Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

A város kiáll a tüdőgondozó mellett

Kapuvár - A mozgó tüdőszűrő állomások megszűnése miatt felértékelődik a kapuvári tüdőgondozó szerepe. Az intézményben van még szabad kapacitás a környező települések ellátására is. A városháza kiáll intézménye mellett a városban terjengő rossz hírek ellenére is.

Több országos médiumban is megjelent, hogy veszélyben a kapuvári tüdőszűrő állomás további működése. A rossz hírek annak kapcsán kaptak szárnyra, hogy a megyeszékhely illetékeseinek döntése értelmében megszüntetik a mozgó tüdőszűrő állomásokat (Kisalföld,
augusztus 14.). Ezután csak az állandó székhelyű intézményekben végezhető el a vizsgálat, melyből jelenleg csak négy van a megyében, Sopronban, Győrben, Mosonmagyaróváron és Kapuváron.

A rábaközi város intézményét dr. Breining Ildikó főorvos vezeti, aki lapunknak elmondta: a kapuvári ellátási területhez harmincegy település tartozik. A kistérségen kívül is van lehetőségük például csornai területről (ahol nincs szűrőllomás) fogadni a betegeket. – Ez lehetővé teszi a várakozási idők csökkentését a csornaiak számára, nem mellesleg a távolság is kisebb, mintha a betegek a megyeszékhelyre utaznának – tette hozzá a főorvos. Hangsúlyozta, a szakmai javaslatok szerint a negyven év feletti korosztályban, főleg a dohányosok esetében már javasolt az évenkénti szűrés. Kötelező tüdőszűrés nincs a megyében, mivel a tbc előfordulása csak elenyésző.

A rábaközi kisvárosban nemcsak a megelőzést tartják fontosnak a tüdőgondozóban, végeznek munka-alkalmassági vizsgálatokhoz kapcsolódó szűréseket is.

– Évente mintegy nyolcezer szűrést végzünk Kapuváron, ám van még szabad kapacitásunk a távolabbi települések betegeinek fogadására – mondta a kapuvári tüdőgondozó vezető asszisztense, Mészáros Csabáné. Hozzátette, a szűrés nem vizitdíjköteles, ám csak a körzeti orvos beutalójával kereshetik fel az intézményt a betegek.

– Nagyon rossz dolognak tartom az ellenőrizetlen forrásokból táplálkozó híreket, melyek a kapuvári intézmény további működését veszélyeztetik – mondta lapunknak Boross János, a helyi önkormányzat egészségügyi tanácsnoka. Kijelentette, alaptalanok azok a televízióban is megjelent hírek, melyek a tüdőgondozó működésének megszüntetéséről szólnak. – Az önkormányzat támogatja az intézmény működését és mindent megtesz annak további fenntartása és fejlesztése érdekében – mondta a tanácsnok. Úgy véli, a tüdőgondozó jelenlegi gépparkja alkalmas a vizsgálatok elvégzésére, valamint lehetőség van a későbbi modernizálásra, például digitalizálásra is.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonöt órás vetélkedő

Rábakecölben immár ötödik alkalommal rendezték meg a közelmúltban a huszonöt órás nonstop… Tovább olvasom