Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

A tűzoltóság hozzátartozik az életéhez, mint a levegővétel

Farád - Idén 125 éves a farádi tűzoltó-egyesület. A szervezetnek öt évtizede tagja a parancsnok, Tálos Kálmán. A régi időkről mesélt a Kisalföldnek.
„Nekem a tűzoltóság olyan, mint a levegővétel, természetes. Hozzátartozik az életemhez, ha nem dolgozhatnék az egyesületben, nem érezném jól magam" – vallja a farádi parancsnok. Tálos Kálmánnak kereken öt évtizede volt rá, hogy hozzászokjon a tűzoltóélethez. Ötven évvel ezelőtt fogadták be ugyanis a farádi önkéntes tűzoltó-egyesületbe. Számára ez megtiszteltetés volt.

– Dicsőség volt, ha valakit befogadtak maguk közé a régiek – mondta a kezdetekről Tálos Kálmán. – Régóta figyeltem a munkájukat, és tizenöt éves voltam, amikor beléphettem a szertárba.

„Az évtizedek alatt aztán megjártam a ranglétrát. Voltam trombitás, szertáros, parancsnokhelyettes, 1993-ban pedig megválasztottak parancsnoknak."

A farádi parancsnok az elmúlt ötven évben számos éles helyzetben is kipróbálhatta az idősektől tanultakat. Emlékszik nagy gabonatüzekre, vonultak lángoló családi házakhoz, kazlakhoz. Szeme előtt fejlődött az önkéntes mozgalom technikája is. Ahogy mondja, most is látja magukat a ló vontatta kocsifecskendőn szorongani. A jármű ma is működőképes, a szertárban őrzik.

– 1970-ben kaptuk a motorfecskendőt, később lecseréltük egy Pannóniára, amit ma is használunk. Szintén az 1970-es években a tanács a téesszel közösen vett nekünk egy Zsukot. Azóta sem telt másra, ezt javítgatjuk, vigyázunk rá. A farádi önkéntesek őriztek annak idején egy ősi kocsifecskendőt. Abba még bele kellett tölteni a vizet és úgy pumpálta ki. Az egyesületünk 1883-ban alakult, következő éven el is vitték a faluból ezt a járművet és ma is a tűzoltómúzeumban őrzik. Erre is büszkék lehetünk.

Tálos Kálmán a farádi tűzoltóegyesület muzeális értékű, egykoron élesben is használt tűzoltófecskendője mellett.
Tálos Kálmán a farádi tűzoltóegyesület muzeális értékű, egykoron élesben is használt tűzoltófecskendője mellett.

Kálmán bácsi büszke a „fiataljaira" is, akikkel mindig megértette magát. Szeret köztük lenni, szót fogadnak neki, elfogadják tanácsait. A tűzoltóság úgy hozzátartozik az életéhez, mint a mindennapi kenyér, vagy inkább a levegővétel. Mert kenyér nélkül azért elvan az ember. Az elmúlt tizenöt évben nem volt nap, hogy a parancsnok ne jelent volna meg a szertárnál.

– Harmincketten vagyunk, és mint egy család, úgy élünk. Gyakran felidézem nekik a régi időket, és talán el sem hiszik a történeteimet. Régen azért másként mentek a dolgok. Ma már például nem követelhetjük meg annyira a fegyelmet. Annak idején volt sorakozó, jobbra át, balra át. Ha valaki elkésett az összejövetelről, akkor jelenteni kellett. Ma már ilyen nincs és azért ez hiányzik nekem.
Kálmán bácsi családja is „megsínylette" néha a családfő „szerelmét". Feleségével néha voltak „összezördülések" miatta, annak ellenére, hogy ő is tűzoltó volt, sőt, az egyesület révén ismerkedtek meg.
Emlékplakett

A farádi tűzoltó-egyesület idén ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. Története ötven esztendejének Tálos Kálmán is „része", alakítója. Az országos tűzoltóünnepségen a tűzvédelem érdekében kifejtett példamutató tevékenységéért Gróf Széchenyi Ödön-emlékplakettet vehetett át dr. Bende Péter vezérőrnagytól, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökétől.

Olvasóink írták

  • 1. Csorna ÖTE 2008. június 10. 08:10
    „Kálmán bácsi!

    Munkájához kívánunk kitartást, s további Erőt, Egészséget!

    Bajtársi tisztelettel Csorna Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete nevében,

    Kalocsa László”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közel félméteres víz este a belvárosban

Kapuvár - Szinte árvízi területnek lehetett minősíteni Kapuvár belvárosát pénteken este. Alig húsz… Tovább olvasom