Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

A vevők fele készpénzes

Kapuvár - Lakáspiaci szakértők szerint az ingatlan még mindig jó befektetés. A lakásvásárlók fele már készpénzre vásárolja ingatlanát. A pénzintézetek húsz-huszonöt százalékos önrészt kérnek, ám ez vélhetően a tizenöt százalékhoz fog közelíteni. A kereslet kissé visszaesett és a bankok is szigorítanak.
A kapuvári lakáspiac beruházói legfeljebb stagnálást várnak a közeljövőben, ám egyes vélemények szerint akár húszszázalékos visszaesés sem elképzelhetetlen. A pénzintézetek már harmincszázalékos önrészt is kérnek, de ez vélhetően tizenöt százalékra csökkenhet. A napjainkban jellemző lakásméret a negyvenöt-hatvanöt négyzetméteres ingatlan, a vásárlók jobbára ekkora lakásokat keresnek, a négyzetméterárak kétszáz- és kétszáznegyvenötezer forint között mozognak.

A város egyik beruházója a tíz éve lakásprojektekben érdekelt Kunczi László, aki a Kisalföldnek elmondta: a lakáspiac 2001 és 2004 között virágzott Kapuváron. Akkoriban több volt a vásárlók pénze és jobbak voltak a gazdasági mutatók, valamint a hitelfeltételek is.

Utolsó beruházása egy jelenleg is építés alatt álló, harmincnégy lakásos társasház Kapuváron. A szakember szerint a vásárlók a 44 és a 65 négyzetméter közötti lakásnagyságot keresik, ám hozzátette, a kisebb garzonok is kapósak. Előbbi méretben a három- vagy annál több szobás kialakítást keresik a vásárlók. A lakásárak nála kétszázhúszezer és kétszáznegyvenötezer forint között mozognak négyzetméterenként. Kunczi László úgy véli, még jelenleg is érdemes ingatlanba fektetni. Hangsúlyozta, napjaink vásárlóinak fele készpénzre veszi az ingatlant, a hitelre vásárlóktól azonban akár harmincszázalékos önrészt is kérhetnek a pénzintézetek a válság kirobbanása óta. A vállalkozó azonban hozzátette, a tavalyi tíz százalék önerő is irreálisan alacsony volt, ám az önrész mértéke vélhetően majd tizenöt-húsz százalékra állhat be.

Az ötven négyzetméter körüli, kulcsrakész lakásokra van jelenleg a nagyobb kereslet. Fotóillusztráció: Turbók Attila
Az ötven négyzetméter körüli, kulcsrakész lakásokra van jelenleg a nagyobb kereslet. Fotóillusztráció: Turbók Attila

– Az ingatlanok árai az utóbbi években nem emelkedtek olyan mértékben, mint mondjuk az élelmiszereké vagy egyéb termékeké, de azt hozzá kell tenni, az építőanyagárak drasztikusan drágultak, például a tégla ára több mint hetven százalékot is emelkedett – mondta Kunczi László.

Véleménye szerint a jelenlegi válság – ha annak lehet nevezni – rövid időn belül lecseng, a jó helyen és jó minőségben megépített lakásokra mindig lesz kereslet.

A kapuvári lakáspiacról kicsit eltérő véleményt fogalmazott meg Stipkovits Zoltán. Az építőipari beruházó egy tizenkét lakásos társasházat adott át legutóbb, melyből egy-két lakást nem sikerült eladni. Hasonlóan kollégájához, véleménye szerint is az ötven négyzetméter körüli, kulcsrakész lakásokra van jelenleg a nagyobb kereslet. Az ingatlanok árai készültségi foktól és helytől függően kétszázezer és kétszáznegyvenezer forintos négyzetméterár körül mozognak. – Az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy a hitelből vásárlók közel hatvan százalékát adják a vevőknek, a többiek készpénzért vásárolják lakásaikat – mondta Stipkovits Zoltán. Hozzátette, a vásárlók kora a nyugdíjastól a fiatal házasokig vagy élettársakig terjed, vannak köztük Kapuvárról elszármazottak és a vonzáskörzet lakói is. A lakáspiac rövid távú alakulásáról azonban nagyon rossz véleménye van. A beruházó szerint már tavaly is jelentősen csökkent a kereslet, amit a bankok ügyintézési idejének megduplázódása is jelzett. Ellentétben kollégájával, a lakáspiacon akár húsz-harminc százalékos visszaesésre is számít, ami az építőipari alkalmazottak létszámán is meg fog mutatkozni. – A válság miatt más irányt vesznek beruházásaink is, nem nagyon bízom a kapuvári lakáspiacban – mondta Stipkovits Zoltán.

Olvasóink írták

 • 7. rittersport 2010. január 27. 21:04
  „Spar lenne így is meg úgy is! Két régi ABC meg tönkre ment 20 ember meg az utcán! Számolj!!!!”
 • 6. KAPUVÁRI 2009. szeptember 19. 10:59
  „Kicsit gondolkodjunk el kedves kapuvári lakosok...mitől lett szebb a városunk...?
  Nem,nem a város vezetői álltal,hanem az ilyen "szélhámos" vállalkozóknak köszönhetően!
  Nem csak a lakásokról van szó,hanem a város összképéről , munkahelyekről pl:SPAR ,amely többünknek adott munkát is!”
 • 5. georgeclooney 2009. január 24. 00:39
  „Egyik nagyobb szélhámos mint a másik. Csak a lehúzásra mennek, főleg a St Z. Semmi köze az építőiparhoz csak azon jár az esze, hogy minél több mindent kispóroljon a házakból. Láttam pár eladott ingatlanát, külföldön már régen valamelyik erkélyen lógna. Az első nagyobb építkezésénél több millióval húzta le a beszállítóit, de hát ez Magyarország, lopj eleget akkor kerül egy jó ügyvédre. Ezek a kapuvári lakáspiaci befektetők!”
 • 4. tatira 2009. január 16. 20:39
  „mit akar még beépiteni a kunci? hogyan lesz majd a parkoló a kórháznál? kinos egy "csomópont" lesz az bizti!”
 • 3. Marcipán 2009. január 16. 18:38
  „Egy 50 négyzetméteres lakás,ezekszerint 11 milliónál kezdődik,és még ebben nincsen benne parkoló.
  A ház körül csak fizetős helyek vannak,bár ott van a sportcsarnok az igaz, de onan meg jóséta ,föleg esőben:))
  Ha még jön egy hely a garázsban ami biztos 1.5 milliótó l akkor egy ekkora lakás ára meghaladja 12 milió forintot.
  Ennyiért már házat lehet venni.
  Vagy vesz egy telket 3 millióért,és épietet rá egy 50 nm es faházat akkor is 10 millióbol kijön.”
 • 2. Fedayn 2009. január 16. 10:02
  „Teleépítettek mindent Kapuváron!Fizetős parkoló,tömbház és multi az egész város!”
 • 1. Kapuvári 2009. január 15. 22:01
  „Csak annyit szeretnék ehhez a Kunczi-féle lakás projecthez hozzászólni, hogy egyre trehányabb a kivitelező és tróger munkát végez az építkezéseken. A cikkben szereplő "új" építkezésen is vannak hibák, a Gimnázium felőli oldalon, a kilépős erkélyt nem az erkélyajtó alá helyezték, hanem fél méterrel balra! Magyarul ki akar valaki lépni akkor leesik a betonra? Kissé korrigálták a kinyúlást, de az nagyon nem jól van még úgy sem!
  A lakásépítés Kapuváron önmagában jó ötlet, mert befektetés gyanánt - főként a Kórház miatt - bevételt jelenthez a tulajdonos számára, kiadva albérletként, vagy ideiglenes szállásként!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden segítség jól jön a családnak

Dénesfa–Maglód - Beteg ikerlányaik gyógyításához olvasóink segítségét kéri egy maglódi család.… Tovább olvasom