Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

A vértanú püspök emlékezete

Szany - A Szent Anna Római Katolikus Általános Iskolában idén is megtartották a hagyományos Boldog Apor Vilmos püspökre emlékező ünnepséget. A faluban az idős helyiek számos szép emléket őriznek ma is a vértanú főpapról.
Apor Vilmos szívesen beszélgetett a helyiekkel, érdekelte sorsuk

Tóth Imre szanyi plébános a Kisalföldnek elmondta: Apor püspök többször tartózkodott, pihent a szanyi püspöki kastélyban. Szívesen tett sétákat a faluban is, elbeszélgetett a helyiekkel, érdekelte sorsuk. Segítette, támogatta a szegényeket. A község határában most is vigyáznak Apor Vilmos kedvenc fájára, az úgynevezett Antal-fára is.

A szanyi Szent Anna Római Katolikus Általános Iskola diákjai az ünnepségen.
A szanyi Szent Anna Római Katolikus Általános Iskola diákjai az ünnepségen.


A hagyomány úgy tartja Szanyban, hogy az erdő irtásakor Fetser Antal győri püspök kérésére egy fát meghagytak a favágók. Ez lett aztán az Antal-fa, az úgynevezett Eger-erdőben, és ez vált Vilmos püspök kedves pihenőhelyévé is. Rendszeresen kisétált az Eger-erdőbe. Imádkozott, elmélkedett a fa árnyékában.

A szanyiak a kastély falán emléktáblát helyeztek el a boldog püspök tiszteletére. Minden évben ünnepi szentmisén emlékeznek meg Apor Vilmosról, melyen a katolikus iskola valamennyi diákja és pedagógusa részt vesz. Így volt ez idén is, a püspöki kastély udvarán versekkel emlékeztek, majd megkoszorúzták az emléktáblát. Az ünnepségen Tóth Imre szanyi plébános mellett részt vett Dékány Ferenc atya, az egyházmegyei katolikus iskolai főhatóság igazgatója. A katolikus iskolában ezután lelki napot tartottak, melyen a Szentírásról rendeztek vetélkedőt.

Olvasóink írták

  • 1. MAGYAROK NYILAI 2008. június 07. 22:47
    „Draga nagymamam ismerte a megboldogult APOR VILMOSUNKAT.Rendkivuli emberi tulajdonsagokkal rendelkezett.A Gyori templomban a testen keresztul vedelmezte a noket,gyermekeket,ferfiakat. Beengedte a magyarokat atemplomba,mindenki a templomba aludt aa bombazasok,es orosz bevonulas idejen. Az orosz katonak koveteltek ,hogy nyissak ki a templom kapujat,de O ezt megtagadta,ezutan retortek a templom kapujat ( ISTEN HAZABAN ILYEN GYALAZATOT ELKOVETNI!!!!!!!!!).EZUTAN APOR VILMOSUNKAT ISZTEN SZENT HAZABAN HALALRA LOTTEK( TOBB GOLYOT ERESZTETTEK BELE!!!!!!!!!!!!!!). A BUDOS KOMUNISTA OROSZOK.ENNYIT ER AZ OROSZOKNAK A SZEMEBE ISTEN ELKOTELEZETT SZOLGAJA!! AZUTAN HALALRA KINOZTAK A TOBBI SZERENCSETLEN TESTVERUNKET IS. A NOKET MEGGYALAZTAK ( MEGEROSZAKOLTAK).AKI ELLENSZEGULT GOLYOT KAPOTT!!!!!!!!!!! EZ VOLT AZ OROSZOK FELSZABADITO HADMUVELETE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százmillió forintból új plébánia

Kapuvár - A megyés püspök szenteli fel ma az új kapuvári plébániát. A közel százmilliós épület… Tovább olvasom