Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 16°C | 23°C Még több cikk.

A többletmunka ellen vannak

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete aláírásgyűjtésbe kezdett. Céljuk, hogy az Országgyűlés tárgyalja újra azt a jogszabályt, amely alapján a pedagógusok számára többletmunkát lehet elrendelni.
Marczali Dezső
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) vezetői a közoktatási törvény módosításáról és az azzal kapcsolatos aggályaikról szóltak Csornán, az Arany János Általános Iskolában. Kerpen Gábor elnök és Marczali Dezső megyei ügyvivő arról is beszámoltak, hogy a szakszervezet aláírásgyűjtésbe kezdett a pedagógusoknak elrendelhető többletmunka megakadályozására, mivel ez akár elbocsátásokat is eredményezhet.

– A kollégák figyelmét arra szeretnénk felhívni, hogy a közoktatási törvénynek milyen elvi és gyakorlati következményei vannak – mondta a Kisalföldnek Kerpen Gábor. – Az egyik ilyen, hogy csak egyféle pedagógia jelenik meg ahelyett, hogy sokszínű lenne a közoktatás. A baj az, hogy ezt az egész országra ráerőlteti a kormányzat a törvényen keresztül és a lehetőségek megfogalmazása helyett kötelezettséggé teszi. Ez az egyféle pedagógia jelenik meg például az évfolyamismétlés, azaz a buktatás új szabályozásában és a titoktartási kötelezettségben, valamint az ötödik-hatodik évfolyamban a nem szakrendszerű oktatás kapcsán.
A PDSZ elnöke szerint ez a módszer nem célravezető és azért sem célszerű, mert az Oktatási Minisztérium felmérése alapján mást akarnak a szülők és mást a pedagógusok.

A szülők például azt szeretnék, ha gyermekük előnyt élvezne a munkaerőpiacon, a mostani törvénymódosítás viszont nem ebbe az irányba mutat.

Marczali Dezső megyei ügyvivő az aláírásgyűjtésről tájékoztatta kollégáit, mellyel a pedagógusoknak a beleegyezésük nélkül elrendelhető többletmunka előírását szeretnék megakadályozni.
– Kezdeményezésünk a tanulók érdekeit is szolgálja, hiszen nem szabad, hogy fáradt és leterhelt pedagógusokkal találkozzanak. A másik veszélye ennek a törvényi lehetőségnek az az elbocsátási hullám, amit maga után vonhat. Ha ugyanis néhány kolléga 25–27 órát is elvállal, ez egy nagyobb tantestületben két-három ember óraszámát is elviheti

A túlmunkavállalásnak vannak támogatói is, de mi őket szeretnénk meggyőzni a hátrányokról. Az aláírásokkal azt szeretnénk elérni, hogy az Országgyűlés tárgyalja újra a jogszabályt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűkre szabott költségvetési keretek

Kevés pénz jut a kapuvári és a csornai művelődési központ költségvetéséből az úgynevezett „nem… Tovább olvasom