Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

A tűzoltóautó hordja ki az óvodások ebédjét

A helyi óvoda – több mint negyvenmilliós – átalakítása miatt a napokban átköltöztek a gyermekek a régi iskolába Farádon.

A költözésben a szülők, vállalkozók mellett a helyi önkéntes tűzoltóság is segített, autójukkal hordják az ebédet a gyermekeknek.

Az egykori kisiskolába költözött a minap a farádi óvoda. A pakolás indoka, hogy negyvenegymillió forintos pályázati forrásból teljesen új intézményt alakítanak ki a nagyközségben. Az új oviba a helyi önkéntes tűzoltók autójával szállítják az ebédet. Az önkéntesek felajánlása nem az egyetlen volt.

– Két pályázatot – egyenként 12 és 29 milliós – nyertünk nemrég a farádi óvoda teljes felújítására. A munkálatok a napokban meg is kezdődnek, s szeptemberben már a felújított intézménybe várjuk vissza a legkisebbeket – mondta Szalai Zoltán farádi polgármester. Az átalakítás során teljesen új vizesblokkokat, tetőt, szigetelést és új külsőt kap az épület, ahol a nyílászárókat is kicserélik.

Az óvó nénik szerint a gyermekeknek az étvágyuk is jobb, ha a „tűzoltó hozza
Az óvó nénik szerint a gyermekeknek az étvágyuk is jobb, ha a „tűzoltó hozza" az ebédet.

– Ki kell emelnem azt a példátlan összefogást, melyet az óvoda költözéséért véghezvittek a farádiak – jelentette ki Szalai Zoltán. Kiemelte, a szülők, vállalkozók mellett a helyi önkéntes tűzoltók legújabb szerzeményükkel, a Németországból kapott autóval segítik az óvodát. Hétköznaponta ez az autó szállítja az ebédet az intézménybe.

– A gyermekek az első pillanattól nagy örömmel fogadják az ételt a „piros autóból" – jegyezte meg lapunknak Varga Imréné, a farádi–bogyoszlói Meseerdő Óvoda vezetője. Az intézménybe papíron 68 gyermek jár, ám a helyettesítő épületbe csak 40-re kaptak engedélyt, így azok a szülők, akik meg tudják oldani, otthon tartják csemetéiket az átalakítás idejére. Az egykori kisiskolában most 6 óvodapedagógus és 3 dada vigyáz a gyerekekre, akik közül kezdetben néhányan „berzenkedtek" az új hely ellen, ám mára megnyugodtak a kedélyek. Az új intézménybe – szeptemberre – 15–17 új kisgyermeket várnak. Ez a létszám már magasabb az előző évinél.

– Szerződésben állunk a Kapuvári és Csornai járás hivatásos tűzoltóival, a katasztrófavédelemmel.

Szükség esetén a farádi önkéntesek szinte az első vonalban küzdenek a lángokkal vagy legutóbb a hóval és árvízzel is – jegyezte meg Szalai Zoltán, aki kiemelte, most „békeidőben" is hasznosul a németországi ajándék.

A több feladat ellátására is alkalmas autót tavaly augusztusban Szalai Zoltán farádi polgármester vette át Szalay Antal üzletembertől, akinek cége munkatársai több esetben segítenek a németországi adományok eljuttatásában. Így került a közösség javát szolgáló autó Lébénybe, Beledbe és Farádra is, ám több esetben egészségügyi felszereléseket is küldenek az intézményeknek.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezében az arany varázspálca

Élete első nemzetközi versenyén harmadik helyezett lett Kiss Balázs bűvész. A kapuvári fiatalember ismerősétől tanulta első trükkjét, azóta már több százat ismer. Tovább olvasom