Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

˝A válás óta mindenki a maga útját járja˝

Hivatalos szinten már nincs együttműködés a három tóközi település között. Az emberi kapcsolatok viszont megmaradtak és jók. Szívesen emlékeznek a közös tanácsra is.

Az egymáshoz közeli településeknek sokkal szorosabb együttműködésre lenne szükségük. Közös fejlesztésekben, idegenforgalmi beruházásokban vehetnének részt, amivel minden község jól járna. Röviden így foglalható össze érdeklődésünk: vajon a tóközi falvaknak előnyére válik-e a földrajzi közelség egymáshoz?

Győrsövényház, Fehértó és Bezi egykor közös községi tanáccsal működtek. Közös volt a téesz, aztán a körjegyzőség. A „házasság" 2002-ben bomlott fel, akkor Fehértó és Bezi lettek „különutasok". Rövidesen azonban ők is szakítottak. Ma, noha néhány kilométerre vannak egymástól, a három tóközi település három különböző körjegyzőséghez tartozik. A hivatalos eltávolodást nem sínylették meg az emberi kapcsolatok. A fehértóiak, sövényháziak és beziek ugyanúgy jóban vannak egymással. A sövényházi polgármester például a bezi temetések kilencven százalékán részt vesz, hiszen a szomszédban is ismer mindenkit. Az sem mellékes tény, hogy Hokstok Imre fehértói születésű.

Győrsövényházon már készül a csatornarendszer. A másik két településnek is lehetőséget nyújt a beruházás.
Győrsövényházon már készül a csatornarendszer. A másik két településnek is lehetőséget nyújt a beruházás.


„A lényeg, hogy a barátságok megmaradtak"

– A közös múlt mindenképpen összeköt bennünket – fogalmazott a Kisalföldnek Győrsövényház polgármestere. – Hogy miért alakult azonban így történetünk, már felesleges bolygatni. A lényeg, hogy a barátságok megmaradtak. A jövőben pedig találhatunk olyan területeket, ahol ismét együttműködhetünk.

Győrsövényházon a közelmúltban kezdődött meg a szennyvízcsatorna-beruházás. A másik két faluban még csak várnak erre. Ezzel kapcsolatban Hokstok Imre megjegyezte: önkormányzatuk nyitott e kérdésben. Ha a fehértóiak és beziek úgy gondolják, később akár közös üzemeltetésről is lehet szó.

Fehértót meg lehet nézni, gondozottak a közterületek, még a szomszédos falubeliek is ezt mondják.
"Fehértót meg lehet nézni, gondozottak a közterületek", még a szomszédos falubeliek is ezt mondják.


– A három falu között régen nagyon jó volt a viszony – emlékezett kérésünkre a bezi Gayer Sándor. – A közös tanács és közös téesz jól működött. Azt tapasztaltuk, hogy mindenhova került pénz, volt fejlesztés. A rendszerváltás után aztán mi, helyiek is éreztük, hogy valami nincs rendben.

A szintén bezi Bálint Sándor nyolc évig dolgozott falujában önkormányzati képviselőként. Ő úgy érzi, az irigység férkőzött hivatali szinten a települések közé.

A győrsövényházi Nagy Rudolf is úgy látja, az emberi jó kapcsolatok, a barátság megmaradt a három falu között. A felvételen unokáival, Zsomborral és Vanesszával látható.
A győrsövényházi Nagy Rudolf is úgy látja, az emberi jó kapcsolatok, a barátság megmaradt a három falu között. A felvételen unokáival, Zsomborral és Vanesszával látható.


Hivatalos szinten megszűnt minden együttműködés

– Egy-egy közös testületi ülésen nagyon sok vita volt. Ami egyrészt érthető is, hiszen mindenki a faluját védte – véli Bálint Sándor. – Egyszer csak a jegyzőség is felbomlott és azóta mindenki a maga útját járja.

Abban azonban Bálint Sándor és Gayer Sándor is egyetért, hogy az emberi kapcsolatok, a barátságok nem sínylették meg az önkormányzati ellentéteket. Példaként azt említik, hogy a győrsövényházi községvezető szinte valamennyi temetésen jelen van. „Mindenkit ismer nálunk is" – magyarázzák. Abban is egyetértenek, hogy a csatornázáskor majd szükségük lesz Győrsövényház segítségére, hiszen ott már adott lesz a rendszer. És hogy Fehértó se maradjon ki, még elmondják: meg lehet nézni a szomszéd falut. Rendezettek a közterületek, virágosak a parkok, szép, gondozott a temető. „Látszik, hogy gazdája van, sokat törődnek azzal, hogyan néz ki környezetük" – dicsérik a szomszéd polgármestert. Tóth Alice pedig örül neki, ha másoknak is tetszik a munkájuk.

A három falu ma már három különböző irányban keresi a boldogulást.
A három falu ma már három különböző irányban keresi a boldogulást.


– Hivatalos szinten tényleg megszűnt minden együttműködés a három falu között – mondta a fehértói polgármester. – A jövőben azonban lehetnek olyan lehetőségek, melyeket együtt kell kihasználnunk.

Elsősorban a turizmusra gondolok, azon belül is egy kerékpárút kiépítésére. Településünk a Szent Márton-útvonal mentén fekszik, sokan járnak erre, akiket jó lenne a Tóközben is megállítani. Az összefogásra valóban szükség lenne, ám nem csak nálunk látom azt, hogy hiányzik. Szinte valamennyi kisközség a szomszédjaitól külön úton jár. Ez nem helyes és jó lenne változtatni – fejtette ki Tóth Alice.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képeslap is járt a Kisalföld mellé

Ajándékot kaptak az osli előfizetők a Kisalföld terjesztőjétől. Németh László pénteken képeslappal,… Tovább olvasom