Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

A tulajdonszerzés szándéka megmaradt

A sertéstermelői konzorcium legutóbbi ülésén megfogalmazódott: eddigi kudarcaik ellenére sem mondanak le a tulajdonszerzésről a kapuvári üzemben. Eddigi sikertelenségükért a szaktárcát is okolják.
Konzorciumi vezetés: „Csak egyik célunk nem sikerült!
A sertéstermelői konzorcium keddi kapuvári ülésén a névsorolvasásból kitűnt, hogy a regisztrált tagok valamivel több mint fele nem jött el a találkozóra.
Bóna János vezető szerint a Kapuvár Hús Rt. megalakulása nyomán a termelők számára csak félmegoldás született. Szerinte a gyár teljes leépítésére már hónapokkal ezelőtt elkészült a forgatókönyv. Ezt látszanak alátámasztani a napjainkbani újabb elbocsátások is.

A vezető „sikeresnek" mondta a húsgyár tulajdonosainak és vezetésének megosztó politikáját, amivel a sokáig egységes konzorcium tagságát egymással is szembe tudták fordítani.

„ Azzal, hogy nem szállítottunk sertést egységesen a kapuvári gyárnak, mi az üzem jövőjéért próbáltunk tenni valamit, és itt utasítjuk vissza azt a feltételezést, hogy a városban terjengő hírek szerint mi tehetünk a mostani helyzetről" – mondta Bóna János.

A konzorciumi vezető elmondta: Vépen beszélt az illetékes miniszterrel is a húsgyár ügyében. A minisztérium államtitkárain keresztül megígért támogatása azonban elmaradt, s ezt a vépi találkozón is megerősítette a mezőgazdasági tárca vezetője.

– Ezek után, hogy a magántulajdon álarca mögött a politika is kivonult az ügyből, nincs más hátra, mint bevallani: célunkat nem értük el, nem tudtunk a termelőknek üzemi tulajdonrészt szerezni – jelentette ki Bóna János.

A konzorcium másik vezetője, Fenyőházi Tibor szerint a tendencia mindenképpen a gyár végleges bezárása felé mutat. Fenyőházi Tibor javasolta, hogy a konzorciumi tagok lépjenek be valamilyen értékesítési társulásba, hiszen az egyénieknek nincs nagy jövőjük a felvásárlókkal szemben.

Molnár István konzorciumi vezető szerint is az összefogás jelentheti a jövő egyetlen útját, mert csak így lehet a termelők érdekeit is érvényesíteni ebben a helyzetben. Szerinte a konzorcium ezzel nem szűnt meg, a későbbiekben, szervezettebb formában még fellépnek a kapuvári húsgyár ügyében.

A felszólalók közül Szűcs Kelemen és Erdős Ferenc is az értékesítési szövetkezetekben látja a termelők jövőjét, valamint felhívták a figyelmet a sertéságazat mai nehéz helyzetére és a gazdák érdekérvényesítő képességének javítására. Az ülésen határozottan megfogalmazódott, hogy a későbbiekben sem mondanak le a feldolgozói tulajdonhányad szerzéséről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gyermek érték a társadalom számára

A nagycsaládosok ünnepelték egyesületük születésnapját Kapuváron. A rendezvényen Márki László… Tovább olvasom