiabálásban úgysem lehet szót érteni. Mindenkinek meg kell értenie, hogy senkit sem tudunk támogatni, hisz a rendelkezésünkre álló 680 ezer forintot ilyen célra nem használhatjuk fel. Ezt a pénzt kulturális rendezvényekre, hagyományőrzésre költhetjük. Pályáztunk egy roma kulturális otthon létrehozására, sajnos nem nyertünk. Jövőre ismét próbálkozunk.

Bamberger Tibor hozzátette: négyen keresték meg, hogy nincs munkahelyük, közülük háromnak sikerült munkát szereznie.
– A fórumon Lakatos rokonai vettek részt, akiknek üzenem, hogy kár erőlködniük, mert nem mondok le. Amit elkezdtem, azt végigcsinálom – jelentette ki Bamberger Tibor. – A torzsalkodás helyett inkább össze kellene fognunk, mert csak úgy léphetünk előbbre. Különben Lakatos József nekem eddig sem adott esélyt, de ezután se adjon. Az pedig, hogy ötszázhetven csornai roma közül nyolcvanan mentek el a fórumra, igen kevés.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árverés a fél házért, fél áron

Farádi családi házából albérletbe kénytelen költözni egy farádi férfi, 16 éves fiával együtt.… Tovább olvasom