Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

A vetés idén nem bokrosodott

Mezőgazdaság - Szakemberek szerint idén sem szökik egekbe a magyar gabona felvásárlási ára. A termelők hozzáteszik: várhatóan a mennyiséggel sem lehet majd dicsekedni. Lemaradásban vannak a búzák is.
A gabonapiac várható alakulásáról adott ki közleményt a Magyar Agrárkamara. A gazdák szempontjából legfontosabb megállapítása: idén sem robban a gabona ára. Molnár Ferenc egyedi termelő arról beszélt a Kisalföldnek, hogy a termés sem lesz az igazi.

– Idén minden idők második legnagyobb gabonatermése várható a világban. A készletek kielégítőek, a válság miatt csökken a kereslet, emiatt nem lehet gabonaár-robbanásra számítani – olvasható a Magyar Agrárkamara előrejelzésében. Az idei szezonban csökken a Föld gabonatermelése, de ez még mindig a második legnagyobb lehet. Összesen 1725 millió tonna betakarítását várják. Idén nagyobb lesz az aratáskori átmenő készlet, ami szintén segíti a kínálat fennmaradását, hiába csökken 2009-ben némileg a gabona össztermése 60 millió tonnával. Így fenntartható a bő árukínálat az egész szezonban, amit csak tovább segít, hogy a világgazdasági válság miatt csökken – főként a takarmánygabonák iránt – a kereslet is. Vannak ezzel ellentétes hatású piaci események is. Ilyen például, hogy nő a gabona ipari felhasználása – foglalja össze a nemzetközi elemzők várakozásait a Magyar Agrárkamara.

A búzával kapcsolatban megállapítják: a világon ebben az évben 1 százalékkal csökken vetésterülete. 651 millió tonna termést jeleznek, 30 millió tonnával kevesebbet, mint tavaly volt.

Az egyedi Molnár-gazdaságban Varga Zoltán már az aratásra készíti a gépeket. A gazdák kedvét a kedvezőtlen kilátások veszik el.
Az egyedi Molnár-gazdaságban Varga Zoltán már az aratásra készíti a gépeket. A gazdák kedvét a kedvezőtlen kilátások veszik el.

– A globalizált világban minden mindennel összefügg. Még az Egyesült Államok déli területeire hulló csapadék mennyisége is hatással van a magyar búza árára– reagált az agrárkamara összefoglalójára Molnár Ferenc. Az egyedi gazda összesen kilencven hektáron termel őszi búzát. – Ebből negyven hektár úgynevezett kekszbúza, a termést a csornai malomba szerződtük le. Ötven hektárról kenyérgabonát szeretnék betakarítani, de a minőséget majd meglátjuk.

A gazda szerint a határ jelenleg „szomorú" képet mutat. A kedden hajnalban esett csapadék az utolsó pillanatban érkezett, de kevés volt.

– Öt centiméteres repedések vannak a földeken, 100 milliméternyi csapadék hiányzik. A hét végéig az előrejelzések jósolnak esőt, bízunk benne, hogy igazuk lesz. A búza alacsony maradt, nem bokrosodott, nem fejlődött megfelelően. Éppen a Kisalföldben olvastam, hogy térségünkben negyven napja nem volt eső. Én ugyan nem számoltam, de a vetéseken sajnos meglátszik.

Molnár Ferenc hozzátette: várják ugyan az égi áldást, de jó termésben már nem reménykedhetnek. A lemaradás akkora, hogy csak javítani tud a földeken, de helyrehozni az eddigi károkat már nem. Ő úgy látja, 4–4,5 tonnás termésre számíthatnak. A felvásárlási árakról egyelőre nem tudott mit mondani. „A malomipar még nem közölte az árakat, gondolom, majd a világpiac alakulásához kalkulálják, mennyit is adnak a búzáért. Itt függ össze a magyar búza az egyesült államokbeli helyzettel is" – jegyezte meg Molnár Ferenc.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sorra visszadobják a falvak pályázatait

Rábaköz - A babótiaknak az ötödik sikertelen öltözőpályázat után „elment a kedvük az… Tovább olvasom