Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A turizmust serkentenék a kovácsházzal

Bogyoszló - Az úgynevezett kovácsházat pályázati pénzből alakítaná át a bogyoszlói erdőbirtokossági társulat. A civil szervezet elnöke szerint a több mint százéves épületet ismeretterjesztő és közösségi házzá alakítanák.

– A helyi Bogyoszlói Tölösi Erdőbirtokossági Társulat három évvel ezelőtt vásárolta meg az úgynevezett „kovácsházat", melyet már akkor is turisztikai és ismeretterjesztő célokra szántunk – mondta Pintér Csaba, a bogyoszlói erdőbirtokossági társulat elnöke. Az 1900-ban épült ház több évig a helyi kovács műhelyeként működött, innen is kapta a nevét. Későbbiekben cipészműhelyként is funkcionált, majd a szomszédos iskola lomtárnak használta a jobb sorsra érdemes épületet.

A bogyoszlói kovácsház. A több mint százéves épület komoly felújításra szorul.


Az erdőbirtokossági társulat 2005-ben vásárolta meg az önkormányzattól és első terveikben erdei iskola és bemutatóterem kialakítása szerepelt. Pintér Csaba hangsúlyozta, a Kapuváron szerveződő Leader-csoportba is többek közt azért léptek be, hogy pályázati pénzt szerezzenek a több mint százéves épület felújítására.

Pintér Csaba


– Rá is fér a rekonstrukció a napjainkra rogyadozó házra, ám azt hozzá kell tennem, a nyílászárók és például a gerendák még jó állapotban vannak, szándékaink szerint régi jellegét meghagynánk a továbbiakban is – tette hozzá az elnök.

Sikeres pályázat esetén a társulat irodát és bemutatótermet alakítana ki a házban. A környezetét is rendbe tennék, bekerítenék és parkosítanák, alkalmassá tennék szabadtéri programok rendezésére.

– A Tölös-erdőben már van egy kisebb erdészházunk, melyet szintén bevonnánk turisztikai terveinkbe – mondta Pintér Csaba. A „kovácsház" tetejének felújításához már megvásárolták a cserepet és a társulat társadalmi munkájával hamarosan elkezdődhet a tető immár halaszthatatlan rekonstrukciója.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiváló minősítést kapott a kapuvári Metrum

Kapuvár - Metrum Zeneiskola kiváló minősítést kapott a művészeti iskolák országos felmérésén, amely… Tovább olvasom