Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

A városi pályázat 3,6 millióba került

Beled - Beled városi címéért készített első pályázata 3,6 millióba került. A vállalkozó pénzügyi fegyelmet vár, a polgármester és a képviselő a városkép javítását tartja a legfontosabbnak. A civilek befektetőt és munkahelyet várnak a megye legifjabb városában.

Megosztja a települést a július 1-jével elnyert városi cím. A civilek a rendezett városképet hiányolják, a helyi képviselő szerint a városi címet meg kellett volna előznie a munkahelyek bővülésének.

A most elnyert városi címre másodszor adta be pályázatát a helyi önkormányzat. Az első pályázatot az elmúlt évre készítette a Magyar Tudományos Akadémia regionális szervezete, mely a helyi költségvetésnek 3,6 millió forintjába került. Az idei pályázat frissítéséért a beledieknek nem kellett fizetniük. A városi cím megszerzésével a beledi önkormányzathoz több feladat is érkezhet: a gyámügy, az építésügy és az okmányiroda is.

– Legfontosabb feladataink közé a városkép szépítése és az új munkahelyek feltételeinek biztosítása tartozik – mondta Tompáné Balogh Mária polgármester. Hangsúlyozta, az iskola, a kastély rendbetétele, az utak felújítása és az áruház előtti buszforduló javítása a legégetőbb feladat. A buszforduló teljes átépítésére pályáztak. Ez az árkok fedését, új buszöblöket és a teljes tereprendezést tartalmazza. Ha a pályázat nem nyer, az önkormányzat saját forrásból térburkolattal látja el az áruház előtti teret.
Településközpont: A legsürgősebb feladat. Ha a pályázat nem nyer, az önkormányzat saját forrásból térburkolattal látja el az áruház előtti teret.
Településközpont: A legsürgősebb feladat. Ha a pályázat nem nyer, az önkormányzat saját forrásból térburkolattal látja el az áruház előtti teret.

– Több forrásból érkeztek észrevételek a városkép rendezéséhez. Elképzeléseink, terveink nekünk is vannak. Ehhez azonban feltétlenül szükséges a lakosság hozzáállása, szemléletváltása. Városfenntartó, városépítő céget nem tervezünk foglalkoztatni, mivel ez többletköltséget jelent, amelyre nincs fedezet. Adóemelést viszont semmiképpen nem szeretnénk – jelentette ki a polgármester. A munkahelyek gyarapításához a városháza csak a feltételeket tudja megteremteni. A polgármester nagy reményeket fűz a megépülő M86-os főúthoz, melynek Belednél lesz az egyik csomópontja. A közeljövőben átfogó fejlesztési koncepciót készítenek. – Jelenleg 260 működő, ebből húsz-harminc több helyi adót is fizető vállalkozásunk van, ezek számának bővülése is munkahelyeket hozhatna – monda Tompáné.

Utóbbira a civilek szerint is szükség lenne. A minap egy honlapot nyitott a lakossági vélemények nyilvánossá tételére Végh Péter. A beledi fiatal lapunknak elmondta, hetven kilométerre jár el dolgozni, az önkormányzatnak mielőbb befektetőt kell keresnie a beledi fiatalság megkötésére. – Kicsit elsietett volt a városi cím elérése. Előbb a település képét és a munkahelyeket kellett volna rendezni, csak utána a címet megpályázni – mondta a fiatalember. Végh Péter is a település központjának mielőbbi fejlesztését tartja fontosnak. Úgy véli, az új honlap anonimitása bátrabbá teszi a helyieket, amiből a település vezetése is meríthet ötleteket.

Elsietettnek tartja a címet Kránitz László helyi képviselő is, aki szerint Beledben nem történt olyan fejlődés az utóbbi években, ami feltételezné a városi címet. Ő is a városképjavítást és a munkahelyteremtést jelölte meg sürgős célként.

Az egyik helybéli vállalkozó több nyertes pályázatot, több fejlesztési pénzt remél a frissen megszerzett címtől. Major Jenő szerint a település pénzügyeiben az eddigi fegyelmezettséget várja és a városkép javításához a helyiek segítségére számít. – Egy-két év alatt visszanyerhetjük a nyolcvanas évekbeli településképet, ha a belediek magukénak érezve a várost rendet tesznek portájukon – mondta a vállalkozó.

Olvasóink írták

 • 7. reális 2009. augusztus 20. 11:57
  „Már megint nagyokat mond a polgármester, vádolva több embert, lásd Népszabadságban megjelent cikket. De izgalomra semmi ok, terem Beleden zamatos gyümölcs és helyben dolgozzák fel! Tessék kérem nyugodtan lenni mindenre igaztalanul válaszól!”
 • 6. Afsenéd 2009. július 08. 00:24
  „Arons 40!
  A honlap www.beledmasszemmel.gportal.hu”
 • 5. Mátyásfeketeserege 2009. július 07. 21:36
  „A háttérbe az az áruház?:D:D

  Amugy kiváncsi lennék hogy milyen feltételei vannak annak hogy 1 település város legyen.
  pl iskola, ovaoda, szakmunkás, középiskola, korház, mentőállomás, stb

  itt szerintem semmi nincs.
  ennyi erővel akár Farád is lehetne város vagy Dör”
 • 4. kackac 2009. július 07. 19:09
  „Szép ez a belvárosi látkép.
  kackac”
 • 3. Lotta 2009. július 07. 18:13
  „Csak a pontosítás végett, a képen nem az áruház előtti tér található. Az még durvábban néz ki...”
 • 2. zotyo 2009. július 07. 17:52
  „A sokadik mondva csinált "városok" miben viszik előre az országot?Jártak Beleden akik kinevezték?”
 • 1. arons40 2009. július 07. 12:04
  „Irja meg valaki a honlap címét,hogy " jól " tájékozott legyek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Tisztelgés az elmúlásnak˝

Ünnepélyes külsőségek között a minap avatták fel a huszonötmillió forintból felújított ciráki… Tovább olvasom