Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

A tolvajok kilencmillió forintos kárt okoztak a MÁV-nak

Csorna–Pápa - A személyszállítás 2007-es leállítása óta a tolvajok kilencmillió forintos kárt okoztak már a Csorna–Pápa vasútvonalon. Oszlopokat, légvezetéket, hídelemeket lopnak, melyek színesfémként értékesíthetők. A vasúttársaság próbálja védeni értékeit.

A MÁV Zrt. kommunikációs igazgatóságán megtudtuk: akkor is történtek bűncselekmények, amikor még a személyszállítás folyamatos volt. Ezek azonban a vasúti közlekedés biztonságát közvetlenül nem veszélyeztették.

– A Pápa–Csorna mellékvonalon úgynevezett mellékvonali forgalomirányítási rendszert alkalmaztunk – tájékoztattak a MÁV illetékesei. – Az állomásokon korábban sem dolgozott már forgalmi személyzet, az állomási és vonali létesítmények nem voltak folyamatos felügyelet alatt.

A személyszállítás leállításakor az állomásokon a kint lévő, megőrzendő eszközöket, berendezési tárgyakat raktárakba szállították. Az épület- és pályatartozékokat természetesen nem lehet leszerelni, így azok a helyszínen maradtak. Az elmúlt két és fél évben összesen huszonnyolc esetben történt különféle értékben lopás vagy rongálás. A tolvajok összesen mintegy 8,9 millió forint kárt okoztak a MÁV-nak. Néhány esetben a bűncselekmények elkövetőit elfogták. Az elkövetők a vasúti pályában nem tettek kárt, azaz a sínek még a helyükön vannak. A távközlési kábelek, hídelemek, oszlopok, az épületek nyílászárói viszont kedvelt célpontjai a gyűjtögetőknek. A kommunikációs igazgatóság közleménye kitér rá: a vasúti pályát forgalombiztos állapotban kell tartani. Így ha történik is a vonal biztonságát rontó bűncselekmény, például a fénysorompó kábeleinek rongálása, a közlekedéshez szükséges javításokat, helyreállításokat elvégzik. A vonalon jelenleg is jellemző pályafelügyeleti vagy különvonat-közlekedés, teherforgalom miatt ez indokolt.

A tolvajok főként a színesfémet lopják. Mutatóban azért még maradtak kábelek. A képen Nagy Zsolt zászlós, Tálos László főtörzsőrmester a rábapordányi állomáson.
A tolvajok főként a színesfémet lopják. Mutatóban azért még maradtak kábelek. A képen Nagy Zsolt zászlós, Tálos László főtörzsőrmester a rábapordányi állomáson.

A MÁV Zrt. csak azokat a berendezéseket és eszközöket pótolja, melyek a forgalom lebonyolításához közvetlenül szükségesek, vagy más módon nem válthatók ki. Próbálják a vonal menti vasúti épületeket is védeni. Vasráccsal, furnérlapok felszegelésével védekeznek a tolvajok és rongálók ellen. – Minden lopás nem előzhető meg, de az erre irányuló erőfeszítések legalább részben eredményesnek bizonyultak. A vonalon rendszeres a pályafelügyeleti tevékenység – pályabejárás, sorompók, épületek ellenőrzése –, ezenkívül mobil vasútőri járőrök tartanak őrző-védő szolgálatot. Jó kapcsolatot alakítottunk ki a rendőrséggel. A légkábelek védelmére riasztórendszert is felszereltünk, a rendőrséggel és a MÁV Vasútőr Kft.-vel összefogva akciókat szerveztünk. Ennek eredményeként több elkövetőt elfogtak. A rendszert a csatlakozó vonalakra is kiterjesztettük – tudatta a MÁV Zrt.

Olvasóink írták

 • 6. janika 2009. július 30. 11:13
  „Már nem indul be a bakterház! Csak Bendegúz megnőtt a Bakter meg kiöregedett a Patásnak is megdöglött a lova! A hajléktalanok meg jól elvannak itt, ott! Most melegek vannak éjszakánkét is!”
 • 5. civac 2009. július 30. 09:15
  „Az épületeket miért nem adják ki?”
 • 4. w-Hofi 2009. július 28. 21:10
  „Ebből a sok ellopott kábelból igen jól él néhány "bagarolbetyár", a "szakszervezet" pedig szemet huny mindezek felett. Az újságban is csak az jelenik meg, amit akarnak, hogy olvassunk! Így könnyű a bűnözési statisztikát jó színben láttatni.”
 • 3. SC24 2009. július 28. 15:46
  „A MÁV Zrt. jobban teszi ha befogja a száját mert ha nem lopják el akkor még azokat is eladja csak hogy teljen a Felső vezetés millós végkielégítéseire.
  ´´A MÁV Zrt. csak azokat a berendezéseket és eszközöket pótolja, melyek a forgalom lebonyolításához közvetlenül szükségesek, vagy más módon nem válthatók ki.,,
  Hát ehhez meg no komment.”
 • 2. AstarothZ 2009. július 28. 13:30
  „Akármelyik botanikus megmondhatja: az oszlopokat, légvezetéket, hídelemeket mind-mind nagyon-nagyon könnyen össze lehet téveszteni a bodzával. Finom szörp készíthető belőlük!”
 • 1. janika 2009. július 28. 12:23
  „Mi is ez, ahhoz képest amit a politikusaink tettek, tesznek a hozzá nem értésük miatt üldözetlenül?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Víz fakadt a lezárt kútból

Bágyogszovát - Két évtized után vizet fakasztottak Bágyogszováton a szováti falurész artézi… Tovább olvasom