Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

A város egyelőre azt sem tudja, kinek nem akar fizetni

Bírósági döntéssel visszakapta a csornai önkormányzat a jánossomorjai hulladéklerakóban 2002-ben eladott egyharmados tulajdonrészét. Noha jogerős az ítélet, az ügynek még nincs vége.

Pert nyert a csornai önkormányzat a Rekultív kft. ellen és visszakapta a jánossomorjai hulladéklerakó egyharmadát. „Pirruszi győzelem" – kommentálta a bírósági ítéletet a polgármester. Turi György arra utalt, hogy a városnak vissza kell fizetnie a 2002-es adásvételi szerződésben megállapított vételárat, 105 millió forintot. Most annak lehetőségét keresik a városházán, hogy ne kelljen fizetnie és arra is választ várnak, ha mégis kell, akkor kinek.

A csornai képviselő-testület hétfői ülésén volt napirenden a Rekultív-per. Két ügyvéd is jelen volt a megbeszélésen. Kifejtette álláspontját dr. Vajda Attila, az önkormányzat mostani jogi képviselője és ifj. dr. Turi György is, annak az ügyvédi irodának a munkatársa, amely korábban vitte Csorna jogi dolgait. Többször elhangzott: a polgármester fia édesapja kérésére mint külsős tanácsadó „folyt vissza" az ügybe, térítés és díjazás nélkül.
A történet előzménye, hogy 2002-ben az önkormányzat eladta a Rekultív kft.-nek a jánossomorjai lerakóban lévő tulajdonrészét 105 millió forintért. Dr. Vajda Attila elmondta: a jogerős ítélet a 2002-es adásvétel előtti állapotokat állította vissza, kimondva, hogy a szerződés érvénytelen. A városnak 15 napja van arra, hogy visszautalja a vételárat, kamat nélkül. „Jó és elfogadható ítélet" – foglalt állást az ügyvéd. Hozzátette: a képviselő-testület a Kúriánál élhet felülvizsgálati kérelemmel, hiszen eredetileg, a per indításakor az volt a cél, hogy ne kelljen visszautalni a 105 milliót. Dr. Vajda azonban kijelentette: „Nem merem biztatni az önkormányzatot, hogy előterjessze a kérelmet."
 
Turi György polgármester
Turi György polgármester

Ifj. dr. Turi György viszont éppen erre biztatta az elöljárókat. Ezzel együtt elmondta: a kérelem mellett a végrehajtás elhalasztását is kérni lehet a Kúriától. Ez azért fontos, hogy a Rekultív kft., ha nem kapja meg 15 napon belül a pénzt, ne indíthasson eljárást az önkormányzat ellen a 105 millió forintért. Ifj. dr. Turi György még egy dologra hívta fel a figyelmet: alaposan meg kell nézni, hogy kinek fizet a város. A Rekultív kft.-nél ugyanis időközben tulajdonosváltás történt, a mosonmagyaróvári nagytérségi hulladékgazdálkodási társulás szerezte meg a cég tulajdonjogát, ugyanakkor a vállalkozásból kivált egy másik társaság is.
Az ülésen kisebb vita támadt abból, etikus volt-e a polgármester részéről, hogy a város volt jogászát beavatta a részletekbe. A Fidesz–KDNP frakció tagjai azt is nehezményezték, hogy nem egyeztetett velük a kérdésről Turi György és a testületi ülésen néhány perces beszámoló után vár tőlük döntést egy ilyen komoly ügyben.

Rövid szünet után a képviselő-testület végül úgy döntött, hogy megfogadja ifj. dr. Turi György tanácsait. Azaz felülvizsgálati kérelmet terjeszt be a Kúriához és egyszerre kéri a végrehajtási jog felfüggesztését is. A Győri Ítélőtáblához pedig azért fordulnak, hogy állapítsa meg, kit illet a 105 millió forint, ha a Kúria is úgy dönt, hogy fizetni kell. Azaz ki a törvény szerint a jogutódja a 2002-ben szerződést kötő Rekultív kft.-nek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Értékmentő gyűjtés a helyiektől

A község múltját szeretnék még jobban megismerni a ˝Szilikút˝ uniós pályázattal támogatott program… Tovább olvasom