Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

A veterántalálkozó emlékműsorrá alakul

Bősárkányban a hétvégi veterántalálkozón már csak hét idős katona vett részt. Tizenhét évvel ezelőtt, az elsőn még százhúszan voltak.
Az elmúlt évek hagyományait követve hősök napján több településen is megemlékeztek a világháborúkban elesett katonákról. Tárnokrétiben istentiszteleten, majd azt követően koszorúzással tisztelegtek a hősök emléke előtt. Bősárkányban tizenhetedszer rendezték meg a veterántalálkozót.

Tárnokrétiben az elmúlt évben, a község első írásos említésének 800. évfordulójára emelt emlékfalnál, mely 38 elesett katona nevét jegyzi, Németh Mónika szavalta el vitéz Somogyváry Gyula Boldog szunnyadókhoz című versét. Jankovits Ferencné polgármester beszéde után az ünnepség tiszteletbeli résztvevője, a faluhoz rokoni szálakkal kötődő D. Szebik Imre nyugalmazott püspök emlékezett az elhunytakra. A megemlékezés a Szózat éneklésével fejeződött be.

Tárnokrétiben istentiszteleten, majd azt követően koszorúzással tisztelegtek a hősök emléke előtt.
Tárnokrétiben istentiszteleten, majd azt követően koszorúzással tisztelegtek a hősök emléke előtt.Bősárkányban 1994-ben rendezték meg először a veterántalálkozót. A második világháborút megjárt katonákat várták a hősi emlékműhöz. Akkor a Rábaköz szinte valamennyi falujából érkeztek vendégek, összesen százhúszan. A mostani találkozón mindössze heten tudtak már csak részt venni. Szaradics József nyugalmazott tábori lelkész celebrált ünnepi szentmisét, majd Szalay Imre polgármester mondott köszöntőt. Szalay Imre a Kisalföldnek elmondta: sajnálatos, de az idő múlik és egyre kevesebb veteránt tudnak köszönteni. Mint kifejtette, a találkozó lassan emlékműsorrá válik, de minden évben megtartják a jövőben is.

Bágyogszováton vasárnap a szováti temetőben felállított emlékműnél tartottak emlékműsort. Június 5-én, vasárnap Bágyogon is megemlékeznek a hősökről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikkasztás Kónyban? - Illegális gyűjtés a játszótérre?

A rendőrség azok bejelentését várja, akik Kónyban a játszótér felújításához vagy új játszótér… Tovább olvasom