Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

A válság még csak a ˝kertek alatt˝

Rábaköz - A válság ellenére nem állnak le a Rábaköz nagyobb foglalkoztatóinak beruházásai. A cégek munkaidő-csökkentéssel és kismértékű elbocsátással próbálják kivédeni a negatív hatásokat. A könnyűipar nem érzi a válságot.
Nincs látványos hatása egyelőre a gazdasági és pénzpiaci válságnak a Rábaköz legnagyobb foglalkoztatóira. A cégek vezetői még az elmúlt év végén is úgy nyilatkoztak, hogy csak az autóipari beszállítóknál érezhető a válság, ám beruházásaikat ez nem érinti. Ugyanígy nem érintik a nehézségek a könnyűipari cégeket, ahol inkább a megrendelések növekedéséről nyilatkoztak a cégvezetők. A környék élelmiszeripara egyelőre inkább beruház, mint visszafogná a termelést.

Míg az országos hírek a válság mélyüléséről szólnak, addig a gazdasági nehézségek csak a „kertek alatt" mutatkoznak a Rábaközben. Többek közt nem tudott visszaesésről beszámolni a Diadal Zrt. cégvezetője, Márk Lajos sem. Mint mondta, nyugati megrendelőinek képviselőivel a napokban tárgyaltak és jelenleg a munka növekedéséről egyeztek meg.

– Meglévő szerződéseink továbbra is érvényben maradnak és már a 2010-es év terveit is tárgyaltuk német partnereinkkel – mondta el a Kisalföldnek Márk Lajos. Hasonlóan nyilatkozott a másik könnyűipari cég, a Kapuvári Ruhaipari Zrt. elnök-vezérigazgatója, Bujtás Vince is. Mint mondta, semmi jele a megrendelések csökkentésének. Ám azt hozzátette, a tavalyi kimutatások alapján nagy hangsúlyt fektetnek a minőségi munkára, ami a cégnél kismértékű leépítéshez vezetett.

Provertha Zrt.: Szűkített munkaidő, folytatódó beruházások.
Provertha Zrt.: Szűkített munkaidő, folytatódó beruházások.

A rábaközi cégek beruházásaikat sem állítják le. Mint Bedecs Páltól, a Kapuvári Hús Zrt. termelési igazgatójától megtudtuk, a húsgyár nem tervez leépítést, sőt, az új késztermék-előállító üzemrészüket már tavasszal átadják. Többéves huzavona után áprilistól ismét Kapuváron gyártják a nagy múltú bacont. Más késztermékkel is a piacra lépnek a rábaköziek, melyek gyártására új üzemet létesítenek. A háromszázötvenmillió forintos beruházás felét pályázati forrásokból fedezik. A termelési igazgató lapunknak örömmel újságolta, a gyár jelenlegi háromszázhatvan fős dolgozói létszáma a késztermékgyártás elindulását követően harminc-ötven fővel bővülhet.

Szintén beruházásainak folytatásáról beszélt a Kisalföldnek Szalay Antal, a Kapuváron is működő Provertha Zrt. tulajdonosa. A cég már tett munkaidő-szűkítési intézkedéseket az elmúlt év végén, ám a Kapuvárra tervezett beruházás – a válság ellenére – zavartalanul folytatódik. Épp ottjártunkkor látogatták meg a gyárat a környezetvédelmi és tervezési szakemberek, akik az új beruházás előkészületein dolgoznak.

Kapuvári Hús Zrt.: Nem tervez leépítést – áprilistól késztermékgyártás.
Kapuvári Hús Zrt.: Nem tervez leépítést – áprilistól késztermékgyártás.

Folyamatban lévő beruházása jobbára készen áll(hat) Veszkény legnagyobb foglalkoztatójának. A 85-ös főút mentén az új üzemcsarnokokat láthatóan felhúzták, ám lapunk úgy tudja, a válság hatásai a veszkényi céget is elérték. Helybéliektől kapott információk szerint a negatív hatásokat négynapos munkahét bevezetésével tompítja a cég vezetése.

Több rábaközi gazdasági szakember azonban hangsúlyozta, egyelőre azok a cégek tudnak – ha kismértékben is – előrelépni, melyek fejlődése – vagy épp fennmaradása – nem függ nagymértékben a bankoktól, hiszen napjainkban a Rábaközben céges hitelekhez jutni nem könnyű. A vállalatok jobbára tavalyi hiteleiket vagy saját erőforrásaikat használják fel jelenlegi fejlesztéseikhez.

Olvasóink írták

 • 8. bomann 2009. március 23. 10:46
  „A Gyurcsány és a kormány nézte volna meg hogy mit tett családokkal, emberekkel, gyermekekkel,idösekkel,szinte kivégezte az embereket: (((((((”
 • 7. omm 2009. március 23. 09:06
  „Talán meg kellett volna nézni a Csorna Munkaügyi Központ előtt kígyózósort reggel 6:50-kor. A "kertek alatt" is emberek állnak.”
 • 6. Tisztánlátó 2009. március 21. 19:32
  „Ez olyan mint, amikor az átkosba megmondták "fentről a pártvezetés" mit kell mondani, ha jön a riporter. Lehet , hogy neki is megmondták mit és hogyan kérdezzen. Érdekes?! Ennek a cikknek is ilyen szaga van.”
 • 5. katalinka 2009. március 21. 13:02
  „Rábaközt miaz hogy nemérte el a válság? Ez csak kacsa. A megyébe is sok embert el bocsátanak lásd játék gyár, átszervezések ha nem tudod vállalni elküldenek akkor ez mi? Nem kell szépiteni a dolgokat az egész ország xarba van.Most már jolenne valami okos döntést hozni odafönn!”
 • 4. Reális 2009. március 21. 10:42
  „Érdekes,egész más dolgokat hallani,mint ebben a cikkben íródtak!”
 • 3. Telepathia 2009. március 21. 08:04
  „Alapvető tévedés a könnyűipar már az elmúlt évben nagyon megérezte a pénzügyi, megélhetési váltságot.”
 • 2. kisördög77 2009. március 20. 21:59
  „Ha ha de vicces...........”
 • 1. pampus 2009. március 20. 19:19
  „No csak nem előkerültek a Rábapordányi ellopott disznók?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állásajánlatok a Rábaközben

A kapuvári kirendeltség (ügyintézés helye: Szent István király
u. 2., tel.: 96/242-688) az… Tovább olvasom