Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

A vásárlókat és a rendet hiányolják a piacon

A kapuvári piac átköltözése miatt megnőtt a 85-ös főút átkelője és a környékbeli bevásárlóközpont parkolójának forgalma. A piac új helyén a rendet és a vásárlókat hiányolják az árusok.

Egyelőre kaotikus parkolási állapotokat és jelentősen megnövekedett gyalogos átkelő forgalmat okoz a kapuvári piac áthelyezése a Kapuvári Sportegyesület (KSE) pályájának parkolójában. Ahogy azt már megírtuk (Kisalföld, 2012. augusztus 16., „Átalakítás: költözik a kapuvári piactér"), a felújítások miatt az év végéig került a piac a KSE-pálya elé.

A belvárosi rehabilitációs program keretében szinte teljesen felújítják a piacot, amely új burkolatot kap. Korszerűsítik a csapadékvíz-elvezető rendszert, új padokat és asztalokat építenek, rendezik a környezetet, a hulladékgyűjtőket lecserélik, de a piactér közvilágítását is teljesen felújítják. A légvezetékek viszont maradnak. A munkálatok idejére a szomszédos Kölcsey utca parkolóit ingyenessé tette az önkormányzat.
Az átköltözés utáni első „rendes" piaci napon az árusoktól, a vásárlóktól a körülményekről érdeklődtünk. Az árusok jó része nagyobb rendet és több vásárlót vár az új helyszínen. Van, aki nagyon gyorsan „belakta" a parkolót és a szép számmal megjelent külföldinek (csehek, németek, osztrákok) már tíz euróért akart két ruhát eladni. A parkoló végén az Erdélyből érkezett Fodor Adrián fogadta a Kisalföldet. Mint mondta, rendszeresen visszajár a kapuvári piacra, elsőre a belvárosi helyszín jobbnak tűnik számára. Ott reggel ötre kint volt, hatkor már vásárlókat fogadott, akik egyelőre itt elmaradoznak. Egyik kollégája azonban megjegyezte: „jó ez a hely".

Az árusok keveslik a vásárlók és a felügyelők számát.
Az árusok keveslik a vásárlók és a felügyelők számát.

A megkérdezett vásárlók közül többen elmondták, jónak tartják a választást a KSE előtt, itt a parkoló útjain kényelmesebb és főleg kulturáltabb a keresgélés, mint az eredeti piactér poros útjain. Néhányan azt mondták, elképzelésük szerint a régi helyet akár le is fedethette volna az önkormányzat.

Egy Csornáról érkezett árus kifakadt az elhelyezés körülményei miatt. Mint mondta, első alkalommal hajnalban parázs vita is volt a helyek elosztása miatt. – Úgy vélem, ez a piacfelügyelők nagyobb és határozottabb odafigyelésével megoldható a továbbiakban – jegyezte meg az árus, aki a vásárlókat szintén hiányolta.

Egy kapuvári kollégája szerint nem jó a csere. A régi helyen kialakult standnagyságok és kialakult „utcák" voltak. – Itt közel feleakkora helyre tudok csak kipakolni, ami az áru láthatóságát erősen korlátozza – jegyezte meg.

Kiemelte, a városközponttal szemben a KSE-pályához nem fognak olyan sokan kilátogatni akkor sem, ha a buszvégállomás közelebb van. A helyi árus is a piacfelügyelők komolyabb jelenlétét hiányolta. A parkoló másik felén árusítók is a helyosztás anomáliáira hívták fel a figyelmet. Szerintük „aki kapja, marja" elv érvényesült az első nagy piaci napon. Némely árus a kiépített villamos hálózatot hiányolja, ám megjegyezték, ennek kiépítését – éppen a hely ideiglenessége miatt – nem is remélik.

A zöldségesek közül többen – például a helyi Stift Pálné – az őstermelők „utcáját" hiányolják. Kifogásolták, hogy a zöldség-gyümölcs árusokat nem egy helyre szervezték.

A kapuvári városháza illetékese szerint az első piaci nap tapasztalatait leszűrve a további napok rendjében lehetnek változások, többek közt az, hogy az árusok területének nagyságát már a következő alkalommal maximalizálják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rákóczi: alig három hónap alatt végeztek

A szeptember 3-i tanévnyitón megújult és kibővített épületben várják a diákokat és óvodásokat a II.… Tovább olvasom