Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A vadászat, a természet Istenhez is közelebb visz

A vadászok ünnepeltek szombaton Szanyban. A település volt a házigazdája ugyanis a megyei vadásznapnak. A program reggel Hubertus-misével kezdődött a templomban.

Esküt tettek a vadásznapon az új vadászok és kitüntették az arra érdemes kollégákat is. Az időjárás némileg átírta a rendezvény forgatókönyvét. A hagyományokhoz híven ugyanis eredetileg a község határában lévő Szent Anna-kápolnánál tervezték a szentmisét. Tóth Imre szanyi plébános – aki maga is vadászik – szentbeszédében úgy fogalmazott: vadászat közben Isten közelségét is érezni lehet a természetben.

– Az igaz vadász számára a természet szeretete és maga a vadászat is bizonyíték Isten létezésére. Amikor ugyanis ámulva látjuk mindazt a világot, amit Isten ránk bízott és nekünk ajándékozott, a Teremtő felé fordulunk – hangoztatta Imre atya. – Sokak számára a Hubertus-mise furcsának tűnik. Megjegyzik, hogy miért beszélünk a természet szeretetéről, hiszen a vadász gyilkol, fegyvere van, terítékre hozza a vadat. A vadászatban azonban soha nem a vad elejtése a lényeg, hanem az, amíg odáig eljutunk. A terítékre hozatal csak néhány pillanat, de addig el kell jutni. Felkészülünk testileg és lelkileg. A vadász nem ki akarja zsákmányolni a természetet, hanem szolgálja. Nyitott szívvel és lélekkel figyel, és közben olyan csodákat lát, amikről mások csak álmodnak. Ezek az élmények közelebb visznek Istenhez.

Prof. dr. Faragó Sándor avatta ünnepélyesen vadásszá a fogadalomtétel után az újoncokat.
Prof. dr. Faragó Sándor avatta ünnepélyesen vadásszá a fogadalomtétel után az újoncokat.

A vadásznapot dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara megyei területi szervezetének elnöke nyitotta meg. Kitüntetéseket, díjakat is átadtak szombaton. A megyei kamara Sólyom-díját kapta meg a vadgazdálkodásban végzett munkájáért Gyenge Álmos, Mikola Géza és Edl Tibor. Az Országos Magyar Vadászkamara aranyérmét prof. dr. Náhlik András és dr. Tóth József érdemelték ki.

Szombaton ünnepélyesen tettek fogadalmat a megye új vadászai. Prof. dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora avatta ünnepélyesen is vadásszá az újoncokat, ˝a magyar vadászok nevében Szent Hubertusnak ajánlva fogadalomtételüket˝. A professzor kiemelte: a vadászeskünek élethosszig tartó üzenete van.

A vadásznap további részében természetfotó- és trófeakiállítást nyitottak meg, illetve szakmai bemutatókat tartottak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmadik Rábaközi Gazdanapok - galéria

A kapuvári gazdanapokon államtitkárok köszöntőjét hallgathatták meg a helybéliek. Tovább olvasom