Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

A végtisztesség az ismeretleneknek is kijár

Köztemetésre akkor kerül sor, ha az elhunytnak hozzátartozója . aki a temetés költségeit állni tudná.
A Rábaközben évente néhány alkalommal fordul elő, hogy egy-egy elhunyt temetéséről az önkormányzatnak kell intézkednie. Erre abban az esetben van szükség, ha nincs örökös, hozzátartozó vagy olyan személy, aki az eltemettetésre kötelezhető. Csornán néhány éve akadt ilyen eset. Akkor két afrikai menekültet temettek. Dénesfán pedig néhány hete búcsúztattak egy, a községben működő kórházban elhunyt beteget.

Évente néhány alkalom

A temetőkről és a temetkezésről szóló törvény meghatározza azok sorrendjét, akik kötelesek gondoskodni a végtisztességről. Eszerint az eltemetésről az köteles intézkedni elsőként, aki a temetést szerződésben vállalta. Ha ilyen nincs, sorrendben a végrendeletileg erre kötelezett következik. Végintézkedés hiányában az elhunyttal együtt élő házastársa vagy élettársa, egyéb közeli hozzátartozója. Ha temetésre kötelezhető rokon, örökös nincs vagy ismeretlen helyen tartózkodik, esetleg kötelességét nem tudja teljesíteni, az elhantolásról az elhalálozás helye szerint illetékes települési önkormányzat polgármestere jogszabályban meghatározott határidőn belül köteles gondoskodni. Csakhogy az önkormányzatoknak erre pénzük tervezve nincs.

Ennek ellenére Abdai Imre, a Jószív kft. csornai kirendeltségvezetője azt mondja: a végtisztességet mindenki, az ismeretlenek is megfelelően megkapják.

– Évente néhány alkalommal van köztemetésünk, Csornán legutóbb két, afrikai országból származó elhunytat temettünk ily módon, akiket a város határában találtak meg – tájékoztatott Abdai Imre. – A kegyelet minden elhunytnak kijár, társaságunk is ennek szellemében intézkedik a köztemetésekről és az érintett önkormányzatok is eszerint gondolkodnak.

Szerény körülmények

Dénesfán néhány héttel ezelőtt intézkedett az önkormányzat köztemetésről. A kapuvári kórházhoz tartozó intézetben hunyt el az egyik beteg, akinek volt ugyan felesége, de a temetés költségeit, a vele járó ügyintézést nem vállalta. A falura maradt tehát a teher, mégis voltak, akik kritikát fogalmaztak meg a település vezetőinek a temetés körülményeiről.

– Az igaz, hogy nem volt szertartás és gyászbeszéd, illetve pap, de az önkormányzat megadta a végtisztességet az elhunytnak – fogalmazott a Kisalföld érdeklődésére Takács Lajos dénesfai polgármester. – Kilencvenezer forintunkba került a haláleset. Igaz, a számlákat továbbküldtük a győri önkormányzatnak, mivel az illető utolsó állandó lakása a megyeszékhelyen volt.

A jogszabály szerint ugyanis az ottani önkormányzat köteles viselni a terheket. A városnak később a hagyatéki eljárás során lehetősége lesz „behajtani" a temetés költségeit. Többen a szemünkre vetették, hogy a legegyszerűbb szolgáltatást adtuk meg az elhunytnak. Én személyesen részt vettem a temetésen, a cég képviselői a kegyeletet megadva hantolták el, fejfája és egy koszorúja is volt. „Extrákra" sajnos az önkormányzati költségvetésből nem futotta, ráadásul azt sem tudtuk, melyik felekezethez tartozott és hogy kívánta volna-e egyáltalán az egyházi szertartást.

A sírok gondozása

A dénesfai temetőben több, a rehabilitációs intézetben elhunyt beteg sírja található. Takács Lajos szerint az elmúlt években ugyan nem volt köztemetésük, de a sírok gondozása szintén az önkormányzatra hárul.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hitellel is számolnak a rábasebesiek

Rábasebesen az önkormányzat tervei között szerepel a tűzoltószertár felújítása, temetői járdaépítés… Tovább olvasom