Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

A válság a vendéglátóipart is gyötri

Kapuváron az utóbbi két és fél évben tizennégy vendéglátóhely zárt be, köztük öt olyan, ami saját tulajdonban volt.

Megdőlni látszik egy több évtizedes tapasztalat, miszerint kocsmába nem lehet belebukni. A kapuváriak talán a válság miatt már nem szomjaznak annyira, mint az elmúlt évtizedben. A városban két és fél év alatt tizennégy vendéglátóhely zárt be.

– A tapasztalatok alapján meglepő: az elmúlt két és fél évben tizennégy vendéglátóhely zárt be Kapuváron – kezdte a helyzetismertetést Kassai Zoltán, a kapuvári önkormányzat vállalkozási ügyintézője. A szakember elmondta, a bezárt helyek közt megtalálható büfé, borozó, diszkó, pizzéria és egyszerű kocsma, de lehúzta a rolót termelői borkimérés, valamint kávézó is. Ami szinte a legérdekesebb, a bezárt helyek közt volt öt saját tulajdonú ingatlan is: egy termelői borkimérés, három borozó és egy kocsma. A bezártak maradéka bérleményben üzemelt.

Bezárt vendéglátók: Megdőlt egy évtizedes tapasztalat, kocsmák is lehúzzák a rolót.
Bezárt vendéglátók: Megdőlt egy évtizedes tapasztalat, kocsmák is lehúzzák a rolót.

A becsukásnak számos oka lehet, de elsősorban az, hogy megváltoztak a szórakozási szokások – mondta Kassai Zoltán. Úgy véli, a férfiak nagyon kis százaléka tartotta meg azt a ˝jó szokását˝, miszerint munka után beugranak a munkatársakkal egy-egy pohárra. A lakosok jó része otthon oltja szomját, ami egyértelműen az árak elrugaszkodását jelzi. A szakember az otthoni internetezést is a szórakozási szokások megváltozásához sorolja. – A gazdasági válság másik jele, hogy a még nyitva tartó szórakozóhelyek bevételét, ezáltal az üzemeltető megélhetését két nap alatt (péntek, szombat) kell előteremteni, más napokon, főleg vasárnap este a vendéglátóhelyek konganak az ürességtől. Természetesen a bezárásoknak van egy nagyon is jellemző okuk, a magas hazai közterhek.

A bezárt helyek közt megtalálható büfé, borozó, diszkó, pizzéria és egyszerű kocsma, de lehúzta a rolót termelői borkimérés, valamint kávézó is.
Kapuváron jelenleg – az intézményi éttermeket is beleszámítva – hatvankilenc vendéglátóhely működik. Ez a szakemberek szerint is sok egy tízezres városban. Ennek ellentmondani látszik, hogy egy hétvégi napon a városközponti helyek zsúfolásig megtelnek, ám a külváros vendéglátói ilyenkor is hétköznapi forgalmakat bonyolítanak, ha éppen nem zárnak be kora este.

Az idei év elejét és a tavalyi év hasonló időszakát összehasonlítva, egyértelműen látszik a válság hatása. Míg 2009 első hónapjában négy-öt helyszín zárt be, addig idén a hasonló időszakban ez a szám már tizenegy. A nyitások száma is erősen visszaesett, a hasonló időszakban tavaly tizenketten nyitottak, idén már csak heten, melyből három melegétkeztető hely.

Kassai Zoltán szerint a vendéglátásnak egyetlen ága van, amin nem látszik a válság hatása, sőt, némi emelkedés is mutatkozik, ez pedig a szálláshelyek üzemeltetése. A szakember szerint ez elsősorban a fürdő folyamatos üzemének, másodsorban a kórházi beruházásoknak az eredménye.

Olvasóink írták

  • 1. rafael 2010. március 22. 18:07
    „az alkeszok mindig megtalálják helyüket :-D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gazdák boltja: Csornán idén megnyithatják

Az idén megnyíló csornai boltjuk mellé további rábaközi egységeket is tervez a Magosz. Jelenleg… Tovább olvasom