Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A vármegyefejlesztő alispánra emlékeztek Rábapordányban

A település jótevőjére, neves szülöttjére emlékeztek a napokban Rábapordányban. Gévay-Wolff Lajos, Sopron vármegye alispánja 1870. szeptember 25-én született a községben.

Gévay-Wolff Lajos apja az Esterházy hercegek rábapordányi uradalmának tiszttartója volt. Iskolái után a Kismartoni járás szolga-, később főszolgabírója lett, 1920. augusztus 18-án választották meg Sopron vármegye alispánjává. Hosszú időn keresztül, egészen 1938-as nyugdíjazásáig töltötte be az alispáni tisztséget.

A trianoni országcsonkítás után feladata volt, hogy helyreállítsa a vármegye és a községek háztartásának egyensúlyát. Problémák voltak a közegészségüggyel, a szociális intézményekkel, a közúthálózattal. 1925-ben a Rába áradásával kellett megküzdenie. Szervezte a mentést, mozgósított közmunkára. Az 1920-as évek második felében angol beruházási kölcsönt szerzett a vármegyének, amit út- és hídépítésekre fordítottak, de ebből fedezték a kapuvári kórház bővítésének költségeit is.

Gévay-Wolff Lajos
Gévay-Wolff Lajos

Fontosnak tartotta a közúthálózat fejlesztését, 1930-ra elérte, hogy a vármegye minden települését kiépített út kösse össze. Szülőfalujából, Rábapordányból például Dör, Rábaszovát, Pásztori, Egyed és Árpás felé is kiépült a közút. Ötven kisebb betonhíd és 200 áteresz készült el, a Rábaközben Árpásnál, Rábakecölnél és Bodonhelynél építtetett hidat.

Fontosnak tartotta a közúthálózat fejlesztését, 1930-ra elérte, hogy a vármegye minden települését kiépített út kösse össze.
Gévay-Wolff alispánsága idején épült ki a telefonhálózat és valósult meg a községek villamosítása. Fejlesztette a kórházakat, közreműködésével mentőállomást hoztak létre Kapuváron, Sopronban, Csornán. Részben állami támogatásból, részben vármegyei forrásokból huszonhét iskolát és kántor-, illetve tanítólakást építtettek. Szülőfalujában 25 ezer pengő állami támogatást szerzett az Isteni Megváltó Leányai Rend napközi otthonos óvodájának és zárdájának felépítéséhez.

Rábapordányban később róla nevezték el a főutcát, majd a község díszpolgára is lett. Emlékét tábla őrzi az iskola és az általa építtetett tanítólakás falán is. Gévay-Wolff Lajos 1963-ban halt meg Sopronban. Születésének évfordulóján a rábapordányiak ünnepségen emlékeztek meg róla. Megkoszorúzták emléktábláját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két könyvtár, közös pályázat, egy fejlesztés

Csorna–Győr - Az infrastruktúra fejlesztésére két megyei könyvtár összesen nyolcmillió… Tovább olvasom